Auto, Kennisbank

Motorstoring, oorzaken en oplossingen!

U bent onderweg en ineens begint een motormanagement lampje te branden. Alle alarmbellen gaan af en de meeste mensen hebben geen idee waarom het motorstoringslampje gaat branden en wat er op dat moment aan de hand is. Wat zou dit kunnen betekenen en hoe gaat u hier mee om? Kunt u verder rijden of moet u direct een garage bezoeken? Een motorstoring kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken. In deze blog gaan we dieper in op motorstoringen, de oorzaken en hoe bepaalde problemen verholpen of voorkomen kunnen worden.

Veel motorstoringen zijn het gevolg van een motor die oververhit is geraakt. Juiste en goede motorolie speelt een belangrijke rol, want zonder olie beginnen onderdelen tegen elkaar aan te slijten en kan de motor uiteindelijk oververhit raken. Deze storingen kunnen plotseling of door veroudering ontstaan. Na een motorstoring is het altijd goed om een dealer te raadplegen. Vanzelfsprekend is het goed onderhouden van de motor ook erg belangrijk. Slecht onderhoud kan o.a. ook lijden tot motorstoringen en dit wil men het liefst voorkomen.

Oververhitte motor

De bedrijfstemperatuur van een motor ligt in de meeste gevallen rond de 90 graden Celsius. Op het moment dat een motor warmer wordt dan de maximale bedrijfstemperatuur, zal er een motorstoring ontstaan en worden weergegeven op het dashboard. Er zal een waarschuwingslampje gaan branden op de dashboard. Bij een oververhitte motor ontstaat er stoom binnenin de motor. Hierdoor kan het koelvloeistof niet goed genoeg zijn werk doen om de warmte af te voeren. Bepaalde onderdelen zoals cilinders, uitlaatkleppen en de verbrandingskamer worden te warm en de stoom zorgt ervoor dat de warmte alleen maar zal toenemen. Dit zorgt voor een lagere olie viscositeit, waardoor de wrijving tussen de onderdelen groter wordt en de temperatuur uiteindelijk nog hoger zal stijgen. De motor raakt oververhit!

Op den duur gaan de zuigerveren zich uitzetten tegen de cilinderwand. Uiteindelijk gaan de zuigers vastlopen en zullen de zuigers, zuigerveren en cilinderwanden schade oplopen of kapot gaan en een vastgelopen motor veroorzaken. Dit zijn grote problemen die door te weinig smering (olie) een oververhitte motor veroorzaken. Wanneer een motor niet de juiste smeermiddelen krijgt om goed en op temperatuur te blijven draaien, als oorzaak van slecht onderhoud of verkeerde oliesoort, valt de smering en filmlaag in de motor weg. Een olie additief kan een toegevoegde waarde zijn voor de motorolie. U leest hier meer over verderop in dit blog.

Oververhitting door slechte motoronderhoud

Slecht motoronderhoud kan lijden tot motorstoringen. Te lang doorrijden met vervuilde olie en oliefilter kan resulteren in ophoping en verstopping door white sludge vorming. Hierdoor ontstaat er aanslag, zal de wrijving toenemen als gevolg van een slechtere olie viscositeit en zal de motortemperatuur op termijn gaan stijgen. U kunt gemakkelijk zelf uw olie verversen. Door niet of te laat uw olie te verversen kan er metaal-op-metaal contact ontstaan wat resulteert in motorslijtage. Met de Lindemann Engine Performance Treatment kunt u motorslijtage voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om de distributieriem tijdig te laten vervangen. Normaal gesproken zal een distributieriem om de 90.000 tot 120.000 kilometer of per 4/5 jaar vervangen moeten worden. Wanneer dit niet gebeurt kan deze gaan breken met als gevolg dat motor vastloopt. Dit erg gevaarlijk en bovendien lopen de kosten ook hoog op tot duizenden euro’s. 

Vroegtijdig en preventief onderhoud is zeer belangrijk voor het behoud van uw voertuig. Hierdoor kunt u mogelijke problemen voor zijn. Uiteraard kan een dealer of garagist nooit garanderen dat er niets met uw auto zal gebeuren. U bent zelf verantwoordelijk voor het vroegtijdig signaleren van problemen in bepaalde situaties. Tip : Zorg er altijd voor dat u de onderhoudsboekjes up-to-date houdt en de auto vroegtijdig een kleine- en grote beurt krijgt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer onderdelen die goed onderhoud nodig hebben. Wij hebben veel oplossingen uitgeschreven die een bijdrage kunnen leveren aan minder- en goed onderhouden van auto’s. Het gebruik van Lindemann additieven resulteert in brandstofbesparing, minder uitstoot en meer motorvermogen. Voorkomen is beter dan genezen!

Rijgedrag

We hebben nu een aantal mogelijke oorzaken besproken, maar ook een slechte rijgedrag kan motorstoringen veroorzaken. Korte ritjes zijn niet zo goed voor een auto, want de motor komt dan niet op bedrijfstemperatuur en raakt hierdoor eerder vervuild. De situatie van starten en stoppen kan zorgen voor aanslag in de vorm van sludge, wat weer resulteert in een slechtere olie viscositeit. Tegenwoordig hebben veel moderne auto’s een start-stop systeem. Dit systeem is speciaal ontworpen om o.a. uitstoot te verminderen en brandstof te besparen. Echter heeft dit systeem ook nadelen en dat is slijtage. Met dit product kunt u uw start-stop systeem beschermen tegen slijtage.

Het continue te snel en met hoge toeren rijden of rijden met zware beladen ladingen zoals een aanhanger kan ook aanslag en sludge vorming veroorzaken. Daarnaast kunnen motoren die te veel en zwaar belast worden ook te maken krijgen beschadigde lagers, gescheurde of gebroken zuigers, kleppen enz. Dit zijn de uiterste problemen, maar resulteren ook direct in een vastloper en duizenden euro’s schade.

Motorstoring voorkomen

Zoals u in dit blog heeft kunnen lezen zijn er meer oorzaken die een motorstoring kunnen veroorzaken. De combinatie van alle bovenstaande factoren kunnen zorgen voor motorstoringen, onnodige motorschade en een vastloper. Zelfs onder de perfecte en ideale omstandigheden kan het voorkomen dat een motor te maken krijgt met problemen.

Er bestaat geen enkele soort motor dat oneindig lang meegaat. In vrijwel alle gevallen zal iedere motor op latere leeftijd last krijgen van motorslijtage. Echter zal dit niet leiden tot grote motorstoringen. Deze meeste motoren kunnen te maken krijgen met een te lage oliepeil, hoog olieverbruik, olielekkage, vervuild olie- of brandstofsysteem en verstopte of lekkende radiator. Door goed onderhoud en het vroegtijdig herkennen van deze signalen kunnen ”ernstige” motorstoringen worden voorkomen.

Het gebruik van de juiste smeermiddelen (olie en olie additieven) zijn op lange termijn essentieel om de motorprestaties goed te houden of te verbeteren. Olie additieven kunnen zowel preventief als curatief worden gebruik! De additieven van Lindemann verlengen de levensduur van de motor!

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op. Wilt u een olie additief kopen? U kunt bestellen via onze eigen shop of via een van onze dealers. Via de knop “Bestel hier” wordt u direct doorverwezen naar de producten in onze shop.