Auto kleien in een aantal stappen!

Wellicht heb je er ooit wel eens iets over gehoord, ”auto klei”. We krijgen erg veel vragen over, bijvoorbeeld of het echt de moeite waard is om je auto te kleien. Het antwoord daarop is ja. We weten dat het een tijdje duurt (als het goed wordt gedaan), maar het is zeker de moeite waard. In deze blog over auto kleien leggen we uit waarom het de moeite waard is, hoe je zelf jouw eigen auto kunt kleien en welke producten je hiervoor nodig hebt!

Wat is auto klei / clay bar?

Wat is auto klei en wat kun je hiermee doen? Een clay bar voelt beetje als plasticine en heeft een stopverfachtige consistentie, die alle verontreinigingen op het verfoppervlak opneemt en een auto volledig schoonmaakt! Je denkt dat je auto schoon is na een goede poetsbeurt. Aan het materiaal ligt het niet, want je hebt o.a. een snow foam, auto shampoo en washandschoen gebruikt. Daarnaast ziet je auto er ook brandschoon uit, maar is dat ook zo? Nee eigenlijk niet!

Het klopt dat je auto helemaal glimt en er op het oog schoon uitziet. Echter, er blijven altijd vuilresten achter die niet direct zichtbaar zijn. Auto klei neemt al dit vuil op (wat je er niet met een normale wasbeurt afkrijgt) en zorgt voor een fijne en gladde autolak. De perfecte voorbereiding voor als je jouw auto wilt gaan polijsten. Je wilt namelijk niet dat deze hardnekkige vuilresten loskomen tijdens het polijsten. Of je nu een polijstmachine gebruikt of het met de hand doet, er zullen dan juist extra krassen ontstaan. Dit maakt het kleien van je auto dus erg belangrijk!

Lindemann

Waarom auto kleinen een must is!

Je hoeft je auto eigenlijk niet zo vaak te kleien, meestal vlak voor een echte goede schoonmaakbeurt of jaarlijks. Vind je het leuk om je auto wekelijks schoon te maken? Dan kun je het ook elk kwartaal doen, maar absoluut niet vaker. Een auto verzamelt teer en vuil van de weg (traffic film), evenals lucht- en water verontreinigende stoffen. Dit is niet het meest grove vuil, maar het bouwt zich in de loop van de tijd op en vaak kun je het niet eens zien. We kunnen garanderen dat het vuil achterblijft en het je lak zal aantasten.

Een goede wasbeurt is dus niet voldoende om je lak volledig te reinigen, voordat je een bescherming aanbrengt. Na een het schoonmaken met een Foam Lance kun je producten zoals de ObliTARate of Iron Out gebruiken om de auto verder te helpen ontdoen van ijzer- en teerresten die zich op het verfoppervlak kunnen bevinden. Dit maakt het kleien een beetje gemakkelijker. Kortom, dit is dus waarom je auto kleien een must is voordat een wax, sealants of andere gekozen bescherming wordt gebruikt.

Wees niet bang, want je auto kleien veroorzaakt GEEN schade aan je lakwerk, mits je het goed toepast. Het klinkt als een schurende procedure waarbij je vuil eraf schuurt, maar een clay bar is juist heel zachtaardig, waardoor het vuil van het lakwerk weghaalt.

Lindemann

Hoe gebruik je auto klei of clay bar?

Als je een clay bar gebruikt is het belangrijk dat je hiervoor een speciaal ontwikkelde spray gebruikt. De Auto Finesse Glide Clay Lube maakt het kleien nog eenvoudiger. Daarnaast verkleint het de kans op krassen! Dus combineer altijd de Glide Clay Lube met de Auto Finesse Clay Bar.

