Begrippen, Kennisbank

Wat is Adblue?

Vanwege de toenemende emissienormen zijn dieselvoertuigen van tegenwoordige zoals vrachtwagens, bedrijfsbussen en bepaalde personenauto’s uitgerust met een AdBlue systeem.  In deze blog gaan we verder in het onderwerp ”Wat is Adblue en hoe werkt het eigenlijk?” Ook leggen we graag wat uit over diesel additieven die eenvoudig toegevoegd kunnen worden aan het brandstofsysteem van de dieselvoertuig. 

Inhoudsopgave

Wat is Adblue?

AdBlue is een chemische vloeistof die wordt gebruikt in moderne dieselvoertuigen om de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden (NOx) te verminderen en zo te voldoen aan de strengere emissienormen. AdBlue wordt toegevoegd aan een aparte tank in het voertuig en werkt door de uitlaatgassen te behandelen voordat ze de atmosfeer binnenkomen. Het is een kleurloze, niet-giftige en biologisch afbreekbare vloeistof die wordt verkocht in verschillende hoeveelheden, variërend van kleine flessen tot bulkhoeveelheden. AdBlue is verkrijgbaar bij de meeste tankstations en gespecialiseerde leveranciers en wordt steeds vaker gebruikt in de transportsector.

AdBlue tanken

Het tanken van AdBlue is een eenvoudig en belangrijk proces dat elke eigenaar van een dieselvoertuig zou moeten begrijpen. AdBlue wordt niet in de brandstoftank van je dieselvoertuig gegoten, maar in een aparte AdBlue-tank. Deze tank bevindt zich meestal naast de brandstoftank.

Bij het tanken van AdBlue moet je er rekening mee houden dat het een corrosieve vloeistof is en direct contact met de huid moet worden vermeden. Het is daarom aanbevolen om handschoenen te dragen tijdens het tanken. Het proces van het tanken van AdBlue is vergelijkbaar met het tanken van diesel of benzine. Je kunt AdBlue kopen bij de meeste tankstations of bij gespecialiseerde leveranciers. Het wordt meestal verkocht in plastic flessen of in bulk. Ook bij Dutch Performance Products kun je online AdBlue kopen. Scherpe prijzen, voldoende voorraad en snelle levering!

Als je een dieselvoertuig bezit, is het belangrijk om regelmatig te controleren of de AdBlue-tank bijgevuld moet worden. Het niet bijvullen van de AdBlue-tank kan leiden tot verminderde prestaties van het voertuig of zelfs tot stilstand. Kortom, het tanken van AdBlue is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van jouw dieselvoertuig. Het is een eenvoudig proces dat iedereen kan uitvoeren, maar het is wel belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen en regelmatig te controleren of de AdBlue-tank bijgevuld moet worden.

Zelf AdBlue bijvullen

AdBlue bijvullen is een essentieel onderdeel van het onderhoud van moderne dieselvoertuigen. Maar hoe werkt het bijvullen van AdBlue eigenlijk en hoeveel AdBlue gaat er in een tank?

Het bijvullen van AdBlue is een eenvoudig proces dat je zelf kunt uitvoeren. Om te beginnen, moet je de AdBlue-tank vinden. Deze bevindt zich meestal naast de brandstoftank (blauwe dop). Wanneer je de AdBlue-tank hebt gevonden, kun je de vulopening openen. Het is belangrijk om te weten hoeveel AdBlue er in de tank past, omdat het overvullen kan leiden tot lekkages en schade aan het voertuig. De grootte van de AdBlue-tank verschilt per voertuig, maar meestal past er tussen de 10% en 15% van de dieseltankcapaciteit in de AdBlue-tank.

Als je niet zeker bent van de exacte hoeveelheid AdBlue die je voertuig nodig heeft, kun je eventueel de handleiding van je voertuig raadplegen of contact opnemen met de fabrikant of een gespecialiseerde leverancier. Als je eenmaal weet hoeveel AdBlue je nodig hebt, kun je beginnen met AdBlue bijvullen. AdBlue is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden, variërend van kleine flessen tot bulkhoeveelheden. Het is belangrijk om te weten dat AdBlue een corrosieve vloeistof is en dat je bij het bijvullen handschoenen moet dragen en direct contact met de huid moet vermijden.

Het bijvullen van AdBlue is een eenvoudig proces dat slechts enkele minuten in beslag neemt. Nadat je de AdBlue in de tank hebt gegoten, sluit je de vulopening en start je het voertuig. Het voertuig zal de AdBlue automatisch in de uitlaatgassen injecteren om de schadelijke stikstofoxiden te verminderen.

Kortom, het bijvullen van AdBlue is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van jouw dieselvoertuig. Het is een eenvoudig proces dat je zelf kunt uitvoeren, zolang je maar weet hoeveel AdBlue er in je tank past. AdBlue kopen? Dit kan eenvoudig en snel bij Dutch Performance Products. Verschillende hoeveelheden, ruime voorraad en snelle levering! Ook in bulk verkrijgbaar!

AdBlue storing

Hoewel AdBlue een belangrijk onderdeel is van het emissiecontrolesysteem van dieselvoertuigen, kan het soms storingen veroorzaken. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende AdBlue storingen:

  1. Verontreinigde AdBlue: Als er verontreinigingen, zoals vuil of water, in de AdBlue terechtkomen, kan dit leiden tot storingen in het emissiecontrolesysteem van het voertuig. Het is daarom belangrijk om alleen hoogwaardige AdBlue te gebruiken van betrouwbare leveranciers en ervoor te zorgen dat de opslag- en bijvulapparatuur schoon is.

