Fiets, Kennisbank

Zelf Je Racefiets onderhouden? Zo Doe Je Dat!

Je wilt natuurlijk dat jouw racefiets technisch in orde is, veiligheid staat voorop. In deze blog lees je waarom je jouw racefiets regelmatig moet onderhouden, maar ook hoe je dit moet doen. Later in dit artikel gaan we dieper in op de producten, die je nodig hebt voor het onderhouden van jouw racefiets. Na het lezen van deze blog ga jij altijd veilig de weg op.

Inhoudsopgave

Waarom moet je een racefiets onderhouden?

Het zou mooi zijn wanneer een fiets zonder onderhoud altijd perfect zou blijven functioneren. Helaas is het niet zo gemakkelijk. Wanneer je een rit maakt komt jouw racefiets altijd in aanraking met vuil, dit is onvermijdelijk. Tijdens het fietsen komen de onderdelen in aanraking met bijvoorbeeld zand, modder, gras en zout. Na een tijdje kan dit vuil jouw gehele fiets aantasten, denk bijvoorbeeld aan corrosie en roest.

Vuil wat op de ketting terecht komt, zal zich over de gehele aandrijflijn verspreiden. Dit kan naast corrosie en roest ook haperingen veroorzaken. De ketting zal zich minder soepel voortbewegen, je maakt dus ook minder snelheid en laat een racefiets nou net bedoeld zijn voor het maken van snelheid. Een haperende ketting kan op hoge snelheden linke situaties opleveren. Zorg dus altijd dat jouw racefiets helemaal in orde is, zo voorkom je gevaarlijke situaties en verleng je de levensduur van jouw racefiets.

Hoe moet je een racefiets onderhouden?

Het onderhouden van een racefiets bestaat uit de volgende taken.

 • De racefiets schoonmaken;
 • De ketting van jouw racefiets schoonmaken;
 • Onderdelen smeren met de geschikte smeermiddelen.

Racefiets schoonmaken
Wanneer je al het vuil van jouw racefiets wilt verwijderen, heb je een speciale fietsreiniger nodig. Deze maakt het frame en de wielen blinkend schoon. Dit doe je door de volgende benodigdheden te gebruiken en de stappen te volgen.

*Gebruik nooit een hogedrukreiniger, deze kan het vet tussen de onderdelen van jouw fiets verwijderen. Zo zal er slijtage optreden.

Benodigdheden racefiets schoonmaken

 • Fietsreiniger;
 • Emmer water of een tuinslang;
 • Borstel;
 • Microvezeldoek;
 • Bike protector.

Stap 1
Breng de fietsreiniger aan op het frame en de wielen van jouw racefiets. Begin niet direct te poetsen, laat het even inwerken. Het is wel belangrijk om de reiniger niet volledig te laten opdrogen.

Stap 2
Je kunt nu met een borstel al het vuil van jouw racefiets vegen.

Stap 3
Sluit een tuinslang aan op de kraan of vul een emmer met water. Spoel nu het vuil en de reiniger van de fiets.

Stap 4
Pak een droge microvezeldoek en maak de gehele fiets droog.

Stap 5
Spuit het frame van de fiets nu in met een bike protector, deze geeft jouw racefiets een vuil- en waterafstotende laag.

De ketting van jouw racefiets schoonmaken
Voor de ketting heb je een kettingreiniger nodig. Deze zal het meest hardnekkige vuil van de ketting verwijderen.

Benodigdheden ketting schoonmaken

 • Kettingreiniger;
 • Emmer water of een tuinslang;
 • Borstel;
 • Microvezeldoek;

Stap 1
Spuit de kettingreiniger over de gehele ketting of aandrijflijn. Laat het ook nu eventjes inwerken, maar niet opdrogen.

Stap 2
Verwijder al het vuil van de ketting en aandrijflijn met een borstel. Veeg ook goed tussen de schakels.

Stap 3
Was de ketting nu met een emmer water of tuinslang, om al het vuil te verwijderen.

Stap 4
Je kunt de ketting nu droog maken met een microvezeldoek.

