Fiets, Kennisbank

Hoe vaak moet ik mijn fiets schoonmaken?

Het schoonmaken van uw fiets is een belangrijk onderdeel van de verzorging ervan. Na verloop van tijd kunnen vuil, puin en weersomstandigheden corrosie en schade aan de onderdelen van je fiets veroorzaken. Het is dus essentieel om je fiets minstens één of twee keer per maand een goede schoonmaakbeurt te geven. Afhankelijk van hoe vaak je fietst en waar, moet je misschien vaker je fiets schoonmaken.

Als u niet zeker weet hoe je je fiets goed moet schoonmaken, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

– Begin met het verwijderen van alle onderdelen van je frame, dit zal je helpen bij alle delen van de fiets die moeilijk of onmogelijk te bereiken zijn. Gebruik altijd schone lappen of oude doeken wanneer je je fiets gaat schoonmaken. Het gebruik van vuile doeken kan ertoe leiden dat vuil en vetten vast komen te zitten op onderdelen wat onnodige slijtage en schade kan veroorzaken.

– Gebruik vervolgens een goede kwaliteit fiets ontvetter om overtollig stof en vuil van de onderdelen van je fiets te verwijderen. Afhankelijk van welke onderdelen vuil zijn, is het goed om elk onderdeel afzonderlijk in te sprayen of een fietsreiniger te gebruiken die op de meeste delen van je fiets tegelijk werkt.

Nadat je je fiets hebt schoongemaakt is het raadzaam om de fiets grondig na te spoelen met een tuinslang of hogedrukspuit. Zorg ervoor dat je elk onderdeel volledig droogt, want eventueel achtergebleven vocht kan roest veroorzaken en onderdelen beschadigen.

Benieuwd naar bundel die alle benodigdheden bevat voor het schoonmaken van je fiets? Dan is de Bike Clean of Total Bundel een geschikte bundel.