  2. AdBlue niveau sensor storing: Moderne dieselvoertuigen hebben vaak een AdBlue niveau sensor, die de hoeveelheid AdBlue in de tank meet en dit doorgeeft aan het motormanagementsysteem. Als de sensor defect raakt of foutieve informatie doorgeeft, kan dit leiden tot storingen in het systeem.

  3. Verstopte AdBlue injectoren: De AdBlue injectoren zijn verantwoordelijk voor het injecteren van AdBlue in het uitlaatsysteem. Als deze verstopt raken door vuil of verontreinigingen, kan dit leiden tot een verminderde AdBlue toevoer en storingen in het systeem.

  4. Verkeerde AdBlue dosering: Als er te weinig of te veel AdBlue wordt gedoseerd, kan dit leiden tot storingen in het emissiecontrolesysteem. Het is daarom belangrijk om de juiste dosering te gebruiken en deze regelmatig te controleren.

Als je merkt dat er storingen optreden in het emissiecontrolesysteem van uw dieselvoertuig, is het raadzaam om deze zo snel mogelijk te laten controleren door een gekwalificeerde monteur.

AdBlue prijs

De prijs van AdBlue kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid die je nodig hebt, Over het algemeen geldt dat hoe groter de hoeveelheid AdBlue die je koopt, hoe lager de prijs per liter zal zijn. Bij Dutch Performance Products bieden wij verschillende verpakkingsgroottes aan, waaronder 10 liter, 210 liter, een pallet van 60×10 liter en zelfs een 1000 liter IBC tank. De prijs van AdBlue varieert dus afhankelijk van de hoeveelheid die je koopt.

AdBlue kopen

Bij Dutch Performance Products kun je AdBlue kopen in verschillende hoeveelheden, variërend van 10 liter tot een tankwagen op locatie. We hebben altijd voldoende voorraad en kunnen snel leveren, zodat je nooit zonder AdBlue komt te zitten.

We bieden verschillende verpakkingsgroottes aan, waaronder 10 liter, 210 liter, een pallet van 60×10 liter en zelfs een 1000 liter IBC tank. Als je grotere hoeveelheden nodig hebt, kunnen we ook een tankwagen op locatie leveren. Onze Brenntag AdBlue is van hoge kwaliteit en voldoet aan de strengste normen. Het is een essentiële vloeistof voor moderne dieselvoertuigen om de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden te verminderen en te voldoen aan de emissieregelgeving.

Kortom, op de shop van Dutch Performance Products kun je AdBlue kopen in verschillende hoeveelheden en we hebben altijd voldoende voorraad. We kunnen snel leveren en bieden hoogwaardige AdBlue van de beste kwaliteit.

Adblue aanbiedingen

Goedkope Adblue-4 pack. Gratis verzonden en de voordeligste online!

pallet adblue 60x10l

Goedkope pallet adblue (60 x 10L). Gratis verzonden en de voordeligste online!

Diesel brandstofsysteem

AdBlue is alleen geschikt voor dieselmotoren en wordt toegevoegd aan een aparte AdBlue reservoir. Je tankt dus Diesel (b7) en AdBlue apart. Zoals je kunt lezen in dit blog heeft AdBlue een positieve werking op het verminderen van de uitlaatgassen. Brandstofadditieven doen in principe hetzelfde, maar worden toegevoegd aan de dieselbrandstof (B7) en niet aan de AdBlue reservoir. Vaak wordt een diesel additief gebruikt om het hele brandstofsysteem grondig te reinigen. Een diesel additief kan zowel preventief als curatief worden gebruikt. 

Preventief (voorkomen dat er problemen ontstaan)

Voor dieselmotoren hebben wij de Lindemann Diesel Boost. Dit is een additief dat zeer geschikt is voor preventief gebruik. Een flesje van 400 ml is goed voor één tot twee tankbeurten en houdt het brandstofsysteem schoon en topconditie. 

De Lindemann Diesel Boost reinigt en smeert het hele brandstofsysteem. Daarnaast bevat de Diesel Boost in tegenstelling tot andere merk additieven geen solventen! De nieuwe B7 diesel bevat bio-ethanol en trekt meer vocht aan. Solventen hebben nadelige eigenschappen en nemen (condens) water op. Wanneer je de Lindeman Diesel Boost regelmatig toevoegt aan uw brandstofsysteem zal de motor stiller en zuiniger lopen met als gevolg een beter presenterende motor. De Diesel Boost is verkrijgbaar in 400 ml, 5, 10 en 20 liter.

Daarnaast is het goed om jaarlijks het hele brandstofsysteem preventief te reinigen met de Lindemann Service Cleaner Diesel. Dit additief reinigt de injectoren, katalysator, zuigers en kleppen.

Curatief (probleemoplossend)

Het brandstofsysteem van een auto kan op den duur vervuild raken. Stottert uw auto, zijn de injectoren vervuild of heeft u een verstopt roetfilter / EGR-klep? In dit geval kunt u zelf het brandstofsysteem reinigen en het probleem oplossen/verhelpen met een diesel additief of injector cleaner

De Lindemann additieven hebben zowel reinigende als smerende eigenschappen en zijn uitermate geschikt voor dieselmotoren die te maken hebben met vervuiling.