Zorg er verder voor dat je de auto niet gaat kleien in direct zonlicht en vermijdt hoge temperaturen. Als je een gloednieuwe clay bar gebruikt, trek hier 1/4 deel vanaf. Zo bespaar je geld en kun je de auto klei vaker gebruiken. Stel je voor dat je een stukje op de grond laat vallen, dan heb je altijd nog een reserve deel. Als je het toch laat vallen (het kan de beste overkomen), dan is het jammer, maar moet je het meteen weggooien.. Vuil kan namelijk nieuwe krassen veroorzaken. Voel je dat de auto klei een beetje stijf/hard wordt? Ga het stukje even kneden zodat het weer soepeler wordt om over het lak te glijden.

Lindemann

Stappen zelf auto kleien

LET OP! Je moet de auto eerst grondig wassen voordat je begint met kleien! Heb je de auto grondig schoongemaakt met de Auto Finesse Foam Lance en Shampoo en goed drooggemaakt met de Silk Drying Towel of Aqua Deluxe XL Towel? Dan ben je klaar om te beginnen met kleien.

Auto Finesse heeft een Clay Bar van 200 gram. Breek eerst een stuk van handzaam formaat af (30-40 gram) van je kleistaaf en maak het volledig soepel (kneden) tot een kleine schijfvorm. Werk in kleine secties om te beginnen.

Stap 1: Het kleiproces begint met het smeren van het oppervlak. Auto Finesse Glide is perfect voor deze toepassing, omdat het is ontworpen om samen te werken met de detailing Clay Bar. Spuit het smeermiddel royaal op een oppervlak dat niet groter is dan ongeveer 30 bij 30 cm en blijf dit regelmatig doen tijdens het kleiproces om een ​​natte ondergrond te behouden. Let op, goed schudden voor gebruik!

Stap 2: Begin met het wrijven van de kleistaaf tegen het gesmeerde oppervlak met lichte vingertopdruk en zachte, overlappende lineaire bewegingen. Tijdens het kleien hoor en voel je het oppervlak gladder worden.

Naar onze mening is het het beste om bovenaan te beginnen en naar de onderkant van de auto toe te werken. Als je op een bepaald moment je clay bar of een stuk ervan op de grond laat vallen, gooi deze dan onmiddellijk weg!

Stap 3: Ga door met auto kleien totdat de clay bar niet langer voelt alsof hij probeert te ‘grijpen’ (dit komt omdat hij de verontreiniging eruit trekt) en soepel over het oppervlak begint te glijden. Je kunt nu de resten van het glijmiddel wegpoetsen met een zachte microvezeldoek en doorgaan naar het volgende gedeelte. Herhaal het proces opnieuw op hetzelfde gebied totdat je geen resultaat meer uit dat gedeelte krijgt, droog en herhaal dit proces over de hele auto. Zorg dat je paar schone microvezeldoeken bij de hand hebt.

Stap 4: Als je klaar bent met het kleien van de auto, kun je nu polijsten en of een wax of sealant naar keuze aanbrengen. Deze fase is belangrijk! Je hebt waarschijnlijk net veel tijd besteed om alle vervuiling van je lak te verwijderen, maak al dat harde werk niet overbodig en bescherm je auto met goede polijstmiddelen.

Als je je lak eenmaal met coating hebt beschermd, hoef je dat maar twee keer per jaar te doen, een keer voor de winter en een keer erna. Uiteraard mag je het vaker doen. Dit is gewoon het minimaal vereiste.

 

Auto Finesse Clay Bar en Glide Glay Lube

Er zijn veel verschillende soorten clay bars van hoge tot lage kwaliteit. Als je voor het eerst je auto gaat kleien, wil je idealiter beginnen met een fijne of mogelijk een middelgrote clay bar. De Auto Finesse Clay Bar is geschikt voor de starter en professional. Dit zelfde geldt uiteraard voor de Auto Finesse Glide Clay Lube. Met deze producten kun je direct aan de slag met het kleien van je auto! Bij onze accessoires vind je nog een aantal microvezeldoeken, vooral handig bij het wegwerken van het overtollige glijmiddel.

Wil je jouw auto goed voorbereiden voordat je gaat starten met het kleien? Dan zijn goede autopoetsmiddelen onmisbaar. Bekijk onze autopoetsmiddelen.