Carburateur reiniger

Op zoek naar een carburateur reiniger? De motoren van tegenwoordig hebben geen carburateur meer, maar een elektronisch injectie systeem die ervoor zorgt dat de motor de juiste hoeveelheid brandstof krijgt. Bij oldtimers, motorfietsen, buitenboordmotoren, scooters en brommobielen komen carburateurs nog wel voor en deze moeten af en toe worden gereinigd. Zelf uw carburateur schoonmaken? Wij leggen u graag uit hoe u zelf een carburateur kunt reinigen! In deze blog worden meerdere opties beschreven.

Hoe raakt een carburateur vervuild?

Allereerst is het van belang om te weten hoe een carburateur vervuild raakt. Hierdoor weet u ook wat u preventief kunt doen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Vooral in de wintermaanden ontstaat de meeste vervuiling. Dit is namelijk het moment dat de meeste voertuigen stilstaan. Brandstofveroudering is één van de grootste oorzaken van een vervuilde carburateur. Vroeger toen er nog ongelode benzine was, was dit probleem in veel mindere mate aanwezig. Ongelode benzine zorgde nog voor enkele smering waardoor er minder vuil ontstond.

Echter, met name de opkomst van de nieuwe E10 benzine heeft er voor gezorgd dat het probleem groter is dan ooit. Dit omdat E10 benzine een veel minder lange levensduur heeft dan voorgaande benzinesoorten. Het hoge gehalte ethanol zorgt ervoor dat E10 benzine al na enkele weken tekenen van veroudering gaat vertonen. Daarnaast is ethanol hygroscopisch, wat wil zeggen dat het vocht aantrekt. Dit proces is met name van toepassing wanneer de brandstof stilstaat en zorgt er samen met de brandstofveroudering voor dat sludge- lak- en gomvorming ontstaat in het gehele brandstofsysteem. Daarnaast zorgt het vocht ook nog voor een verhoogde kans op corrosie. Met de juiste producten kunt u zelf een carburateur reinigen!

Preventief onderhoud carburateur

Nu we weten hoe de vervuiling tot stand komt kunnen we gaan kijken hoe we dit kunnen voorkomen. Om uw carburateur optimaal te beschermen, met name tijdens de wintermaanden, heeft Lindemann de Lindemann Fuel System Cleaner ontwikkeld. Dit product is zeer sterk geconcentreerd, 1 flacon van 400ml is namelijk al goed voor 400 liter benzine! Echter, overdaad schaadt niet dus een sterkere verhouding kan nooit kwaad.

Kleppen reiniger, e10 benzineGoed om te weten is dat de Fuel System Cleaner de kwaliteit van de brandstof verbeterd. Het beschermt uw motor tegen de nadelige gevolgen van E10 benzine. U zult geen last krijgen van corrosie en de kwaliteit van de brandstof zal vele malen langer goed blijven. Wanneer u dit product dus toevoegt voordat u uw voertuig een tijdje aan de kant zet zal het dus beschermt zijn tegen vuil en corrosie. Verder is het aan te raden om de brandstoftank helemaal te vullen, hoe minder ruimte voor “lucht” er is in de brandstoftank, hoe minder vocht er aanwezig is.

Geadviseerd wordt dus om dit product in ieder geval toe te voegen voordat u uw voertuig een tijdje aan de kant zet. Wanneer u uw motor echt optimaal wilt beschermen tegen vuil en corrosie dan kunt u ervoor kiezen om iedere tankbeurt een kleine hoeveelheid Fuel System Cleaner bij te voegen. Zoals eerder vermeld is 1 flacon al goed voor 400 liter brandstof. Let op! Dit is dus geen carburateur reiniger, maar een brandstofadditief om uw carburateur te beschermen tegen vervuiling. Verderop in deze blog kunt u meer lezen op de Lindemann Service Cleaner. Dit product kunt u wel gebruiken voor het reinigen van de carburateur!  

Carburateur reinigen

Tot zover het voorkomen van vervuiling van de carburateur. Uiteindelijk bent u hier waarschijnlijk terechtgekomen omdat u al last heeft van een vervuilde carburateur. Ook hier biedt Lindemann een oplossing voor, namelijk de Lindemann Instant Power. 

Wanneer u een oldtimer Instant Powerheeft met een vervuilde carburateur is het wellicht iets lastiger toe te passen, maar in alle andere gevallen moet u het relatief eenvoudig zelf kunnen reinigen met dit product. Deze carburateur reiniger is makkelijk in gebruik. De Lindemann Instant Power is te verkrijgen in spray vorm. Het enige wat u hoeft te doen is het luchtfilter verwijderen en vervolgens de motor te laten draaien. Terwijl de motor draait kunt u de carburateur reiniger in de inlaat spuiten, waarna het product zijn werk zal gaan doen. 

Naast het reinigen van de inlaat en de carburateur zal het ook een teflon laag achterlaten die ervoor zorgt dat toekomstige vervuiling minder snel zal optreden. Uiteindelijk al het gebruik van dit product zorgen voor meer vermogen en een soepeler lopende motor. 

Carburateur reiniger brandstofadditief

We begrijpen dat het werken met een carburateur reiniger in een spuitbus misschien wat meer aandacht vergt. Mocht u daarom toch liever de carburateur reinigen middels een brandstofadditief dan adviseren wij u de Lindemann Service Cleaner Benzine. Dit product voegt u eenvoudig toe aan de brandstof waarna de reinigende stoffen zich een weg banen door het gehele brandstof, in- en uitlaatsysteem. Deze methode is wellicht wat eenvoudiger, maar zal dan ook iets minder effectief zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid van vervuiling zal dit product uitkomst bieden. Dit is de makkelijkste en goedkoopste oplossingen om uw carburateur te reinigen. Met de Service Cleaner Benzine kunt u ook de carburateur van uw scooter reinigen.

De Lindemann Service Cleaner Benzine kunt u bestellen in onze eigen shop of via één van onze dealersVia de knop “Bestel hier” wordt u direct doorverwezen naar onze shop. Wanneer u besluit voor de Lindemann Instant Power te gaan dan kunt u middels onderstaande knop contact met ons opnemen!