Onderdelen smeren met de geschikte smeermiddelen
Als jouw ketting schoon en droog is, dien je hem opnieuw in te smeren. Dit kun je doen met wax of lube, welke voor jouw geschikt is hangt af van jouw situatie. Daar vertellen we later in deze blog meer over. Voor het smeren van de ketting heb je het volgende nodig.

Benodigdheden ketting smeren

 • Wax of lube;
 • Microvezeldoek.

Stap 1
Druppel de wax of lube op de ketting, draai vervolgens aan het wiel. Zo kan het zich goed verspreiden over de gehele aandrijflijn. Laat het ongeveer 15 minuten inwerken.

Stap 2
Na 15 minuten kun je de overtollige wax of lube verwijderen met een microvezeldoek. 

Montagepasta gebruiken
Niet alleen de ketting moet beschikken over een vette laag, ook de stuurpennen, zadelpennen, bouten en schroefdraden. Dit helpt jou met het vervangen en verstellen van onderdelen. Bovendien zorgt montagepasta voor minder slijtage, piepen en kraken, maar ook een betere grip. Wanneer je het voor de eerste keer aanbrengt, kun je misschien iets teveel montagepasta gebruiken. De overtollige pasta kun je gemakkelijk verwijderen met een doek. Na een aantal onderhoudsbeurten weet je precies hoeveel montagepasta je nodig hebt.

Welke producten nodig voor racefiets onderhouden?

Voor het complete onderhoud van jouw racefiets kun je de volgende producten gebruiken.

 • Velorest Bike Cleaner;
 • Velorest Chain Cleaner;
 • Velorest Chain Wax of Velorest Chain Lube Wet;
 • Velorest Bike Protector;

Velorest Bike Cleaner
Deze fietsreiniger is speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van gras, modder, zand, zout, olie en vetten. Velorest Bike Cleaner is uitvoerig getest op veiligheid en de beste werking. De combinatie van ingrediënten is veilig voor ieder onderdeel van jouw racefiets. Het heeft geen nadelige effecten zoals bijvoorbeeld schade aan de lak of lagers.  

Velorest Chain Cleaner
Gebruik voor het reinigen van jouw vuile ketting Velorest Chain Cleaner. Deze kettingreiniger is net zoals Bike Cleaner, veilig voor alle onderdelen van jouw fiets. Het helpt jou met het verwijderen van zand, zout, modder, gras, olie en vetten. Velorest Chain Cleaner is sterk geconcentreerd.

Velorest Chain Wax
Dankzij Velorest Chain Wax draait jouw ketting weer soepel en snel. Bovendien geeft het jouw ketting een vuil- en waterafstotende laag. Je kunt Velorest Chain Wax het beste gebruiken op droge en warme dagen. Uiteraard zal de wax niet minder goed werken tijdens een onverwachte regenbui. De wax van Velorest is 100% plantaardig en biologisch afbreekbaar. Het is vrij van microplastics en heeft een verpakking die je in zijn geheel kunt recyclen. 

Velorest Chain Lube Wet
Tijdens de koude en regenachtige dagen kun je het beste Velorest Chain Lube Wet op jouw ketting smeren. De lube van Velorest geeft jouw ketting een waterafstotende laag en laat jouw ketting soepel zijn werk doen. Het nadeel van lube is de vuil aantrekkende werking.

Velorest Bike Protector
Wanneer je jouw racefiets wat extra bescherming wilt geven, kun je hem het beste inspuiten met Velorest Bike Protector. Dit is een 100% biologische en plantaardige protector, het is 100% vrij van microplastics en heeft een recyclebare verpakking. Velorest Bike Protector geeft het frame van jouw racefiets een nano-coating die vuil- en waterafstotend is. Zo zal er minder snel corrosie en roest ontstaan. 

Wil je gelijk een totaalpakket voor het onderhouden van jouw racefiets? Dan is de Velorest Total Bundle de beste optie! Tevens is vind je hieronder ook een uitstekende montagepasta. 

 €68,70

 €44,95 Incl. BTW

De Lindemann MP 790 Montagepasta is een smeermiddel van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

 €77,80 

 €49,95 Incl. BTW

Deze Total Bundle van Velorest bestaat uit 9 top producten; Bike Cleaner, Chain Cleaner, Bike Protector, Chain Wax, Chain Lube Wet en 4 accessoires.