Auto, Kennisbank

Is er benzine zonder ethanol?

Sinds oktober 2019 zijn tankstations verplicht om een brandstof met bio-ehtanol aan te bieden. Zo mogen tankstations geen Euro 95 brandstof meer aanbieden, maar wel E5 en E10 benzine. Bio-ethanol wordt gemaakt van onder andere suiker, maïs of tarwe en is een vorm van hernieuwbare energie. E5 benzine bevat maximaal 5% ethanol en E10 benzine maximaal 10% ethanol. Op deze manier wil men dat er op een zuinige manier wordt getankt. 

Alle tankstations hebben deze aanpassing moeten doorvoeren en zijn verplicht om te vermelden of je E5 benzine of E10 benzine tankt. Dit is aangeduid op de brandstofpomp en duidelijk zichtbaar voor de gebruiker. Alle nieuwe auto’s kunnen E10 benzine tanken. Echter voor 10% van alle oude auto’s kan het tanken van benzine met ethanol problemen opleveren. Ethanol brandstof trekt meer vocht aan en kan problemen veroorzaken aan de brandstofslangen, brandstofpomp en is daarnaast ook nog eens minder lang houdbaar. Problemen voorkomen? Dit kan door preventief bij iedere tankbeurt een scheutje van de Lindemann Fuel System Cleaner toe te voegen. Dit brandstof additief houdt het brandstofsysteem schoon en voorkomt problemen door gebruik van E10 benzine. 

Is er benzine zonder ethanol? Ja dit is er, echter zijn dit de premium brandstoffen zoals bijvoorbeeld een Shell V-Power. Deze soort brandstof bevat een additieven, maar is daarentegen ook zeker duurder dan de gebruikelijke E10 brandstof. Twijfel je over het wel of niet tanken van ethanol? Dan kun je gaan voor een duurdere premium brandstof, of tank gewoon E5 benzine (voorheen euro 98). Hier zit mindere ethanol in dan E10 benzine.