Auto, Kennisbank

Zelf olie verversen? Wij leggen uit hoe!

 

Ieder voertuig hetzij een auto, vrachtwagen tractor heeft olie nodig om de motor draaiende te houden. Het is van essentieel belang om de motor, het hart van de auto, goed te onderhouden. Gezonde en kwalitatieve olie is dus erg belangrijk voor de levensduur van een motor. In deze blog leggen we uit waarom en hoe vaak motorolie vervangen moet worden en hoe u zelf de olie kunt verversen. Met een aantal tips kunt gemakkelijk uw auto zelf onderhouden en olie verversen.

Waarom olie verversen?

De motor is het belangrijkste onderdeel van een voertuig, want zonder motor en olie komt uw auto, vrachtwagen of tractor niet vooruit. Motorolie heeft daarom een belangrijke functie binnenin een motorblok en zorgt voor smering van alle bewegende onderdelen. Daarnaast zorgt het voor minder slijtage en wrijving. Een motor met te weinig olie kan inwendige slijtage veroorzaken. Dit kan leiden tot grote motorschade en daarom is het goed om af en toe uw oliepeil te controleren. Zo weet u precies of u de olie moet aanvullen of verversen. Tijdig olie verversen voorkomt een hoop vervuiling en problemen. Blijkt dat u vaak olie moet aanvullen dan verbruikt uw motor hoogstwaarschijnlijk olie of het heeft last van olielekkage.

Hoe vaak motorolie verversen?

Afhankelijk van de soort en merk olie is het verstandig om de motorolie na elke 10.000 tot 15.000 km te verversen. Rijdt u minder kilometers, dan is één keer per jaar voldoende. Door de olie vroegtijdig zelf te verversen voorkomt u slijtage en mogelijk in de toekomst dure reparaties. Bij een grote beurt wordt altijd de olie vervangen. Echter kunt u zelf ook de olie verversen. U kunt ervoor bijvoorbeeld voor kiezen om een kleine of grote beurt zelf te doen. Op de meeste automaterialen webshops kunt u gemakkelijk het soort en type olie en oliefilter vinden door uw kentekennummer in te voeren. Let op! Gaat u zelf de olie verversen? Dan zult u ook het oliefilter moeten vervangen!

Kan ik zelf een oliefilter vervangen?

Als u een beetje handig bent kunt u gemakkelijk zelf uw motorolie verversen met nieuwe olie. Bij een olie verversing wordt ook geadviseerd om altijd het oliefilter te vervangen. Deze heeft als taak om olie te zuiveren en vuildeeltjes te filteren. Wanneer het niet tijdig wordt vervangen zal deze verstopt raken met vuilresten (o.a. metalen) en kan de nieuwe motorolie niet worden gefilterd. Dit zorgt ervoor dat de inwendige vervuiling toeneemt met als gevolg oververhitting en zelfs mogelijk een vastloper.

Stappenplan: Zelf olie verversen

Wanneer u van plan bent om zelf de olie te verversen is het belangrijk om dit in een juiste volgorde te doen. In dit stappenplan leggen we graag uit hoe u dit zelf kunt doen.

 • Stap 1: Zorg dat de auto recht staat op een vlakke ondergrond.
 • Stap 2: Voeg de Lindemann Oil System Cleaner toe aan de oude motorolie. Deze krachtige reiniger zorgt ervoor dat alle afzettingen binnenin het oliesysteem worden verwijderd. Laat de auto 20-30 minuten stationair draaien en het oliesysteem wordt volledig gereinigd.
 • Stap 3: Draai de olie vuldop los. Hierdoor stroomt het olie er gemakkelijker uit.
 • Stap 4: Plaats een redelijk grote bak of emmer (inhoud 5/6 liter) onder de auto.
 • Stap 5: Draai de aftapplug rustig los. De oude vervuilde olie stroomt er direct uit. Wacht tot alles eruit is. Let op, de olie kan nog warm zijn!
 • Stap 6: Draai vervolgens het oliefilter los. Let op, het kan zijn dat deze goed vast zit en met een tang losgemaakt moet worden.
 • Stap 7: Maak alles goed schoon met een doekje en draai de aftapplug met een nieuwe ring weer vast. Een nieuw ring is nodig om lekken te voorkomen.

 • Stap 8: Plaats het nieuwe oliefilter. Alvorens het monteren wordt aangeraden om de rand in te smeren met oude olie. Dit kunt u gemakkelijk doen met uw vinger. Daarna goed vast draaien!
 • Stap 9: Voeg de nieuwe olie toe aan het oliesysteem. Kijk goed hoeveel en welke soort olie u dient toe te voegen.
 • Stap 10: Voeg de Lindemann Engine Performance Treatment of de Worn Engine Treatment toe aan de nieuwe olie. Deze additieven zorgen voor extra bescherming en een efficiëntere draaiende motor.
 • Stap 11: Start de auto, laat hem even stationair draaien en zet hem weer uit.
 • Stap 12: Controleer het oliepeil. Is de olie op peil hoeft u verder niets te doen. Zo niet, dan zult u wat extra olie moeten bijvullen totdat het oliepeil precies goed is.