Fiets, Kennisbank

Zelf Je Fietsketting Smeren? Zo Doe Je Dat!

Wij hoeven je denk ik niet uit te leggen dat een fietsketting, één van de belangrijkste onderdelen van een fiets is. Zonder een ketting kan de fiets zich niet voortbewegen, het is dus belangrijk om hem goed te onderhouden. Dit doe je door hem regelmatig te smeren en schoon te maken. In dit artikel leggen wij uit hoe je het beste jouw fietsketting kunt smeren, en welke producten er beschikbaar zijn voor het smeren en schoonmaken van een fietsketting. Onderstaande vragen worden beantwoord in deze blog:

Inhoudsopgave

Waarom een fietsketting smeren?

Dankzij de ketting en natuurlijk jouw benen, kan een fiets zich voortbewegen. Tijdens dit proces komt de ketting in aanraking met andere onderdelen, zoals bijvoorbeeld het tandwiel. Deze onderdelen zijn tijdens het fietsen voortdurend in beweging, ze kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken. Je kunt het vergelijken met buikschuiven, het is niet zo prettig om met jouw buik over een ruwe ondergrond te schuiven. Een goed gesmeerde fietsketting geeft minder weerstand, zodat jij optimaal kunt presteren. Daarnaast verklein je de kans dat hij kapot gaat en verleng je de levensduur van de gehele aandrijflijn.

Hoe een fietsketting smeren?

Wanneer je jouw fietsketting gaat insmeren, dien je hem eerst grondig schoon te maken. Dit zorgt voor een betere hechting van het smeermiddel. Bovendien is de oude laag vaak vermengd met vuil, zoals zand, modder, gras en zout. Dit kan corrosie en roest veroorzaken. Voor het reinigen van de fietsketting kun je het beste een speciale kettingreiniger kopen. Later in dit artikel vertellen wij daar meer over. Lees hieronder stap voor stap hoe je jouw fietsketting dient te smeren.

Stap 1
Spray de fietsketting in met een goede kettingreiniger en laat deze een aantal minuten zijn werk doen, zorg dat de reiniger niet volledig opdroogt. Wij adviseren hiervoor de Velorest Chain Cleaner.

Stap 2
Maak het vuil op de ketting los met een borstel.

Stap 3
Spoel de fietsketting af met schoon water en maak hem vervolgens droog met een microvezeldoek. 

Stap 4
Druppel de chain lube of wax op de ketting en begin vervolgens aan het wiel te draaien.

Stap 5
Wacht ongeveer 15 minuten, zo kan de lube of wax intrekken. Verwijder overtollige lube of wax met een microvezeldoek.

De ketting is nu schoon en ingesmeerd, je kunt nu weer gerust een aantal ritjes maken. Het is belangrijk om dit proces regelmatig te herhalen. Hoe vaak je jouw ketting opnieuw moet insmeren, hangt af van de omstandigheden. Wanneer je vaak offroad fiets met bijvoorbeeld jouw mountainbike, zal je vaker jouw fietsketting opnieuw moeten smeren.

Welke producten gebruik je voor het smeren van jouw fietsketting?

Voor het smeren van jouw fietsketting adviseren wij eigenlijk 2 producten, namelijk de Velorest Chain Lube Wet of Velorest Chain Wax. Het zijn hoogwaardige smeermiddelen voor jouw fietsketting, die beide hun unieke werking hebben. Welke van de 2 producten je toepast hangt af van de omstandigheden waarin je gaat fietsen.

Velorest Chain Lube Wet
Deze lube komt het beste tot zijn recht tijdens natte en zware omstandigheden, daar is deze lube speciaal voor ontwikkeld. Een voorbeeld van deze omstandigheden zijn een ritje door de regen of een ritje op een koude winterse dag. Je kunt Velorest Chain Lube Wet gebruiken voor alle soorten fietskettingen, zoals de ketting van jouw stadsfiets, racefiets, mountainbike en motorfiets. Het product bevat 15 grondstoffen, die samen een unieke samenstelling vormen. Voorbeelden van deze grondstoffen zijn teflon en wax. 

Het product heeft een lange werking en is geschikt voor de gehele aandrijflijn. De chain lube van Velorest geeft jouw fietsketting een waterafstotende laag, en kan prima overweg met zuren en zoutwater. Daarnaast beschermt het de ketting tegen corrosie en roest. 

Velorest Chain Wax
Wil je bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor Velorest Chain Wax. De chain wax van  Velorest is 100% plantaardig en is 100% vrij van microplastics. Het is een biologisch afbreekbare ketting wax, je kunt zelfs de verpakking in zijn geheel recyclen. Dit is natuurlijk niet de enige eigenschap van Velorest Chain Wax. In vergelijking met Velorest Chain Lube Wet, geeft de chain wax de ketting ook nog eens een vuilafstotende laag. Zo hoef je na het fietsen alleen nog maar het grove vuil te verwijderen met een droge doek. Je kunt dan gerust opnieuw een nieuwe laag aanbrengen. Velorest Chain Wax werkt uitstekend in droge omstandigheden, maar zal ook in natte en koude omstandigheden niet zijn werking verliezen. 

Dankzij de waterafstotende- en vuilafstotende laag hoef je jouw fietsketting minder vaak schoon te maken. Het voorkomt ook nog eens roestvorming.

Zoals je al eerder kon lezen in dit artikel, is het belangrijk om de fietsketting eerst schoon te maken. Hiervoor adviseren wij de Velorest Chain Cleaner. Deze kettingreiniger heeft een zeer krachtige werking en maakt zelfs de meest vervuilde fietskettingen grondig schoon. Deze cleaner is geschikt voor de gehele aandrijflijn en tast geen onderdelen aan. Het is veilig voor bijvoorbeeld de lak, de lagers en het carbon. 

Velorest Chain Cleaner is geschikt voor het verwijderen van gras, modder, zout, zand, olie en vetten. Het zal niet alleen het vuil verwijderen, ook de vieze geuren zullen verdwijnen. Het is zeer gemakkelijk aan te brengen dankzij de goede spraykop.

We hopen dat we je met deze blog voldoende handvatten hebben gegeven om jouw fietsketting voortaan goed te kunnen onderhouden. Als extraatje hebben wij alvast een bundel voor je samengesteld met de producten die voorkwamen in deze blog. Met de Velorest Chain Care bundle houd je jouw fiets in topconditie!

Wil je gelijk een totaalpakket voor het onderhouden van jouw fiets? Dan is de Velorest Total Bundle de beste optie!

 €51,75 

€36,95 Incl. BTW

Maak je fietsketting schoon met de Velorest Chain Cleaner en bescherm met de Velorest Chain Wax of Velorest Chain Lube Wet. Tevens ontvang je er ook 3 accessoires bij.

 €77,80 

 €49,95 Incl. BTW

Deze Total Bundle van Velorest bestaat uit 9 top producten; Bike Cleaner, Chain Cleaner, Bike Protector, Chain Wax, Chain Lube Wet en 4 accessoires