Koelvloeistof lekkage zelf verhelpen

Koelvloeistof lekkage kan veel schade tot gevolg hebben. Wanneer de motor een tijdje draait wordt deze warm. De bedrijfstemperatuur ligt normaal gesproken rond de 90 graden. Om te zorgen dat de motor niet te warm of te koud wordt heeft iedere auto een koelsysteem. Dit koelsysteem regelt het gehele proces. Koelvloeistof lekkage kan dus funest zijn voor de motor. In deze blog leggen we eerst uit hoe het koelsysteem precies werkt en wat de gevolgen kunnen zijn wanneer uw auto koelvloeistof lekt. Daarnaast geven we uiteraard ook een oplossing voor koelvloeistof lekkage.

Hoe werkt het koelsysteem?

Het is erg belangrijk om de motor op een bepaalde temperatuur te houden. Vaak ligt de bedrijfstemperatuur rond de 90 graden. Door de motor te koelen raakt die minder snel oververhit en wordt de kans op pingelen kleiner. Daarnaast kan de smering in gevaar lopen aangezien de motorolie en koelvloeistof de motor inwendig koelen. Het koelsysteem zit zeer complex in elkaar en heeft veel belangrijke onderdelen die er uiteindelijk voor zorgen dat de motor gekoeld kan worden. 

Oorzaken en gevolgen koelvloeistof lekkage

Als er koelvloeistof lekt is er iets niet goed in het koelsysteem. Een van de meeste voorkomende gebreken bij een niet goed werkende koelsystemen is dat de koelvloeistof niet goed rond circuleert. Koelvloeistof lekkage is vaak het gevolg van te weinig koeling. Echter kan het ook voorkomen dat de motor te veel gekoeld wordt, wat ook zeker niet goed is. Hieronder worden de oorzaken en gevolgen van koelvloeistof lekkage en te weinig of te veel koeling toegelicht.

Mijn auto lekt koelvloeistof, wat zijn de oorzaken van lekkende koelvloeistof:

 • Auto lekt koelvloeistof
 • Verstopping in het koelsysteem door ketelsteen, roest of verkeerde koelvloeistof
 • Waterpomp defect, als gevolg dat het koelvloeistof niet meer goed kan circuleren
 • Thermostaat defect, waardoor er te veel nog koude koelvloeistof vanuit de radiator in de motor komt

Mijn auto lekt koelvloeistof, wat zijn de gevolgen van koelvloeistof lekkage:

 • Motoronderdelen kunnen vastlopen
 • De zuigerveren kunnen breken
 • De motor kan oververhit raken
 • De motor kan gaan pingelen
 • Een slechtere verbranding door bijv. condens van brandstofdeeltjes
 • Inwendige vervuiling waardoor vuil achterblijft in de motor 
 • Hoger brandstofverbruik doordat de motor niet op bedrijfstemperatuur komt

Zoals u leest kan koelvloeistof lekkage grote gevolgen hebben. Zodra u de symptomen van een lekkend koelsysteem heeft ontdekt is het raadzaam om actie te ondernemen. De goedkoopste en snelste oplossing is het gebruiken van een Radiator Stop Leak additief. Dit kunt u ten alle tijden zelf toevoegen aan de koelvloeistof. Lekt de auto veel koelvloeistof? Of lekt de auto nog steeds na het gebruik van een Radiator Stop Leak additief? Dan is de kans groot dat er meer aan de hand is. U zult een garage moeten raadplegen om de koelvloeistof lekkage op te lossen. 

Koelvloeistof lekkage zelf verhelpen

Mijn koelvloeistof lekt, wat te doen? De Lindemann Radiator & Block Stop Leak is een additief dat koelvloeistof lekkage snel en efficiënt verhelpt. U kunt het zelf eenvoudig toevoegen en is geschikt voor alle moderne koelsystemen. Naast verhelpen van lekkages in het koelsysteem biedt Lindemann ook andere voordelen. De Lindemann Radiator & Blok Stop Leak heeft ook een uniek smeereffect dat de afdichtingen en waterpomp smeert. Bij een koelvloeistof lekkage adviseren wij altijd om eerst een additief te proberen. Een reparatie is namelijk niet goedkoop en meestal optie 2.

Last van een lekkend koelsysteem? Bestel de Lindemann Radiator Stop Leak via onze webshop. Gebruik de kortingscode: DPPBLOG5 voor 5% korting op je bestelling!

€29,04 Incl. BTW

De Lindemann Radiator & Block Stop Leak verhelpt lekkage in het koelsysteem. Eenvoudig zelf toe te passen!