Fiets, Kennisbank

Wanneer voor fietstocht ketting smeren?

Er zijn een paar verschillende factoren om te bepalen of je je fietsketting moet smeren voor een rit. Een goede kettingvet kan uitkomst bieden en zorgt voor een langere levensduur van de fiets.

Een belangrijke overweging is het huidige niveau van het weer en de weg omstandigheden. Als het erg nat is buiten, kun je je ketting wat extra smering geven voordat je op pad gaat. Dit zal helpen voorkomen dat vuil resten zich gaan ophopen, wat weer kan leiden tot overmatige slijtage na verloop van tijd. Zand, modder en overige vuil maken het schakelen moeilijker of zelfs onmogelijk. Wanneer dit het geval is kun je het beste een kettingreiniger gebruiken voor het verwijderen van overtollige vuilresten.

Een ander ding om over na te denken is om je ketting regelmatig te smeren. Het toevoegen van een extra kettingwax of kettingolie laag voor een rit kan een goed idee ook. Na verloop van tijd kan dit helpen houden dingen en schade aan uw ketting te voorkomen. Vergeet niet af en toe je ketting te onvetten met een ketting ontvetter.