Fiets, Kennisbank

Mountainbike onderhouden

Net zoals ieder voertuig heeft ook een mountainbike zijn onderhoud nodig. Fietsen op een slecht onderhouden mountainbike is onprettig en onveilig. In deze blog kun je lezen welke nadelen een slecht onderhouden mountainbike met zich meebrengt. Wij vertellen je ook hoe je jouw mountainbike moet onderhouden en welke producten je het beste kunt aanschaffen. Onderstaand de onderwerpen nog even op een rijtje:

Inhoudsopgave

Waarom mountainbike onderhouden?

Na iedere rit zit er een laag vuil op jouw mountainbike, ook al zie je dat niet altijd direct. Denk bijvoorbeeld aan een zeer dun laagje zand of zout. Na een offroad rit zit jouw mountainbike vaak onder het gras en modder, dit kun je helaas niet voorkomen. Laat dit vuil niet te lang zitten, het kan corrosie en roest veroorzaken op alle onderdelen van jouw mountainbike. Bovendien zal de ketting minder soepel bewegen, dit fietst erg onprettig.

Door jouw mountainbike goed te onderhouden, verleng je de levensduur en kun je bijvoorbeeld gemakkelijker onderdelen verstellen en vervangen.

Hoe moet je een mountainbike onderhouden?

Het onderhouden van jouw mountainbike bestaat uit de volgende taken.

 • Het frame en de wielen schoonmaken;
 • De ketting schoonmaken;
 • Smeren van ketting en andere onderdelen.

*Gebruik voor het schoonmaken nooit een hogedrukreiniger, deze kan belangrijke vetten tussen de onderdelen verwijderen. Dit zal zorgen voor slijtage.

Het frame en de wielen schoonmaken
De wielen en het frame van jouw mountainbike maak je schoon met een sterke fietsreiniger. Door de volgende materialen te gebruiken en de stappen te volgen, wordt jouw mountainbike blinkend schoon.

Benodigdheden mountainbike schoonmaken

 • Fietsreiniger;
 • Tuinslang of emmer water;
 • Microvezeldoek;
 • Borstel;
 • Bike protector.

Stap 1
Spray de fietsreiniger op het frame en de wielen. Je moet het even laten inwerken, dit zal een aantal minuten duren. Je moet het echter niet laten opdrogen.

Stap 2
Ga met de borstel over de mountainbike en verwijder al het vuil.

Stap 3
Spuit de mountainbike schoon met een tuinslang of gebruik een emmer met water.

Stap 4
Maak nu de mountainbike droog met een microvezeldoek.

Stap 5
Voor extra bescherming kun je het frame inspuiten met een bike protector. Deze geeft het frame een water- en vuilafstotende laag.

De ketting schoonmaken
Gebruik voor het schoonmaken van de mountainbike ketting een speciale kettingreiniger. 

Benodigdheden mountainbike schoonmaken

 • Kettingreiniger;
 • Tuinslang of emmer water;
 • Microvezeldoek;
 • Borstel;

Stap 1
Breng de kettingreiniger aan op de ketting of gehele aandrijflijn. Wacht een aantal minuten, maar laat het niet opdrogen.

Stap 2
Pak de borstel en veeg al het vuil van de ketting. Vergeet niet tussen de schakels te vegen.

Stap 3
Maak de ketting nu schoon met een emmer water of tuinslang.

Stap 4
Droog de ketting af met een microvezeldoek.

Ketting smeren
Na het schoonmaken van jouw ketting dien je hem opnieuw in te smeren. De reiniger zal namelijk ook alle vetten verwijderen. Je kunt kiezen voor wax of lube, daar vertellen we straks meer over.

Benodigdheden mountainbike ketting smeren

 • Wax of lube;
 • Microvezeldoek.

Stap 1
Breng de wax of lube aan op de ketting, draai na het aanbrengen aan het wiel. De wax of lube kan zich zo goed verspreiden over de aandrijflijn.

Stap 2
Je moet nu even 15 minuten wachten, zo kan het smeermiddel goed inwerken. Verwijder na 15 minuten het overtollige smeermiddel met een microvezeldoek.

Montagepasta aanbrengen
Smeer de zadelpennen, stuurpennen, schroefdraden en bouten regelmatig in met montagepasta. Zo krijgen deze een betere grip, voorkom je slijtage en zal jouw mountainbike minder piepen en kraken. De montagepasta zorgt ook voor het gemakkelijker verwijderen en verstellen van onderdelen.

Welke producten nodig voor mountainbike onderhoud?

Dankzij de volgende producten kun je jouw mountainbike gemakkelijk onderhouden.

 • Velorest Chain Cleaner;
 • Velorest Bike Cleaner;
 • Velorest Chain Wax;
 • Velorest Chain Lube Wet;
 • Velorest Bike protector.

Velorest Chain Cleaner
Een blinkend schone mountainbike ketting krijg je dankzij Velorest Chain Cleaner. Het is een kettingreiniger die jouw gehele aandrijflijn reinigt. Velorest Chain Cleaner is erg geconcentreerd en geschikt voor het verwijderen van modder, zand, zout, gras, olie en vetten. 

Velorest Bike Cleaner
Velorest Bike Cleaner maakt het frame en de wielen grondig schoon. Je kunt er zeer gemakkelijk gras, zand, zout, modder, olie en vetresten mee verwijderen. Deze cleaner maakt zelfs de meest vervuilde mountainbike schoon.

Velorest Chain Wax
Ga je vaak offroad met jouw mountainbike? Smeer de ketting dan in met Velorest Chain Wax, deze wax geeft jouw ketting een water- en vuilafstotende laag. Na het fietsen kun je het grove vuil gemakkelijk verwijderen met een borstel. Bovendien is Velorest Chain Wax beter voor het milieu, het is namelijk 100% plantaardig, biologisch afbreekbaar en vrij van microplastics. Deze wax laat jouw ketting soepel en snel draaien, het is geschikt voor droge en warme omstandigheden.

Velorest Chain Lube Wet
Velorest Chain Lube Wet komt het beste tot zijn recht tijdens natte en koude weersomstandigheden. Je kunt het dus het beste gebruiken tijdens regenachtige en winterse dagen. De ketting zal soepel en snel draaien.  

Velorest Bike Protector
Gebruik Velorest Bike Protector om het frame van jouw mountainbike een water- en vuilafstotende laag te geven. Velorest Bike Protector geeft een plantaardige nano-coating die biologisch afbreekbaar is. De verpakking is in zijn geheel te recyclen. Velorest Bike Protector bevat geen microplastics.

Wil je gelijk een totaalpakket voor het onderhouden van jouw racefiets? Dan is de Velorest Total Bundle de beste optie! Tevens is vind je hieronder ook een uitstekende montagepasta. 

 €68,70

 €44,95 Incl. BTW

De Lindemann MP 790 Montagepasta is een smeermiddel van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

 €77,80 

 €49,95 Incl. BTW

Deze Total Bundle van Velorest bestaat uit 9 top producten; Bike Cleaner, Chain Cleaner, Bike Protector, Chain Wax, Chain Lube Wet en 4 accessoires