Auto, Kennisbank

Carterdruk Verminderen

carterdruk verminderen

Carterdruk is een veelvoorkomend probleem bij meerdere voertuigen zoals auto’s en tractoren. De oorzaak van carterdruk zijn vastzittende- en/of versleten zuigerveren. Doordat de zuigerveren de ruimte niet meer goed opvullen worden de verbrandingsgassen langs de zuigers geperst en in het carter geblazen met als gevolg carterdruk. Hoe je dit zelf kunt voorkomen en verhelpen wordt hier uitgelegd.

Carterdruk voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen is een algemeen gezegde. Carterdruk kan worden voorkomen door de zuigerveren te beschermen. Bij een koude start is er nog geen oliefilm aanwezig op de bewegende onderdelen. De kans op metaal-op-metaal contact neemt toe, waardoor de zuigerveren sneller slijten. Met de Lindemann Engine Performance Treatment kan dit worden voorkomen. Dit additief bevat teflondeeltjes die zich gaan nestelen op alle bewegende onderdelen en hier als het ware een dunne filmlaag creëren waardoor metaal-op-metaal contact en slijtage wordt voorkomen. Daarnaast kan carterdruk ontstaan door vastzittende- en/of versleten zuigerveren.

Carterventilatiesysteem

Vanwege milieu eisen mogen de verbrandingsgassen niet ontsnappen in het milieu. Om deze reden heeft de verbrandingsmotor een carterventilatiesysteem waarbij door de onderdruk in het inlaatspruitstuk via het luchtfilter schone lucht wordt aangezogen dat door het carter circuleert. De carterdampen worden vervolgens afgevoerd naar de verbrandingskamer in de cilinders waar het daar wordt verbrand. Op het moment dat het carterventilatiesysteem niet meer werkt kan black sludge, of terwijl zwarte drab ontstaan met kans op motorschade. De hete verbrandingsgassen zorgen ervoor dat de olie wordt verdampt met als gevolg olieverbruik! Daarnaast is de kans op compressie verlies met als gevolg dat het vermogen wordt vermindert.

Carterdruk verhelpen

De oorzaken en gevolgen van carterdruk zijn nu duidelijk, maar hoe kan dit worden verholpen? Vastzittende zuigerveren zijn het probleem van carterdruk en dienen losgemaakt te worden met een reinigingsadditief. De Oil System Cleaner van Lindemann zorgt ervoor dat de aangekoekte olie wordt verwijderd en de zuigerveren loskomen. De Oil System Cleaner en Engine Performance Treatment zijn de perfecte combinatie om carterdruk te verhelpen en in de toekomst te voorkomen!

U kunt de additieven kopen via onze webshop. Via de knop “Bestel Direct” voegt u direct het product toe aan uw winkelmand. Eerst meer informatie lezen? Bekijk dan de productpagina!

Wij hopen dat we hiermee een antwoord hebben kunnen geven op uw vraag. Als blijk van waardering voor het lezen van de blog hebben wij onderstaande kortingscode voor uw beschikbaar gesteld.

Klik op “Bestel Direct” en ontvang 5% extra korting met de kortingscode: DPPBLOG5

€23,51 Incl. BTW

De Lindemann Oil System Cleaner is een krachtige flush om het hele oliesysteem te reinigen.

€28,46 Incl. BTW

De Lindemann Engine Performance Treatment is van uitstekende kwaliteit. Relatief nieuw op de markt!