Auto, Kennisbank

Verstopte EGR Klep Zelf Reinigen

egr klep reinigen

Een EGR klep die verstopt raakt, is iets wat veel voorkomt. Gelukkig kun je eenvoudig zelf een EGR klep reinigen. In deze blog gaan we onder andere in over de oorzaak en de gevolgen van een vervuilde EGR klep. Ook komen de symptomen van een vervuilde EGR klep aanbod.

De Europese normen op het gebied van uitstoot worden ieder jaar aangescherpt. Goed voor het milieu, maar slecht voor je auto! De vervuilende gassen die normaliter uitgestoten worden, gaan nu meerdere malen door verschillende systemen in je auto waar ze worden gefilterd. Hierdoor blijven er schonere uitlaatgassen over, maar blijven de vervuilende stoffen achter in je auto. Vaak met een vervuilde EGR-klep of verstopt roetfilter tot gevolg.

Inhoudsopgave

Wat is een EGR-klep?

Als eerst leggen we uit wat een EGR-klep is en wat voor functie het heeft binnenin de motor. Alle moderne dieselmotoren van tegenwoordig hebben allemaal een EGR-klep. De afkorting EGR staat voor Exhaust Gas Recirculation. Deze EGR-klep stuurt uitlaatgassen naar de verbrandingskamer en heeft als doel om de schadelijke stikstofoxide (NOx) te verminderen.

Hoe ontstaat vervuiling?

Na verloop van de tijd kan de EGR-klep vervuild raken door de uitlaatgassen. Dit kan op den duur problemen veroorzaken waardoor de motor minder gaat presteren. De EGR-klep zorgt er voor dat een gedeelte van de uitlaatgassen weer teruggaat naar het inlaattraject. Op het moment dat deze uitlaatgassen roet, olie, onverbrande brandstof en andere vuilresten bevatten gaan deze samen klonten en ontstaat er een laag met aanslag op en in de EGR-klep, het inlaattraject en het roetfilter.

Een vervuilde EGR-klep zal door vervuiling minder goed openen en sluiten. Er gaan op dat moment steeds meer uitlaatgassen terug de verbrandingskamer in en uiteindelijk zal er nog meer vervuiling ontstaan. Vervolgens zal het inlaattraject ook gaan dichtslibben, waardoor er steeds minder zuurstof wordt aangezogen. Ook het roetfilter zal vervuild raken met roet en vuilresten. Met een EGR cleaner kun je een EGR klep reinigen.

Wat zijn de gevolgen van vervuiling?

De aanslag en vervuiling in de EGR-klep gaan op den duur problemen veroorzaken. De gevolgen van vervuiling zijn niet altijd direct verneembaar, dit is afhankelijk van de hoeveelheid vervuiling in de EGR-klep en alle andere onderdelen in het in- en uitlaatsysteem. Lees meer over de symptomen van een vervuilde EGR klep.

Een slecht functionerende EGR-klep kan de volgende problemen geven:

• Storingslampje gaat branden
  • Verhoogd brandstofverbruik
  • Stotterende motor
  • Meer uitstoot van schadelijk uitlaatgassen (NOx)
  • Vervuild of verstopt roetfilter
  • Vermogensverlies
Ervaar je een van de bovenstaande problemen? Dan is het verder lezen van deze blog zeker een toegevoegde waarde. Lindemann heeft namelijk een premium kwaliteit EGR reiniger. Met de Total Care Diesel kun je eenvoudig zelf de EGR-klep schoonmaken.

Vervuiling voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen zegt men altijd. Om problemen door vervuiling van de EGR-klep te voorkomen is het handig om hiervoor een additief te gebruiken. Wanneer je de Lindemann Diesel Boost regelmatig of bij iedere tankbeurt toevoegt houd je de motor en het hele brandstofsysteem schoon en top conditie.

Lindemann Diesel Boost heeft zowel reinigende- als beschermende eigenschappen en beschermt niet alleen de EGR-klep, maar ook de turbo, injectoren en het roetfilter tegen vervuiling.

Wil je vervuiling van de EGR-klep, turbo, injectoren en het roetfilter voorkomen, dan adviseren wij om de Lindemann Diesel Boost bij iedere tankbeurt toe te voegen. De volledige inhoud van 400ml is goed voor 100 liter dieselbrandstof. Afhankelijk van de tankinhoud van je auto volstaat één flesje Diesel Boost op 1,5/2 tankbeurten. Doe je voordeel ermee en gebruik de Lindemann Diesel Boost om vervuiling van de dieselmotor te voorkomen!

Jouw EGR-klep reinigen en daarna het gehele brandstofsysteem schoonhouden? Wij hebben hiervoor de Lindemann Diesel Treatment Premium Bundle samengesteld. Dit is de voordeligste optie om je dieselmotor in een goede conditie te houden!

Zelf de EGR-klep reinigen met een additief

Een EGR-klep vervangen is een vrij prijzig en dat komt doordat deze klep vaak op een moeilijk bereikbare plek zit. De kosten van deze reparatie zijn met name terug te zien in de manuren die nodig zijn om de EGR-klep te vervangen. Om kosten te besparen zijn er EGR reinigers ontwikkeld. Er zijn additieven op de markt die wonderen beloven, echter zijn veel additieven niet krachtig genoeg om een EGR-klep schoon te maken. De Total Care Diesel daarentegen wel!

Een EGR-klep schoonmaken met de Lindemann Total Care Diesel is de goedkoopste en beste oplossing voor het reinigen van de EGR-klep. De formule van de Lindemann Total Care Diesel is uniek op de additievenmarkt. Deze krachtige all-in-one reiniger verwijdert aanslag en andere vuilresten van de turbo, injectoren, EGR-klep, het roetfilter (DPF) en de inlaat- en uitlaatkleppen.

Deze EGR reiniger kun je eenvoudig zelf toevoegen aan de brandstoftank. Het reinigen van de EGR-klep resulteert in meer motorvermogen, een schonere en soepeler draaiende motor, minder brandstofverbruik en minder uitstoot van schadelijke uitlaatgassen (NOx).

Conclusie: De Lindemann Total Care Diesel is een top additief voor het reinigen de EGR-klep.

De volledige inhoud van 1 liter Total Care Diesel is goed voor 80 liter dieselbrandstof. Deze EGR reiniger dient alvorens het tanken te worden toegevoegd.

Zelf je vervuilde EGR klep reinigen met een additief? Je kunt de Total Care Diesel kopen via onze webshop. Via de knop “Bestel Direct” voeg je direct het product toe aan jouw winkelmand. Eerst meer informatie lezen? Bekijk dan de productpagina!

Wij hopen dat we hiermee een antwoord hebben kunnen geven op je vraag. Als blijk van waardering voor het lezen van de blog hebben wij onderstaande kortingscode voor jouw beschikbaar gesteld.

Klik op “Bestel Direct” en ontvang 5% extra korting met de kortingscode: DPPBLOG5

Let op! Heb je geen diesel, maar een benzinemotor? Bekijk dan de Lindemann Fuel System Cleaner!

59,95 Incl. BTW

De Lindemann Total Care Diesel is een krachtige all-in-one reiniger dat het hele brandstofsysteem reinigt! De formule van dit additief is uniek op de markt!

Wat onze klanten vertellen over de Total Care Diesel..