Auto stottert/houdt in? Dit kan je doen!

Auto stottert/houdt in? Dit kan je doen!

Mijn auto stottert wat kan ik doen? Dit is een veel gestelde vraag, maar waardoor houdt de motor in en wat kun je hier zelf aan doen. Het stotteren van de auto is een veelvoorkomend probleem en komt veel vaker voor dan men denkt. Er was zelfs een tijd dat een stotterende motor een van de meest gemelde storingen was.  

Om u een duidelijk beeld te geven hebben wij een blog geschreven over het onderwerp: Auto stottert/houdt in. In deze blog gaan wij verder in op de volgende zaken:

Kort gezegd, na het lezen van dit blog bieden wij u een oplossing voor uw inhoudende auto. 

Verschillende situaties stotterende auto

Het stotteren van een auto komt voornamelijk voor bij benzinemotoren. Dieselmotoren ontbranden namelijk door compressie en zullen eigenlijk alleen gaan stotteren als er te echt te weinig brandstof ingespoten wordt. Bij dieselmotoren zal het eigenlijk alleen voor komen dat de auto stottert bij optrekken.

Benzinemotoren zitten wat complexer in elkaar. Door middel van een vonkje vindt de ontbranding plaats en de verhouding tussen brandstof en lucht dient dan optimaal te zijn. Mocht dit proces enigszins verstoort worden door bijvoorbeeld lichte vervuiling kunt u soms al een beetje vermogensverlies ervaren.

Een auto kan in meerdere situaties stotteren of schokken zoals:

 • Auto stottert bij optrekken
 • Auto stottert bij lage toeren
 • Auto stottert bij gas geven
 • Auto stottert bij constant toerental
 • Auto stottert tijdens rijden
 • Auto stottert bij warme of koude motor
 • Auto schokt bij optrekken
 • Auto schokt bij schakelen
 • Auto schokt bij gas geven

Iedere situatie kan verschillende oorzaken hebben. Echter kunt u toch waardevolle informatie halen door te bekijken in welke situatie uw auto begint in te houden. Hoe meer informatie u ons of uw garage kunt geven, hoe groter de kans dat het advies daadwerkelijk uitkomst zal bieden.

Wanneer uw auto bijvoorbeeld op de snelweg hapert terwijl u rijdt met een constant toerental. Dan zijn vervuilde injectoren de oorzaak en dienen deze gereinigd te worden om het probleem te verhelpen. 

Oorzaak stotterende auto

Het kan zijn dat uw auto schokt bij gas optrekken, schakelen, versnellen, wegrijden of stationair draaien of constant toerental. Er zijn dus vele soorten van schokken. Het is lastig om de exacte oorzaak van uw stotterende auto te achterhalen aangezien er verschillende oorzaken kunnen zijn.

Er wordt in dit geval ook onderscheid gemaakt tussen nieuwere en oudere auto’s. Bij een moderne auto is de kans groot dat uw auto stottert door een probleem in de elektronica, maar ook door vervuiling van de EGR-klep, inlaatspruitstuk en de injectoren. Echter is dit bij oudere auto’s anders aangezien deze meestal al enige mechanische slijtage hebben, waardoor de auto zou kunnen gaan schokken.

De meest voorkomende oorzaken bij een schokkende auto zijn:

 

Auto houdt in door vervuild inlaatspruitstuk

Het inlaatspruitstuk is een van de onderdelen dat hoort bij inlaatsysteem en zorgt ervoor dat de motor wordt voorzien van lucht. Het inlaatspruitstuk kan vervuild en zelfs verstopt raken door de uitlaatgassen die via de EGR-klep weer terugkomen in de motor. Op het moment dat het inlaatspruitstuk en inlaatsysteem sterk vervuild is wordt de luchtstroom naar de motor minder wat uiteindelijk resulteert in een auto die gaat stotteren. U kunt dit merken als uw auto schokt bij optrekken, hapert bij lage toeren, tijdens het rijden of bij gas geven.

Als een vervuild inlaatspruitstuk de oorzaak is waardoor uw auto schokt, dan kunt u deze zelf reinigen met een additief. Met het additief wordt het gehele brandstofsysteem gereinigd inclusief het inlaatspruitstuk. Het voordeel van een additief is dat u deze voor het tanken zelf kunt toevoegen aan de brandstoftank. Tijdens het tanken wordt het additief gemengd en zal het reinigingsproces zijn werking gaan doen. Om onnodige reparatiekosten te besparen is het altijd aan te raden om eerst een additief te proberen. De kans is namelijk groot dat uw auto daarna niet meer schokt.

