Fiets, Kennisbank

Zelf Je Mountainbike Ketting Smeren? Zo Doe Je Dat!

Wanneer je optimaal wilt genieten van een intense rit op jouw mountainbike, is het belangrijk dat jouw mountainbike in de beste conditie verkeert. De ketting van jouw mountainbike speelt daarin een belangrijke rol. Wanneer deze niet helemaal in orde is, kan jij behoorlijk geïrriteerd raken tijdens jouw rit. Door jouw mountainbike ketting te smeren, kan hij de beste prestaties leveren. In dit artikel lees je hoe je jouw ketting het beste kunt smeren, maar ook waarom het zo belangrijk is en welke producten je het beste kunt gebruiken.

Inhoudsopgave

Waarom mountainbike ketting smeren?

De ketting is een belangrijk onderdeel van de aandrijflijn, tijdens het fietsen is hij constant in beweging. Het is dus logisch dat er slijtage kan ontstaan. Wax of lube kan deze slijtage voorkomen, het zal zorgen voor een soepele en snelle beweging. Dit maakt jouw rit een stuk prettiger en je kunt meer vaart maken. Het voorkomt ook dat jouw ketting gaat piepen en kraken. Bovendien geeft het de ketting een vuil- en waterafstotende laag, later in dit artikel lees je daar meer over.

Hoe mountainbike ketting smeren?

Je kunt jouw mountainbike ketting smeren met wax of lube. Wat het verschil is tussen wax en lube, leggen wij later uit. Schaf in ieder geval een goede kettingreiniger aan, zoals Velorest Chain Cleaner. De ketting moet namelijk eerst goed schoon zijn. Velorest Chain Cleaner maakt jouw vervuilde ketting grondig schoon, zo kan de nieuwe laag wax of lube beter hechten. 

Benodigdheden mountainbike ketting smeren

  • Kettingreiniger;
  • Wax of lube;
  • Borstel;
  • Microvezeldoek;
  • Emmer met water of tuinslang.

De volgende stappen helpen jou met het smeren van jouw mountainbike ketting.

Stap 1
Spuit de ketting in met de kettingreiniger en laat dit een aantal minuten inwerken. Laat het niet opdrogen!

Stap 2
Veeg het vuil van de ketting met een borstel, veeg ook stevig tussen de schakels.

Stap 3
Spoel het vuil en de reiniger van de ketting met een emmer water of tuinslang.

Stap 4
Maak de ketting en de gehele aandrijflijn droog met een microvezeldoek.

Stap 5
Druppel de wax of de lube op de ketting, begin nu aan het wiel te draaien. Zo kan het smeermiddel zich goed verdelen.

Stap 6
Wacht 15 minuten, zo kan de wax of lube goed inwerken. Verwijder na 15 minuten het overtollige wax of lube, doe dit met een microvezeldoek.

De ketting is nu schoon en goed gesmeerd. Je kunt er weer een aantal ritten tegenaan. 

Waarmee mountainbike ketting smeren?

Je kunt de ketting van jouw mountainbike smeren met Velorest Chain Wax of Velorest Chain Lube Wet. Welke je moet kiezen hangt af van jouw situatie en de weersomstandigheden.

Velorest Chain Wax
Wanneer je voor Velorest Chain Wax kiest, kies je ook voor een beter milieu. Deze wax is namelijk 100% plantaardig en biologisch afbreekbaar. De verpakking is gemaakt van recyclebaar materiaal en de wax bevat geen microplastics. Een ander voordeel van Velorest Chain Wax is de vuilafstotende laag die het de ketting geeft. Als gebruiker van een mountainbike is dit natuurlijk ideaal, helemaal wanneer je vaak offroad gaat. Na de rit veeg je het vuil zo weg met een borstel.

De wax van Velorest voorkomt dat jouw ketting gaat slijten en roesten, het heeft een langdurige werking. Wax komt het beste tot zijn recht in warme en droge omstandigheden, maar zal niet slechter werken tijdens een regenbui. 

Velorest Chain Lube Wet
Gebruik je de mountainbike vaak in de winter of tijdens een regenbui? Kies dan voor Velorest Chain Lube Wet, deze is namelijk speciaal ontwikkeld voor natte en koude omstandigheden. Het geeft de ketting een waterafstotende laag, dit geldt trouwens ook voor de wax. Het nadeel van de lube is dat het geen vuilafstotende laag geeft, het trekt zelfs vuil aan. Gebruik dus geen lube wanneer je off road gaat fietsen met jouw mountainbike.

Net zoals Velorest Chain Wax, voorkomt Lube Wet slijtage en roest. Het heeft een langdurige werking.

Smeer jouw ketting regelmatig opnieuw in, wij raden aan om dit om de 100 kilometer te doen. Zo blijft de ketting van jouw mountainbike in de beste conditie. Zo blijf je prettig fietsen en voorkom je een hoge rekening van de fietsenmaker.

We hopen dat we je met deze blog voldoende handvatten hebben gegeven om jouw mountainbike voortaan goed te kunnen onderhouden. Als extraatje hebben wij alvast een bundel voor je samengesteld met de producten die voorkwamen in deze blog. Met de Velorest Chain Care bundle houd je jouw mountainbike ketting in topconditie!

Wil je gelijk een totaalpakket voor het onderhouden van jouw mountainbike? Dan is de Velorest Total Bundle de beste optie! 

 €51,75 

€36,95 Incl. BTW

Maak je fietsketting schoon met de Velorest Chain Cleaner en bescherm met de Velorest Chain Wax of Velorest Chain Lube Wet. Tevens ontvang je er ook 3 accessoires bij.

 €77,80 

 €49,95 Incl. BTW

Deze Total Bundle van Velorest bestaat uit 9 top producten; Bike Cleaner, Chain Cleaner, Bike Protector, Chain Wax, Chain Lube Wet en 4 accessoires