Auto, Kennisbank

Pingelen

Heb je ooit een vreemd, ratelend geluid gehoord tijdens het accelereren of het beklimmen van een heuvel met je auto? Dat zou zomaar het gevreesde ‘pingelen’ van de motor kunnen zijn, een probleem dat zowel frustrerend als potentieel schadelijk is voor je geliefde voertuig. In deze blog duiken we dieper in de wereld van het pingelen van de motor, ontrafelen we de oorzaken en symptomen, en voorzien we je van essentiële tips om dit probleem te verhelpen en te voorkomen.

Inhoudsopgave

Wat is "pingelen" van de motor?

Pingelen kan alleen maar ontstaan bij gas- en benzinemotoren. Het pingelen van de motor is te herkennen aan een kloppende motor. Hierbij ontstaat er zelfontbranding binnenin de motor. Bij het pingelen wordt het brandstof niet door de bougie, maar al in een eerdere stadium door zichzelf ontstoken. Door de verbranding krijgt de zuiger een klap met pingelen als gevolg. Wanneer hier niets aan wordt gedaan kan er grote motorschade ontstaan.

Wat zijn symptomen van een pingelende motor?

Mogelijke symptomen van een pingelende motor zijn:

 • Ratelend geluid bij gas geven
 • Vermogensverlies
 • Een verhoogd brandstofverbruik
 • Onregelmatige loop van de motor

Het is van belang om op tijd te herkennen of er sprake is van pingelen. Dit om mogelijke mechanische schade van de motor te voorkomen.

Wat zijn mogelijke oorzaken voor het pingelen?

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken waardoor de motor pingelt:

 • Verkeerde benzinesoort
 • Slechte koeling van de motor
 • Slecht werkende bougies
 • Verkeerd ontstekingsmoment
 • Inwendige vervuiling

Verkeerde benzinesoort

Een veelvoorkomende oorzaak is het gebruik van benzine met een te laag octaangetal. Het aanbevolen octaangetal kan per motor verschillen. Het octaangetal geeft namelijk aan in hoeverre een de brandstof bestand is tegen zelfontbranding. Wanneer het octaangetal te laag is, zal er dus eerder zelfontbranding ontstaan. (lees: pingelen van de motor)
 
Slechte koeling van de motor
Wanneer de motor niet goed gekoeld wordt zal de verbrandingskamer te heet worden. Dit verhoogt logischerwijs de kans dat de brandstof zelf gaat ontbranden.
Dit heeft doorgaans te maken met een slecht werkend koelsysteem.
 
Slecht werkende bougies
Wanneer een bougie versleten of vervuild is zal de werking niet meer optimaal zijn. In de praktijk betekent dit dat de geproduceerde vonk niet altijd goed genoeg is, waardoor de combinatie van brandstof en zuurstof niet volledig verbrand in de verbrandingskamer. Dit met pingelen van de motor tot gevolg.
 
Verkeerd ontstekingsmoment
Dit is een iets wat technischere oorzaak die je waarschijnlijk door een garage moet laten checken. Maar het tijdstip van ontsteking is ook mechanisch of computer-gestuurd. Dit is dus af te stellen door een monteur. Een verkeerd ontstekingsmoment kan resulteren in het pingelen van de motor.

Inwendige vervuiling
Inwendige vervuiling van de motor is iets wat steeds vaker voorkomt. Het ontstaat door te snel opschakelen, het rijden van de teveel korte afstanden en het slecht onderhouden van de motor. Bijvoorbeeld door het hanteren van een te lange olieverversingsinterval.

Wat kan je doen om pingelen van de motor te voorkomen?

Ons motto is altijd “voorkomen is beter dan genezen”, dat geldt ook weer voor het pingelen van de motor. Eerder in de blog bespraken we al de mogelijke oorzaken van het pingelen van de motor. Op basis daarvan komen er eigenlijk drie belangrijke aandachtspunten naar voren om pingelen te voorkomen:

 • Rijgedrag
 • Kwaliteit van de brandstof
 • Onderhoud
Rijgedrag
Zoals besproken is inwendige vervuiling van de motor een mogelijke oorzaak van het pingelen van de motor. Inwendige vervuiling ontstaat onder andere omdat motoren nogal worden “afgeknepen” tegenwoordig. Uitlaatgassen gaan meerdere malen door de motor heen om zo weinig mogelijk uit te stoten. Echter, de ‘troep’ blijft daardoor inwendig achter. 
 
