Fiets, Kennisbank

Zelf Je Mountainbike Ketting Schoonmaken? Zo Doe Je Dat!

Een belangrijk onderdeel van iedere fiets is de ketting, zo ook voor de mountainbike. Iets wat belangrijk is moet je koesteren, geef de ketting van jouw mountainbike de aandacht die het nodig heeft. Wij gaan je uitleggen hoe je de ketting van jouw mountainbike kunt schoonmaken, maar ook hoe vaak je dit moet doen. Daarnaast vertellen wij je welke reiniger je kunt gebruiken. Na het lezen van deze blog, weet je hoe je jouw mountainbike ketting stralend schoon krijgt.

Inhoudsopgave

Waarom mountainbike ketting schoonmaken?

Tijdens het fietsen komt jouw mountainbike in aanraking met vuil, helemaal wanneer je een ruige off road rit maakt. Dit vuil komt tussen de schakels van de ketting en zo de gehele aandrijflijn. Op die manier zal de ketting zich minder soepel en snel voortbewegen, dit heeft ook invloed op de snelheid die jij wilt maken. Uiteindelijk kan de ketting ook gaan haperen, op lange termijn zal er door het aangekoekte vuil corrosie en roest ontstaan. Je kunt het vuil dus maar beter verwijderen van de ketting. Het is een vervelende klus, maar het hoort erbij. Het ontvangen van een hoge rekening van de fietsenmaker is nog vervelender.

Hoe maak je de ketting van jouw mountainbike schoon?

Het heeft geen nut om met alleen water aan de slag te gaan, je hebt een krachtige kettingreiniger nodig. Alleen op die manier kun je al het vuil van jouw mountainbike ketting verwijderen. Je hebt de volgende spullen nodig om jouw ketting grondig te reinigen.

Benodigdheden mountainbike ketting schoonmaken

  • Kettingreiniger;
  • Borstel;
  • Emmer water of tuinslang;
  • Microvezeldoek.

Door onderstaande stappen te volgen, maak je jouw mountainbike ketting grondig schoon.

Stap 1
Breng de kettingreiniger aan over de gehele ketting en aandrijflijn. Laat het een tijdje zijn werk doen, maar niet opdrogen.

Stap 2
Pak een borstel en veeg al het vuil weg, borstel ook tussen de schakels.

Stap 3
Denk je dat al het vuil is verwijderd? Pak dan de emmer water of een tuinslang en spoel de ketting en aandrijflijn schoon.

Stap 4
Droog het geheel af met een microvezeldoek.

Nu is jouw ketting en gehele aandrijflijn weer grondig schoon, maar je bent er nog niet. Het is namelijk belangrijk om de ketting opnieuw in te vetten. Je kunt daar wax of lube voor gebruiken, zoals Velorest Chain Wax of Velorest Chain Lube Wet. Het invetten van jouw fietsketting verlengt de levensduur van de ketting en voorkomt slijtage. De ketting heeft het nodig om soepel voort te bewegen.

Hoe vaak ketting mountainbike schoonmaken?

Iedere fietser is anders, wij doelen in dit geval op het gebruik van de mountainbike. Sommige mensen gebruiken de mountainbike alleen op het asfalt, sommige mensen gebruiken hem offroad. Wij hoeven je denk ik niet uit te leggen, dat de ketting na een offroad rit behoorlijk vies is. Als je vaak offroad fietst, zal je de ketting dus ook vaker schoon moeten maken. Door de ketting in te vetten met wax, kun je hem gemakkelijker schoonmaken. Het al eerdere benoemde Velorest Chain Wax geeft de ketting namelijk een vuilafstotende laag. Je kunt het vuil dan gemakkelijk verwijderen met alleen een borstel. 

Maak jouw ketting na iedere offroad rit schoon. Gebruik je hem alleen op het asfalt? Maak hem dan bijvoorbeeld één keer in de week of maand schoon. In de wintermaanden is het aan te raden om hem na iedere rit schoon te maken. De ketting kan dan namelijk in aanraking komen met pekel. Dit zal de conditie van jouw ketting sterk verslechteren.

Waarmee ketting mountainbike schoonmaken?

De ketting van jouw mountainbike kun je het beste schoonmaken met Velorest Chain Cleaner. Dit is een kettingreiniger met een krachtige werking, die speciaal is gemaakt voor de meest vuile fietskettingen. Velorest Chain Cleaner breng je gemakkelijk aan dankzij de sprayfles. Het zal modder, zand, gras, olie, vetten en zout zoals pekel van jouw ketting verwijderen. 

Het voordeel van Velorest Chain Cleaner is dat het geschikt is voor iedere ketting, je kunt het ook gebruiken voor bijvoorbeeld de ketting van jouw motorfiets. Deze kettingreiniger is grondig getest en veilig voor alle materialen van jouw fiets. Je hoeft bijvoorbeeld niet bang te zijn dat het de lak van het frame aantast. Samen met Velorest Bike Cleaner is Velorest Chain Cleaner een product die niet mag ontbreken in jouw fiets onderhoudsset.   

We hopen dat we je met deze blog voldoende handvatten hebben gegeven om jouw mountainbike voortaan goed te kunnen onderhouden. Als extraatje hebben wij alvast een bundel voor je samengesteld met de producten die voorkwamen in deze blog. Met de Velorest Chain Care bundle houd je jouw mountainbike ketting in topconditie!

Wil je gelijk een totaalpakket voor het onderhouden van jouw mountainbike? Dan is de Velorest Total Bundle de beste optie! 

 

  €51,75 

€36,95 Incl. BTW

Maak je fietsketting schoon met de Velorest Chain Cleaner en bescherm met de Velorest Chain Wax of Velorest Chain Lube Wet. Tevens ontvang je er ook 3 accessoires bij.

 €77,80 

 €49,95 Incl. BTW

Deze Total Bundle van Velorest bestaat uit 9 top producten; Bike Cleaner, Chain Cleaner, Bike Protector, Chain Wax, Chain Lube Wet en 4 accessoires