Fiets, Kennisbank

Zelf Je Mountainbike Schoonmaken? Zo Doe Je Dat!

Wanneer je over een mountainbike beschikt, ga je natuurlijk wel eens offroad. Een ruige rit door het bos of over een zandvlakte. Na zulke ritjes kan jouw mountainbike behoorlijk vies zijn. Het frame is vaak bezaaid met modder, zand en bijvoorbeeld gras. Niet alleen na een offroad rit, ook tijdens een rit op het asfalt komt jouw mountainbike in aanraking met vuil. In deze blog lees je hoe je jouw mountainbike weer stralend schoon krijgt, maar ook waarom het schoonmaken zo belangrijk is. Aan het einde van deze blog lichten we een aantal producten uit die je kunt gebruiken, voor het schoonmaken van jouw mountainbike.

Inhoudsopgave

Waarom mountainbike schoonmaken?

Het is ten eerste natuurlijk een stuk fijner om op een schone fiets te fietsen. Je kunt helaas niet voorkomen dat jouw mountainbike in aanraking komt met vuil. Vuil wat lang blijft zitten kan de lak en de onderdelen beschadigen, er kan corrosie en roest ontstaan. Het verwijderen en herstellen van roest en corrosie, is vaak erg prijzig. Vuil wat op de ketting zit kan het proces van de gehele aandrijflijn verstoren, dit heeft invloed op de voortbeweging. Denk bijvoorbeeld aan een haperende ketting omdat hij minder soepel beweegt. Maak jouw mountainbike dus regelmatig schoon. Dit is misschien niet de leukste klus, maar het is zeker goedkoper dan het repareren of vervangen van jouw fiets.

Hoe mountainbike schoonmaken?

Een vieze mountainbike krijg je niet schoon met alleen water, je dient een goede bike cleaner te gebruiken. Voor de ketting raden wij aan om een speciale kettingreiniger te gebruiken, daar hebben wij een aparte blog over geschreven, deze kun je onderaan dit artikel vinden. Voor het reinigen van jouw mountainbike heb je de volgende materialen en producten nodig.

Benodigdheden mountainbike schoonmaken

  • Bike cleaner;
  • Emmer met water of tuinslang;
  • Borstel;
  • Microvezeldoek;
  • Bike protector.

Door deze vijf stappen te volgen is jouw mountainbike weer als nieuw.

Stap 1
Spuit het frame en de wielen in met de bike cleaner, laat het even inwerken. Zorg dat de bike cleaner niet opdroogt.

Stap 2
Ga met een Velorest Soft Washing Brush over de mountainbike om het vuil los te maken.

Stap 3
Spoel de mountainbike af met de emmer water of de tuinslang.

Stap 4
Maak de gehele mountainbike droog met een microvezeldoek.

Stap 5
Spuit nu de fiets in met een bike protector. Dit product geeft jouw mountainbike een water- en vuilafstotende laag. Zo hoef je de mountainbike minder vaak schoon te maken. Het grove vuil kun je na een rit gemakkelijk verwijderen met een borstel.

Hoe vaak mountainbike schoonmaken?

Hoe vaak je jouw mountainbike moet schoonmaken, hangt natuurlijk af van jouw situatie. Als je vaak offroad gaat met jouw mountainbike, zal je hem ook vaker schoon moeten maken. Indien je hem alleen op het asfalt gebruikt, kun je de schoonmaakbeurten beperken tot bijvoorbeeld één keer in de week of maand. 

Gebruik je de mountainbike in de winter? Maak hem dan wat vaker schoon. In Nederland is de kans groot dat er in de wintermaanden pekel op de weg ligt. Dit om gladde wegen te voorkomen. Pekel is enorm slecht voor jouw mountainbike. Wij raden zelfs aan om hem na iedere winterse rit schoon te maken. Je kunt jouw fiets eventueel extra beschermen, met de al eerder genoemde bike protector. In onderstaande alinea lees je welke bike protector je kunt gebruiken.

Welke producten voor het schoonmaken van jouw mountainbike?

Gebruik voor het schoonmaken van jouw mountainbike Velorest Bike Cleaner. De bike cleaner van Velorest is grondig getest en levert een uitstekend resultaat. Door Velorest Bike Cleaner te gebruiken verwijder jij zand, modder, gras, zout, olie en vetten. Niet alleen het vuil zelf verdwijnt, deze bike cleaner laat ook de vieze geuren verdwijnen. De unieke samenstelling van ingrediënten maakt hem geschikt voor alle materialen van jouw fiets. In een handomdraai is al het vuil van jouw mountainbike verdwenen, zo voorkom je de vorming van corrosie en roest.

Spuit hem na het schoonmaken in met Velorest Bike Protector. Deze protector geeft jouw mountainbike een 100% plantaardige nano-coating, die vuil- en waterafstotend is. Zo is de mountainbike beter beschermt tegen zand, modder, zout, gras, olie en vetten. Uiteraard zal jouw mountainbike na een offroad rit nog behoorlijk vies zijn, maar dankzij de nano-coating verwijder je het vuil zeer gemakkelijk met een borstel. Velorest Bike Protector is 100% biologisch afbreekbaar en vrij van microplastics. Het zit zelfs in een recyclebare verpakking. 

Voor het reinigen van de ketting kun je het beste Velorest Chain Cleaner gebruiken. In onderstaand artikel lees je meer over Velorest Chain Cleaner, maar ook hoe je jouw mountainbike ketting het beste kunt schoonmaken.

We hopen dat we je met deze blog voldoende handvatten hebben gegeven om jouw mountainbike voortaan goed te kunnen onderhouden. Als extraatje hebben wij alvast een bundel voor je samengesteld met de producten die voorkwamen in deze blog. Met de Velorest Bike Clean houd je jouw mountainbike in topconditie!

Wil je gelijk een totaalpakket voor het onderhouden van jouw mountainbike? Dan is de Velorest Total Bundle de beste optie! 

 €31,85

 €26,95 Incl. BTW

Maak je fiets schoon met de Velorest Bike Cleaner en Chain Cleaner en 2 accessoires

 €77,80 

 €49,95 Incl. BTW

Deze Total Bundle van Velorest bestaat uit 9 top producten; Bike Cleaner, Chain Cleaner, Bike Protector, Chain Wax, Chain Lube Wet en 4 accessoires