Fiets, Kennisbank

Zelf je fiets poetsen? Zo doe je dat!

Wat voor fiets jij ook hebt, je wilt het liefst dat hij schoon en netjes blijft. Zo ga jij prettiger de weg op en wordt ook jouw kleding minder snel vies. Er zijn natuurlijk nog meer redenen om jouw fiets te poetsen, in dit artikel vertellen wij waarom. Wij leggen uit hoe je de fiets het beste kunt poetsen en welke middelen je nodig hebt. Dit artikel richt zich op het schoonmaken van de gehele fiets, dus ook de ketting.

Inhoudsopgave

Waarom een fiets poetsen?

Een schone fiets oogt beter, maar je doet het natuurlijk niet alleen voor de buitenwereld. Door jouw fiets goed te poetsen verleng je de levensduur van de fiets. Tijdens iedere rit komt jouw fiets in aanraking met vuil, denk aan zout, zand, modder en gras. Dit kun je natuurlijk niet voorkomen, het tast jouw fiets niet direct aan, maar wel wanneer je het lang laat zitten. Het kan corrosie en roest veroorzaken, dit wil je natuurlijk niet. Vuil wat op de ketting zit kan de gehele aandrijflijn verstoren, het hoopt zich bijvoorbeeld op tussen de schakels. Zo gaat jouw fiets haperen en kun je minder snelheid maken.

In de wintermaanden ligt er vaak pekel op de weg, dit kan jouw gehele fiets beschadigen. Maak hem in de wintermaanden dus wat vaker schoon.

Hoe moet je een fiets poetsen?

Voor het poetsen van de gehele fiets heb je een goede fietsreiniger en kettingreiniger nodig. Zo weet je zeker dat jij de gehele fiets grondig schoon krijgt. Je hebt minimaal het volgende nodig.

Benodigdheden fiets poetsen

  • Fietsreiniger;
  • Kettingreiniger;
  • Borstel;
  • Microvezeldoek;
  • Emmer water of tuinslang.

Volg het onderstaande stappenplan.

Stap 1
Spuit het frame en de wielen in met een fietsreiniger. Gebruik voor de ketting de kettingreiniger. Laat beide eventjes inwerken, maar laat het niet opdrogen.

Stap 2
Veeg met een borstel het vuil van de fiets en de ketting, vergeet niet goed tussen de schakels van de ketting te borstelen. Zo verwijder je al het opgehoopte vuil.

Stap 3
Spoel nu de fiets en de ketting schoon met een emmer water, je kunt ook de tuinslang pakken.

Stap 4
Maak nu de gehele fiets droog met een microvezeldoek.

De fiets en de ketting zijn nu schoon. Fiets- en kettingreinigers verwijderen ook olie en vetten, je zult de ketting dus opnieuw moeten insmeren. Dit kun je doen met wax of lube, later vertellen wij daar meer over.

Bike protector
Wil je de fiets extra beschermen tegen vuil en water? Spuit het frame dan na het poetsen in met een bike protector. Deze voorkomt dat vuil zich aan de fiets hecht en heeft een waterafstotende werking.

Waarmee een fiets poetsen?

Het frame en de wielen kun je poetsen met Velorest Bike Cleaner. Dit is een zeer sterke fietsreiniger die het meest voorkomende vuil zal verwijderen. Je kunt het gebruiken voor het verwijderen van zout, gras, modder, zand, olie en vetresten. Het maakt jouw fiets weer blinkend schoon. Het is een goed getest product die speciaal is ontwikkeld voor alle soorten fietsen. Zoals mountainbikes, stadsfietsen, racefietsen en motorfietsen. 

Voor het poetsen van de fietsketting kun je het beste Velorest Chain Cleaner gebruiken. Dit is een kettingreiniger die een vuile ketting weer als nieuw maakt. Zand, zout, gras, modder, olie en vetten zullen in een aantal minuten verdwijnen. 

Beide reinigers zijn getest op de meest voorkomende materialen van een fiets, dit om uit te sluiten dat het materialen aantast. Je hoeft dus geen onderdelen af te plakken. Beide reiniger zijn geschikt voor materialen als metaal, carbon, plastic, kunststof, lak en bijvoorbeeld lagers.

Opnieuw smeren
Wanneer de fiets en de ketting weer blinkend schoon zijn, heb jij misschien de neiging om direct een ritje te maken. Zoals je al eerder kon lezen moet je niet vergeten om de ketting opnieuw in te smeren. De kettingreiniger is natuurlijk niet zo slim om de wax of lube op jouw ketting over te slaan, tijdens zijn reinigingsproces. 

Velorest Chain Wax
Is het warm en droog weer? Smeer de ketting dan in met Velorest Chain Wax. Deze is uitermate geschikt voor warme en droge omstandigheden. De wax van Velorest geeft jouw ketting bovendien een vuil- en waterafstotende laag. Dit is helemaal handig wanneer je bijvoorbeeld van het afvalt af gaat met jouw mountainbike. Na de rit scheelt dit jouw een intense poetsbeurt, het grove vuil kun je namelijk gemakkelijk verwijderen met alleen een borstel. Daarnaast voorkomt Velorest Chain Wax slijtage en de vorming van corrosie en roest.

De wax van Velorest is ook nog eens goed voor mens en milieu. De verpakking is recyclebaar, de wax is 100% plantaardig en biologisch afbreekbaar. Het is ook nog eens 100% vrij van microplastics. 

Velorest Chain Lube Wet
Velorest Chain Lube Wet is geschikt voor de natte en koude omstandigheden. Het geeft de ketting een waterafstotende laag, maar helaas geen vuilafstotende laag. Gebruik het dus niet voor een offroad rit, je zal dan extra goed moeten poetsen om al het vuil te verwijderen. 

Net als de wax van Velorest, voorkomt ook Lube Wet de vorming van slijtage, corrosie en roest.

Velorest Bike Protector
Spuit het frame na het poetsen in met Velorest Bike Protector. Dit product geeft jouw fiets een 100% plantaardige nano-coating. De coating zorgt dat vuil zich niet kan hechten en stoot water af.  Net als Velorest Chain Wax, is de protector biologisch afbreekbaar en vrij van microplastics. De verpakking is volledig recyclebaar. Deze protector is uitvoerig getest en tast geen enkel onderdeel van jouw fiets aan.

Wil je snel beginnen met het poetsen van jouw gehele fiets? Met de Velorest Bike Care bundle houd je jouw fiets in topconditie!

Wil je gelijk een totaalpakket voor het poetsen van jouw fiets? Dan is de Velorest Total Bundle de beste optie! 

 €50,75 

 €44,95 Incl. BTW

Deze Total Bundle van Velorest bestaat uit 5 top producten; Bike Cleaner, Chain Cleaner, Bike Protector, Chain Wax en Chain Lube Wet.