Auto, Kennisbank

Hoe moet je olie bijvullen?

Olie is een belangrijke vloeistof voor je motor. Zonder olie wordt de motor inwendig niet voldoende gesmeerd en zal er metaal-op-metaal contact ontstaan met slijtage als gevolg. Dit wil je maar al te graag voorkomen en hier ben je dan ook zelf verantwoordelijk voor. Bijna elke auto verbruikt een beetje olie. Controleer daarom geregeld het oliepeil, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Heb je geconstateerd dat de olie niet op peil is? Dan kun je zelf olie bijvullen. Hoe moet je olie bijvullen? Dit is een eenvoudig klusje. Voor het bijvullen van de olie is het belangrijk om de juiste olie bij de hand te hebben. Kijk dus goed welke motorolie geschikt is voor jouw auto! Als je de olie gaat bijvullen dien je eerst de olievuldup los te draaien. Vaak staat hier een symbool op zodat je je niet kunt vergissen. Het is raadzaam om een trechter te gebruiken, maar het kan eventueel ook zonder. Om te achterhalen hoeveel olie er bijgevuld moet worden is het belangrijk om te weten hoe de peilstok exact werkt.

Hoeveel olie peilstok?

Een peilstok is ontworpen om het oliepeil, ook wel olieniveau genoemd, af te lezen. Zo weet je altijd of het olie op peilniveau is. Zit er minder olie in dan het minimum? Dan moet je zelf wat olie vullen om het weer op peil te krijgen. Het olie mag nooit hoger komen dan het hoogste streepje. Het verschil tussen minimum en maximum is gemiddeld een liter motorolie. Dit is goed om te weten, zodat je beter kan inschatten hoeveel olie er bijgevuld moet worden.

Wil je het oliepeil controleren? Maak dan de peilstok eerst schoon met een oude doek en draai de peilstok er weer op. Vervolgens haal je de peilstok eruit en kun je het niveau aflezen.

Eenmaal de hoeveelheid olie bijgevuld is het goed om een aantal minuten te wachten om de motor in te lopen. Vervolgens kun je zelf het oliepeil opnieuw controleren. Nog niet op peil? Vul dan nog wat extra motorolie toe. Let op dat het maximum nooit overschreden wordt. Teveel motorolie is namelijk gevaarlijk voor de motor!