Auto Stottert/Houdt In? Dit Kan Je Doen!

Mijn auto stottert wat kan ik doen? Dit is een veel gestelde vraag. Het is een veelvoorkomend probleem en het komt veel vaker voor dan men denkt. Er was zelfs een tijd dat een stotterende motor een van de meest gemelde storingen was.  

Om u een duidelijk beeld te geven hebben wij deze blog geschreven. Wij gaan hier verder in op de volgende zaken:

Kort gezegd, na het lezen van deze blog hopen wij dat u een meer te weten bent gekomen over de oorzaken, gevolgen en eventuele oplossingen!

Verschillende situaties stotterende auto

Het haperen van een auto komt voornamelijk voor bij benzinemotoren. Dieselmotoren ontbranden namelijk door compressie en zullen eigenlijk alleen gaan stotteren als er te echt te weinig brandstof ingespoten wordt. Bij dieselmotoren zal het eigenlijk alleen voor komen bij het optrekken.

Benzinemotoren zitten wat complexer in elkaar. Door middel van een vonkje vindt de ontbranding plaats en de verhouding tussen brandstof en lucht dient dan optimaal te zijn. Mocht dit proces enigszins verstoord worden door bijvoorbeeld lichte vervuiling kunt u soms al een beetje vermogensverlies ervaren.

Een auto kan in meerdere situaties schokken, bijvoorbeeld tijdens het optrekken of het gas geven. Daarnaast is het ook mogelijk dat de auto specifiek inhoudt bij een koude of warme motor.

Iedere situatie kan verschillende oorzaken hebben. Het duidelijk kunnen duiden van uw specifieke situatie is dan ook waardevol om de uiteindelijke oplossing te achterhalen. Hoe meer informatie u ons of uw garage kunt geven, hoe groter de kans dat het advies daadwerkelijk uitkomst zal bieden.

Wanneer uw auto bijvoorbeeld op de snelweg hapert terwijl u rijdt met een constant toerental. Dan zijn vervuilde injectoren de oorzaak en dienen deze gereinigd te worden om het probleem te verhelpen. 

Verschillende Oorzaken van een stotterende auto

Het kan zijn dat uw auto schokt bij gas optrekken, schakelen, versnellen, wegrijden of stationair draaien of constant toerental. Er zijn dus vele soorten van schokken. Het is lastig om de exacte oorzaak van uw stotterende auto te achterhalen aangezien er verschillende oorzaken kunnen zijn.

Er wordt in dit geval ook onderscheid gemaakt tussen nieuwere en oudere auto’s. Bij een moderne auto is de kans groot dat uw auto stottert door een probleem in de elektronica, maar ook door vervuiling van de EGR-klep, inlaatspruitstuk en de injectoren. Echter, dit is bij oudere auto’s anders aangezien deze meestal al enige mechanische slijtage hebben. Dit kan ook een oorzaak zijn van het schokken van de auto.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Gebrekkig onderhoud: bv bougies en brandstoffilter
  • Een vervuild inlaatspruitstuk
  • Vervuilde injectoren
  • Een vervuilde carburateur
  • Mechanische slijtage (vaak oudere auto’s)

Vervuild inlaatspruitstuk als oorzaak

Het inlaatspruitstuk is een van de onderdelen dat hoort bij inlaatsysteem en zorgt ervoor dat de motor wordt voorzien van lucht. Het inlaatspruitstuk kan vervuild en zelfs verstopt raken door de uitlaatgassen die via de EGR-klep weer terugkomen in de motor. Op het moment dat het inlaatspruitstuk en inlaatsysteem sterk vervuild zijn, wordt de luchtstroom naar de motor minder. Dit resulteert uiteindelijk in een niet-optimale verbranding, wat u als het stotteren van de auto ervaart. 

Als een vervuild inlaatspruitstuk de oorzaak is waardoor uw auto schokt, dan kunt u deze zelf reinigen met een brandstofsysteem reiniger. Met het additief wordt het gehele brandstofsysteem gereinigd inclusief het inlaatspruitstuk. Het voordeel van een additief is dat u deze voor het tanken zelf kunt toevoegen aan de brandstoftank. Tijdens het tanken wordt het additief gemengd en zal het reinigingsproces zijn werking gaan doen. Om onnodige reparatiekosten te besparen is het altijd aan te raden om eerst een additief te proberen. Inwendige vervuiling is in veel situaties de oorzaak van het probleem.

Vervuilde injectoren als oorzaak

Injectoren zijn erg gevoelig en kunnen als ze vervuild zijn minder goed vernevelen. Als hier niets aan gedaan wordt kan dit grote motorproblemen opleveren. Schokt uw auto bijvoorbeeld op de snelweg bij een constant toerental, dan is dit een aanwijzing dat de injectoren vervuild zijn. De injectoren kunnen gereinigd worden met een injector cleaner.

