Auto, Kennisbank

Automatten zelf schoonmaken

Automatten schoonmaken is met stek het saaiste schoonmaakklusje dat er bestaat. Al het vuil buiten de auto neem je mee naar binnen, waarna het achterblijft op de automatten. Na verloop van tijd zijn de automatten smerig en moeten ze schoongemaakt worden. We hebben aantal tips over hoe je het beste de automatten kunt schoonmaken.

 

 

Automatten uitkloppen

Haal eerst je matten uit de auto, klop de automatten eerst goed uit zodat het ergste vuil eraf is (doe dit natuurlijk buiten) en geef ze een flinke klop op de achterkant. Je zult zien dat het grove vuil dat in de vezels zit er vanaf vliegt. Leg de automatten nu op een mooie vlakke ondergrond.

Automatten schoonmaken stofzuiger

Na het uitkloppen is het wijsheid om de automatten schoon te maken met een stofzuiger. Je zuigt eenvoudig het overige vuil zoals steentjes, modder etc van de mat af. Tip: pak hiervoor een oude stofzuiger als je die hebt! Na het stofzuigen zullen de automatten er al een stuk schoner uitzien. Als er nog veel vuil vastzit, probeer dan het tapijt een stevige klap te geven met de palm van je hand voor de stofzuiger.

Automatten schoonmaken met Cleantle producten

Zodra de automatten vrij zijn van vuil, vernevel je ze ligt met Cleantle APC allesreiniger (1:5 verdunning) of Interior Cleaner. Onthoud dat je ze niet volledig hoeft in te sprayen, een kleine verneveling is al voldoende.

Leather/ Fabric Brush

Masseer de Cleaners van Cleantle nu voorzichtig in het tapijt met een bekledingsborstel, tenzij er bijzonder harde vlekken zijn, hoef je niet veel druk uit te oefenen, dit gaat meer over het ontsmetten en grondig reinigen van de stof. Wij adviseren om de Cleantle Fabric Brush te gebruiken.

Terwijl de matten nog vochtig zijn, kunt je ze de laatste hand leggen met de fabric brush. Het strippen van automatten is gemakkelijk als je weet hoe, borstel eerst alle stof op één manier dezelfde kant op zodat de vezels plat liggen. Nu kun je een patroon maken door de vezels in de tegenovergestelde richting te borstelen, zodat ze rechtop blijven staan. Het contrast wordt simpelweg gecreëerd door het licht dat op de platte of verhoogde vezels valt.

Als je tevreden bent met je strepen, laat je je matten volledig drogen. Hierdoor worden de vezels iets stijver en krijgen de strepen iets meer duurzaamheid. De automatten zien er weer als nieuw uit! Wij adviseren om eerst de eerste twee stappen te volgen voordat de interieurreiniger er aan te pas komt. Bij het gebruik van autopoetsmiddelen geldt altijd de regel, hoe meer vuil je zonder producten kunt verwijderen, hoe beter. Het is namelijk zonde van het product om dit te gebruiken voor vuil wat je ook zonder product kunt schoonmaken.