Een deel van de problemen kan je al voorkomen door er rekening mee te houden in je rijgedrag. Probeer zo nu en dan een lange snelwegrit te pakken, mocht je dit niet standaard doen. Dan kan de motor even goed “schoonbranden”. Probeer verder niet te snel op te schakelen bij een te laag toerental. Dit is misschien wel zuinig in je brandstofverbruik, maar dit levert extra inwendige vervuiling op.
 
Kwaliteit van de brandstof
Slechte kwaliteit van de brandstof zorgt dus voor het pingelen van de motor. Achterhaal daarom bij de fabrikant wat het voorgeschreven octaangetal is voor je motor. In sommige gevallen heeft een motor een hoger octaangetal nodig dan de fabrikant voorschrijft. Dus ga vooral zelf eens testen met een hoger octaangetal door een premium brandstof te tanken of een octaan booster te gebruiken.
 
Onderhoud
Met onderhoud doelen we met name op het tijdig vervangen of schoonmaken van bougies, injectoren en de rest van de motor inwendig. 
 
We raden aan om iedere 10.000 kilometer de olie te verversen (ook als de fabrikant later voorschrijft). Helemaal met de nieuwe E10 benzine komt er ontzettend veel troep in de motorolie, waardoor een lange interval tegenwoordig niet meer volstaat. Bij het verversen van de olie is het slim om het oliesysteem direct te reinigen met een motor flush en vervolgens aan de schone olie een olie additief toe te voegen. Dit voorkomt onder andere dat de vervuiling makkelijk neerslaat en hecht in de motor.
 
Verder raden we aan om iedere 5000 kilometer de injectoren te reinigen met een injector cleaner.
 

Wat kan je zelf doen om het pingelen van de motor op te lossen?

Hoewel er meerdere manieren zijn om pingelen op te lossen, zoals het controleren van het koelsysteem, het vervangen of reinigen van bougies en het afstellen van de ontsteking, zijn er twee uiterst effectieve oplossingen die je kunt overwegen: de Lindemann Engine Treatment Bundle voor motorreiniging en de Lindemann Octane Boost Pro Racing voor het verhogen van het octaangetal van de brandstof. 

Lindemann Engine Treatment Bundle
Een van de meest effectieve manieren om pingelen op te lossen, is door je motor grondig te reinigen met de Lindemann Engine Treatment Bundle. Dit pakket bestaat uit hoogwaardige producten die speciaal zijn ontworpen om koolstofafzettingen in de verbrandingskamer op te lossen, waardoor het risico op pingelen aanzienlijk wordt verminderd. Door het gebruik van deze behandeling kan je motor schoner, efficiënter en krachtiger draaien.

Het toepassen van de Lindemann Engine Treatment Bundle is eenvoudig en vereist slechts een paar eenvoudige stappen. Volg de bijgeleverde instructies voor het beste resultaat en geniet van een motor die vrij is van schadelijke koolstofafzettingen en vrij van pingelen.

Lindemann Octane Boost Pro Racing
Een andere effectieve oplossing voor pingelen is het verhogen van het octaangetal van je brandstof met Lindemann Octane Boost Pro Racing. Dit krachtige additief is speciaal ontwikkeld om het octaangetal van je brandstof te verhogen, waardoor het risico op pingelen wordt verminderd en de algehele prestaties van je motor worden verbeterd.

Het gebruik van Lindemann Octane Boost Pro Racing is net zo eenvoudig als het toevoegen van het additief aan je brandstoftank volgens de aanbevolen dosering. Deze octaanverhoger zorgt ervoor dat je motor soepeler en efficiënter draait, met als bijkomend voordeel een verhoogde brandstofefficiëntie en prestaties.

Door te kiezen voor een van deze twee Lindemann-oplossingen, of zelfs beide, zul je merken dat het pingelen van je motor aanzienlijk wordt verminderd, zo niet volledig geëlimineerd. Bescherm je motor en geniet van een soepelere en meer responsieve rijervaring met de Lindemann Engine Treatment Bundle en Lindemann Octane Boost Pro Racing

Mocht je al overtuigd zijn dan is er de mogelijkheid om het product via onze webshop te bestellen. Via de “Bestel Direct” knop kan je naar de webshop gaan. Middels de code DPPBLOG5 krijg je alvast 5% korting op het product.

Vragen aan de hand van deze blog? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op! Wij reageren doorgaans dezelfde dag nog op een e-mail!

34,95 Incl. BTW

De Lindemann Octane Boost Pro Racing is een octaan booster met ook direct een reinigende werking.

€51,97
€45,95 Incl. BTW

Een bundel van de Lindemann Engine Performance Treatment en Lindemann Oil System Cleaner (motor flush). De voordeligste optie om jouw motor in top conditie te krijgen.