Meest voorkomende oorzaken:

  • Toevoeging van bio-ethanol aan de brandstof
  • Brandstoffilter aan vervanging toe
  • Vaak bijna leegrijden van de tank
  • Condenswater in de tank

Wanneer u vermoedt dat vervuilde injectoren de oorzaak zijn van het stotteren van uw auto dan kunt u ervoor kiezen omAuto stottert/houdt in deze te reinigen met een injector cleaner. De Lindemann injector cleaner (service cleaner) is een brandstofadditief van premium kwaliteit dat het beste werkt om vervuilde injectoren te reinigen en te zorgen dat de auto niet meer stottert. De cleaner is verkrijgbaar in een benzine- en diesel variant en dient voor het beste resultaat 1 keer per jaar of om de 5000 kilometer te worden toegevoegd aan de brandstoftank. Dit product kan ook curatief gebruikt worden om het brandstofsysteem schoon te houden en problemen te voorkomen.

Vervuilde carburateur als oorzaak

Oudere auto’s hebben nog een carburateur, maar bij de moderne auto’s van tegenwoordig is deze vervangen door de benzine-inspuiting. De carburateur heeft als doel om de brandstof met lucht te vernevelen voordat het in de cilinders wordt gezogen. Wanneer de carburateur sterk vervuild is kan er geen volledige verbranding meer plaatsvinden met als gevolg een auto die gaat stotteren.

Wanneer u denkt dat een vervuilde carburateur de oorzaak is van het inhouden van uw auto dan is het reinigen van de carburateur een goede oplossing. U leest hier alles over de carburateur reiniger!

Bijkomende gevolgen van een stotterende auto

Een vervuild inlaatspruitstuk, injectoren, EGR-klep of carburateur kunnen leiden tot o.a een:

Wanneer u doorrijdt met een stotterende auto kan dit op lange termijn serieuze problemen opleveren, waardoor u misschien bepaalde onderdelen zoals een carburateur of injectoren zal moeten vervangen. En voor alles geldt: voorkomen is beter dan genezen, dus preventief een additief gebruiken voorkomt deze problemen!

Hoe kunt u het zelf oplossen?

Zoals u in deze blog heeft gelezen kunnen er meerdere oorzaken en gevolgen zijn waardoor uw auto gaat stotteren. Voordat u de auto naar de garage brengt adviseren wij om eerst zelf zoveel mogelijk informatie te vergaren. In welke situatie stottert uw auto precies? En welke oorzaak kunnen we hier wellicht aan koppelen. De Lindemann Service Cleaner is een injector reiniger dat u zelf eenvoudig kunt toevoegen aan het brandstofsysteem. Na gebruik is de kans groot dat het probleem van een stotterende of inhoudende motor is verholpen!

Veelal ligt het probleem hem in inwendige vervuiling. Wanneer dit het geval is bieden de additieven van Lindemann uitkomst. De additieven van Lindemann zijn van hoogwaardige kwaliteit en hebben naast reinigende ook smerende eigenschappen.

Naast het curatief gebruiken van de additieven adviseren wij ook om ze preventief te gebruiken. Door uw gehele brandstofsysteem ten allen tijde schoon te houden voorkomt u heen hoop problemen, zoals bijvoorbeeld het schokken van uw auto! Maar wat is de beste oplossing voor een stotterde auto?

De conclusie is eenvoudig. Als de auto stottert kunt u het beste de Lindemann Service Cleaner Benzine of Diesel gebruiken. Dit is de beste en goedkoopste oplossing voor het verhelpen van een stotterende auto! 

U kunt de Service Cleaner kopen via onze webshop. Via de knop “Bestel Direct” voegt u direct het product toe aan uw winkelmand. Eerst meer informatie lezen? Bekijk dan de productpagina!

Wij hopen dat we hiermee een antwoord hebben kunnen geven op uw vraag. Als blijk van waardering voor het lezen van de blog hebben wij onderstaande kortingscode voor uw beschikbaar gesteld. 

Lindemann Service Cleaner Benzine

€16,07 Incl. BTW

De Lindemann Service Cleaner Benzine is een kwalitatief hoogwaardig additief dat het brandstofsysteem grondig reinigt. Aanrader voor stotterende auto’s!

Bestel direct en ontvang korting!

Klik op “Bestel Direct” en ontvang 5% extra korting met de kortingscode: DPPBLOG5

Let op! Deze actie is slechts tijdelijk beschikbaar.

Minuten
Seconden