Fiets, Kennisbank

Zelf Racefiets Ketting Schoonmaken? Zo Doe Je Dat!

Voor een soepele en snelle fietstocht is een schone fietsketting een must. Helemaal voor de mensen die beschikken over een racefiets, daar wil je natuurlijk snelheid mee maken. In deze blog vertellen wij hoe je de ketting van jouw racefiets kunt schoonmaken, maar ook waarom dit zo belangrijk is. Daarnaast lichten we een aantal producten uit die jij kunt gebruiken voor het schoonmaken van jouw racefiets ketting. In deze blog gaan we antwoord geven op onderstaande vragen:

Inhoudsopgave

Waarom ketting racefiets schoonmaken?

Zoals je al kon lezen draagt een schone fietsketting bij aan een soepele en snellere rit. Het vuil waar de fietsketting van jouw racefiets mee in aanraking komt, zal het gehele proces van de aandrijflijn verstoren. Denk bijvoorbeeld aan modder, zand, zout en gras. Wanneer dit tussen de schakels van de ketting gaat zitten en aankoekt, gaat de ketting haperen. Op lange termijn kan er zelfs roest en corrosie ontstaan. Je dient de ketting ook schoon te maken omdat het smeermiddel op een gegeven moment zijn werking verliest. Het aanbrengen van een nieuwe laag smeermiddel, zoals wax of lube, doe je altijd op een schone ketting. Dit zorgt voor een betere hechting.

Uiteraard speelt ook de veiligheid een grote rol. Je wilt natuurlijk niet op een hoge snelheid te maken krijgen met een haperende fietsketting. Helemaal niet wanneer jij op een racefiets zit, dit kan ernstige ongelukken veroorzaken.

Hoe maak je de ketting van een racefiets schoon?

Het schoonmaken van een fietsketting is misschien niet heel leuk, maar het is gelukkig geen moeilijke klus. Je begint met het kopen van een goede kettingreiniger, later in dit artikel vertellen wij welke reiniger je het beste kunt gebruiken.

Benodigdheden racefiets ketting schoonmaken

  • Kettingreiniger;
  • Emmer met water of een tuinslang;
  • Microvezeldoek;
  • Borstel.

Stap 1
Spuit de kettingreiniger over de ketting of de gehele aandrijflijn. Laat het vervolgens even inwerken, maar niet opdrogen.

Stap 2
Gebruik een borstel en verwijder al het vuil. Borstel ook goed tussen de schakels.

Stap 3
Vul een emmer met water of sluit de tuinslang aan op de kraan. Was al het vuil en de reiniger weg met het water.

Stap 4
Maak nu de ketting of de gehele aandrijflijn droog met een microvezeldoek.

De fietsketting is nu schoon, maar je bent nog niet klaar. Wanneer je de racefiets weer wilt gebruiken, dien je de ketting opnieuw in te smeren. Een kettingreiniger zal namelijk ook olie en vetten verwijderen. 

Voor het insmeren van de ketting kun je Velorest Chain Wax of Velorest Chain Lube Wet gebruiken. Chain Wax geeft jouw ketting een water- en vuilafstotende laag, Lube Wet zorgt alleen voor een waterafstotende laag. Wax kun je het beste gebruiken in droge en warme omstandigheden, lube is meer geschikt voor de natte en koudere omstandigheden.

Hoe vaak ketting reinigen racefiets?

Voor het optimale plezier en de beste prestaties, zou je de ketting na iedere rit moeten reinigen. Dit vergt natuurlijk tijd en discipline, maar op lange termijn kost het ook meer geld. De reiniger gaat sneller op en vergeet niet dat je steeds opnieuw een nieuwe laag smeermiddel moet aanbrengen. Wanneer je een professionele wielrenner bent dien je dit te accepteren, als hobbyfietser is het maar de vraag of je het ervoor over hebt. 

Uiteraard spelen ook de omstandigheden een belangrijke rol, denk aan het type weer en de omgeving waarin jij fiets. In de wintermaanden dien je de ketting vaker te reinigen, vanwege het pekel dat op de weg ligt. Dit spat op tijdens het fietsen en is schadelijk voor de gehele fiets. 

Over het algemeen is het verstandig om een racefiets ketting na iedere 250km te reinigen en te smeren. Wanneer je gebruik maakt van Velorest Chain Wax kun je de ketting zelfs wat vaker schoonmaken, dankzij de vuilafstotende laag verwijder je namelijk gemakkelijk het grove vuil met een borstel. Piept en kraakt de ketting? Maak hem dan direct schoon!

Waarmee racefiets ketting schoonmaken?

Je kunt de ketting van jouw racefiets grondig reinigen met Velorest Chain Cleaner. Deze reiniger is speciaal gemaakt voor het schoonmaken van extreem vuile fietskettingen. Je kunt het gemakkelijk over de ketting of gehele aandrijflijn aanbrengen, dankzij het handige spraysysteem. 

De kettingreiniger van Velorest helpt met het verwijderen van gras, zand, modder, zout, vetten en olie. Het maakt de ketting schoon en geeft hem een frisse geur. Daarnaast tast het geen enkel onderdeel van jouw fiets aan. Velorest Chain Cleaner vormt een perfect team met Chain Wax of Chain Lube Wet, samen maken ze jouw ketting weer soepel en als nieuw. 

Als extraatje hebben wij alvast een bundel van deze producten voor je samengesteld. Met de Velorest Chain Care bundle houd je jouw racefiets ketting in topconditie!

Wil je gelijk een totaalpakket voor het onderhouden van jouw fiets? Dan is de Velorest Total Bundle de beste optie! 

 €51,75 

€36,95 Incl. BTW

Maak je fietsketting schoon met de Velorest Chain Cleaner en bescherm met de Velorest Chain Wax of Velorest Chain Lube Wet.

 €77,80 

 €49,95 Incl. BTW

Deze Total Bundle van Velorest bestaat uit 9 top producten; Bike Cleaner, Chain Cleaner, Bike Protector, Chain Wax, Chain Lube Wet en 4 accessoires.