Auto, Kennisbank

Mag je een auto op straat wassen?

In de meeste gevallen is het niet toegestaan om je auto op de openbare weg te wassen. Dit komt omdat het water dat gebruikt wordt om de auto te wassen vaak afvalstoffen en zeep bevat die kunnen leiden tot vervuiling van het milieu als het in het riool terechtkomt. Natuurlijk kun je wel een biologisch afbreekbare autoshampoo gebruiken, in dit geval de Cleantle Daily Shampoo. Dit product is niet schadelijk voor mens en milieu.

Er zijn geen specifieke gemeenten waar het verboden is om een auto op de openbare weg te wassen. Het is echter wel zo dat de meeste gemeenten regels hebben opgesteld waarbij het wassen van een auto op de openbare weg niet is toegestaan, tenzij aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Deze voorwaarden kunnen verschillen per gemeente, dus het is aan te raden om contact op te nemen met de gemeente of het lokale bestuur om te informeren naar de regels die van toepassing zijn in jouw gemeente. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen dat het afvalwater op een verantwoorde manier wordt afgevoerd, zonder dat het de openbare weg of het riool kan bereiken.

Als je toch graag je auto wilt wassen, kun je ervoor kiezen om naar een professionele autowasstraat te gaan of om de auto thuis te wassen, bijvoorbeeld in de oprit of in de garage. Hiermee voorkom je dat het afvalwater op de openbare weg terechtkomt en het milieu vervuilt.