Auto houdt in door vervuilde injectoren

Injectoren zijn erg gevoelig en kunnen als ze vervuild zijn minder goed vernevelen. Als hier niets aan gedaan wordt kan dit grote motorproblemen opleveren. Schokt uw auto bijvoorbeeld op de snelweg bij een constant toerental, dan is dit een aanwijzing dat de injectoren vervuild zijn.

Meest voorkomende oorzaken:

 • Toevoeging van bio-ethanol aan de brandstof
 • Brandstoffilter aan vervanging toe
 • Vaak bijna leegrijden van de tank
 • Condenswater in de tank
 

Wanneer u vermoedt dat vervuilde injectoren de oorzaak zijn van het stotteren van uw auto dan kunt u ervoor kiezen omAuto stottert/houdt in deze te reinigen met een injector cleaner. De Lindemann injector cleaner (service cleaner) is een brandstofadditief van premium kwaliteit dat het beste werkt om vervuilde injectoren te reinigen en te zorgen dat de auto niet meer stottert. De cleaner is verkrijgbaar in een benzine- en diesel variant en dient voor het beste resultaat 1 keer per jaar of om de 5000 kilometer te worden toegevoegd aan de brandstoftank. Dit product kan ook curatief gebruikt worden om het brandstofsysteem schoon te houden en problemen te voorkomen.

Auto houdt in door vervuilde carburateur

Oudere auto’s hebben nog een carburateur, maar bij de moderne auto’s van tegenwoordig is deze vervangen door de benzine-inspuiting. De carburateur heeft als doel om de brandstof met lucht te vernevelen voordat het in de cilinders wordt gezogen. Wanneer de carburateur sterk vervuild is kan er geen volledige verbranding meer plaatsvinden met als gevolg een auto die gaat stotteren.

Wanneer u denkt dat een vervuilde carburateur de oorzaak is van het inhouden van uw auto dan is het reinigen van de carburateur een goede oplossing. U leest hier alles over de carburateur reiniger!

Gevolgen stotterende auto

Een vervuild inlaatspruitstuk, injectoren, EGR-klep of carburateur kunnen leiden tot o.a een:

Wanneer u doorrijdt met een stotterende auto kan dit op lange termijn serieuze problemen opleveren, waardoor u misschien bepaalde onderdelen zoals een carburateur of injectoren zal moeten vervangen. En voor alles geldt: voorkomen is beter dan genezen, dus preventief een additief gebruiken voorkomt deze problemen!

Hoe kunt u het zelf oplossen?

Zoals u in deze blog heeft gelezen kunnen er meerdere oorzaken en gevolgen zijn waardoor uw auto gaat stotteren. Voordat u de auto naar de garage brengt adviseren wij om eerst zelf zoveel mogelijk informatie te vergaren. In welke situatie stottert uw auto precies? En welke oorzaak kunnen we hier wellicht aan koppelen. Mocht u de oorzaak achterhaald hebben dan kunt u opzoek gaan naar de oplossing.

Veelal ligt het probleem hem in inwendige vervuiling. Wanneer dit het geval is bieden de additieven van Lindemann uitkomst. De additieven van Lindemann zijn van hoogwaardige kwaliteit en hebben naast reinigende ook smerende eigenschappen.

Naast het curatief gebruiken van de additieven adviseren wij ook om ze preventief te gebruiken. Door uw gehele brandstofsysteem ten allen tijde schoon te houden voorkomt u heen hoop problemen, zoals bijvoorbeeld het schokken van uw auto! Maar wat is de beste oplossing voor een stotterde auto?

De conclusie is eenvoudig. Als de auto stottert kunt u het beste de Lindemann Service Cleaner Benzine of Diesel gebruiken. Dit is de beste en goedkoopste oplossing voor het verhelpen van een stotterende auto! Additieven kopen? Ga verder naar ”Bestel hier”.

20% Korting ontvangen!

Voor een afstudeeronderzoek zijn wij opzoek naar respondenten voor een korte enquête. De enquête is volledig anoniem en zal ongeveer 5 minuten van u tijd in beslag nemen. Als dank voor uw medewerking ontvangt u een 20% kortingscode. Deze kortingscode is geldig op ons gehele assortiment!

Geef een reactie