Fiets, Kennisbank

Zelf Je Fietsketting Schoonmaken? Zo Doe Je Dat!

Net zoals een auto, heeft ook een fiets zijn onderhoudsbeurten nodig. De fietsketting schoonmaken is daarbij één van de belangrijkste taken. Het is geen leuke klus, maar het moet wel gebeuren. Tenminste wanneer je de fiets lang en optimaal wilt kunnen gebruiken. In deze blog lees je waarom je de fietsketting moet schoonmaken, hoe je dit moet doen en welke producten je voor het reinigen kunt gebruiken. Hieronder staat dit nog even opgesomd:

Waarom een fietsketting schoonmaken?

Inhoudsopgave

Een vervuilde fietsketting kan op lange termijn voor veel problemen zorgen, zo kan er bijvoorbeeld roest en corrosie ontstaan. Bovendien kan de ketting minder soepel bewegen door het vuil, wat ook weer voor extra weerstand zorgt. Een schone fietsketting zorgt voor een soepelere loop, wat de prestaties ten goede komt. Uiteraard dien je de fietsketting wel te smeren na het schoonmaken.

Door de fietsketting goed te onderhouden voorkom je slijtage en verleng je de levensduur. De fietsketting schoonmaken is op lange termijn goedkoper dan het vervangen of ontroesten van jouw fietsketting. Je moet de fietsenmaker betalen of bent geld kwijt aan ontroestingsmiddelen. Investeren in een goede kettingreiniger is dus zeker de moeite waard.

Vuil zoals zand, modder, gras, zout, olie en vetresten kunnen de fietsketting ernstig beschadigen. Tijdens het fietsen zal je altijd in aanraking komen met dit vuil. Dit omdat het opspat van de weg, of op jouw fiets komt door medeweggebruikers. Denk bijvoorbeeld aan tegenliggers, zoals auto’s en andere fietsers.

Hoe fietsketting schoonmaken?

Wanneer je jouw fietsketting goed en grondig wilt schoonmaken, heb je de volgende materialen nodig.

  • Een goede Chain Cleaner;
  • Borstel;
  • Microvezeldoek;
  • Schoon water.

Stap 1
Breng een ketting reiniger aan op de fietsketting of de gehele aandrijflijn. Wij raden hiervoor de Velorest Chain Cleaner aan. Laat het goed inwerken, maar niet volledig opdrogen. Dit neemt een aantal minuten in beslag. Schakel een aantal keer, zo bereikt de reiniger alle plekken.

Stap 2
Maak het vuil op de fietsketting of gehele aandrijflijn, los met een borstel.

Stap 3
Pak een tuinslang of emmer en spoel de ketting of de gehele aandrijflijn af, met schoon water. 

Stap 4
Maak de ketting of aandrijflijn droog met een schone microvezeldoek.

Stap 5
Na het reinigen is het van belang om de ketting weer goed te smeren. Wij adviseren hiervoor de Velorest Chain Lube Wet of de Velorest Chain Wax.

De fietsketting is nu weer helemaal schoon en als het goed is ook goed gesmeerd. De fiets loopt nu weer soepel met een optimaal resultaat tot gevolg! 

Wij raden aan om de fietsketting regelmatig te reinigen. Helemaal in de wintermaanden, dit is namelijk de periode dat jouw fiets in aanraking kan komen met strooizout. Dit is funest voor fietsen, auto’s en andere voertuigen.

Welke producten voor fietsketting schoonmaken?

Voor het schoonmaken van de fietsketting adviseren wij de Velorest Chain Cleaner. Deze kettingreiniger is speciaal gemaakt voor het verwijderen van het meest hardnekkige vuil. Het is een zeer geconcentreerd product die geschikt is voor de gehele aandrijflijn. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken voor de derailleur en cassette. 

In een handomdraai kun je gras, modder, zand, zout, olie en vet verwijderen met Velorest Chain Cleaner. Deze cleaner zorgt er ook voor dat lube en wax beter hun werk doen. Het is belangrijk om te vermelden dat de Velorest Chain Cleaner volledig veilig is voor de fiets. Het tast geen onderdelen aan en is onder andere geschikt voor plastic, metaal, carbon, kunststof, rubber, lak en lagers.

Niet alleen het vuil zal verdwijnen, ook de bijbehorende geuren. Denk bijvoorbeeld aan de vieze geur van meeldauw en schimmel. Je kunt deze kettingreiniger gemakkelijk aanbrengen met de zeer goede spraykop. Velorest Chain Cleaner is geschikt voor alle soorten fietskettingen.

We hopen dat we je met deze blog voldoende handvatten hebben gegeven om jouw fietsketting voortaan goed te kunnen onderhouden. Als extraatje hebben wij alvast een bundel voor je samengesteld met de producten die voorkwamen in deze blog. Met de Velorest Chain Care bundle houd je jouw fiets in topconditie!

Wil je gelijk een totaalpakket voor het onderhouden van jouw fiets? Dan is de Velorest Total Bundle de beste optie!

Jefry
Lees verder
Een super compleet pakket, alles wat ik nodig heb voor het onderhouden en schoonmaken van mijn racefiets!
Niels N.
Lees verder
Erg blij met de poets spullen van velorest! De bike cleaner reinigt het frame super snel en de cassette en ketting zijn mooi schoon dankzij de chain cleaner en wax.
Rob L.
Lees verder
Door de bundelkorting voor deze optie gekozen. Bevalt erg goed! Hiervoor ook producten van andere merken gehad, maar ik merk daadwerkelijk een verschil. Alles wordt mooi schoon en het is prettig in gebruik. Aanrader!
Vorige
Volgende

 €51,75 

€36,95 Incl. BTW

Maak je fietsketting schoon met de Velorest Chain Cleaner en bescherm met de Velorest Chain Wax of Velorest Chain Lube Wet. Tevens ontvang je er ook 3 accessoires bij.

 €77,80 

 €49,95 Incl. BTW

Deze Total Bundle van Velorest bestaat uit 9 top producten; Bike Cleaner, Chain Cleaner, Bike Protector, Chain Wax, Chain Lube Wet en 4 accessoires