Fiets, Kennisbank

Zelf Jouw Racefiets Schoonmaken? Zo Doe Je Dat!

Indien je over een racefiets beschikt, krijg je regelmatig te maken met onderhoudsbeurten. Althans wanneer je de beste kwaliteit van jouw racefiets eist. Een zeer belangrijke taak binnen de onderhoudsbeurt is het schoonmaken van jouw racefiets. Zo is het belangrijk om bijvoorbeeld het frame en de ketting regelmatig te ontdoen van vuil. Dit artikel zal jou ondersteunen bij het schoonmaken van jouw racefiets. Wij gaan je uitleggen waarom het zo belangrijk is, hoe je de racefiets het beste kunt schoonmaken en welke producten je het beste kunt gebruiken. In deze blog geven we antwoord op onderstaande vragen:

Inhoudsopgave

Waarom een racefiets schoonmaken?

Wat voor fiets jij ook hebt, het schoonmaken van jouw fiets is een belangrijke taak. Vuil uit onze buitenomgeving zoals zand, modder en gras kunnen een fiets op lange termijn beschadigen. Tenminste wanneer je het lang laat zitten. Het vuil kan de lak van het frame aantasten, zo kan er roest en corrosie ontstaan. Vuil op de ketting zal jouw fiets minder soepel laten voortbewegen. Je kunt minder snel fietsen, hier zit je natuurlijk niet op te wachten wanneer je over een racefiets beschikt. Investeren in het schoonmaken van jouw racefiets is goedkoper dan het laten repareren van jouw racefiets. Daarnaast zal je tijdens het schoonmaken van jouw racefiets, sneller potentiële gebreken herkennen. Daar kun je dan weer snel op inspelen om erger te voorkomen.

Hoe racefiets schoonmaken?

Een racefiets schoonmaken doe je niet alleen met water, gebruik ook vooral niet de hogedrukreiniger. Deze spuit namelijk het vet tussen de lagers weg, dit verhoogt de kans op slijtage. Gebruik voor het reinigen van jouw racefiets een sterke fietsreiniger, deze zijn speciaal ontwikkeld voor fietsonderdelen. Je hebt het volgende nodig om te beginnen.

  • Fietsreiniger;
  • Emmer water of tuinslang;
  • Borstel;
  • Droge microvezeldoek;
  • Bike protector.

Stap 1
Breng de fietsreiniger aan op jouw racefiets, maar sla de ketting over. Voor het reinigen van jouw fietsketting kun je het beste een kettingreiniger gebruiken. Laat de fietsreiniger inwerken, maar niet opdrogen. 

Stap 2
Verwijder al het vuil van jouw fiets met de Velorest Soft Washing Brush, je zou daar eventueel ook een microvezeldoek voor kunnen gebruiken.

Stap 3
Spoel de fietsreiniger van de racefiets met een emmer water of een tuinslang.

Stap 4
Maak nu de fiets droog met een droge microvezeldoek.

Stap 5
Breng nu een bike protector aan op jouw racefiets. Deze geeft de fiets een beschermlaag die vuil en waterafstotend is. Zo hoef je de fiets minder vaak schoon te maken. Bovendien is hij dankzij de beschermlaag gemakkelijker schoon te maken.

Hoe vaak racefiets schoonmaken?

Op een racefiets maak je vaak hoge snelheden, je wilt dus dat hij in optimale conditie is. Als je de tijd hebt, is het verstandig om de racefiets na iedere rit schoon te maken. Vuil wat lang blijft zitten gaat namelijk aankoeken, dit is veel lastiger te verwijderen. Wanneer je een bike protector hebt gebruikt hoef je het grove vuil alleen maar met een borstel te verwijderen.  

Maak jouw racefiets in de wintermaanden sowieso wat vaker schoon. Het pekel uit de strooiwagens is namelijk zeer schadelijk voor jouw fiets. Een extra schoonmaakbeurt is dus geen overbodige luxe.

Welke producten voor het schoonmaken van jouw racefiets?

Voor het schoonmaken van jouw racefiets kun je het beste Velorest Bike Cleaner gebruiken. Deze fietsreiniger helpt je met het verwijderen van zand, modder, gras, zout, olie en vetten. Het product is geschikt voor ieder fietsonderdeel, al is het voor de ketting beter wanneer je Velorest Chain Cleaner gebruikt. Velorest Bike Cleaner heeft een zeer krachtige werking en brengt geen gevaren met zich mee. Het heeft geen nadelige effecten op materialen zoals rubber, metaal, plastic, carbon en vele andere materialen die gebruikt worden voor een fiets. Het is een reiniger die je voor al jouw fietsen kunt gebruiken. Daarnaast verdwijnen ook de vieze geuren als sneeuw voor de zon. 

Wil je jouw fiets extra beschermen tegen vuil en water? Spuit hem dan in met Velorest Bike Protector. Dit is een 100% plantaardige fietsbeschermer die een coating aanbrengt op jouw racefiets. De coating stoot water en vuil af, na een ruige fietstocht hoef je het grove vuil alleen nog maar te verwijderen met een borstel. Velorest Bike Protector is biologisch afbreekbaar en vrij van microplastics. 

Zoals je al eerder kon lezen benoemde wij ook Velorest Chain Cleaner, deze reiniger is speciaal ontwikkeld voor de sterk vervuilde fietskettingen. Velorest Chain Cleaner is te gebruiken voor de gehele aandrijflijn, dus ook de cassette en derailleur. Vergeet na gebruik niet opnieuw jouw fietsketting in te smeren met olie of wax. Deze zijn overigens ook te koop in onze webshop.

We hopen dat we je met deze blog voldoende handvatten hebben gegeven om jouw fiets voortaan goed te kunnen onderhouden. Als extraatje hebben wij alvast een bundel voor je samengesteld met de producten die voorkwamen in deze blog. Met de Velorest Bike Clean houd je jouw fiets in topconditie!

Wil je gelijk een totaalpakket voor het onderhouden van jouw fiets? Dan is de Velorest Total Bundle de beste optie! 

 €31,85

 €26,95 Incl. BTW

Maak je fiets schoon met de Velorest Bike Cleaner en Chain Cleaner. Deze bundle bevat ook 2 accessoires. 

 €77,80 

 €49,95 Incl. BTW

Deze Total Bundle van Velorest bestaat uit 9 top producten; Bike Cleaner, Chain Cleaner, Bike Protector, Chain Wax, Chain Lube Wet en 4 accessoires