Fiets, Kennisbank

Moet ik mijn ketting na iedere rit smeren?

Het is een veel voorkomende vraag onder fietsers ; Moet ik mijn ketting smeren na elke rit, of is het goed om het alleen af en toe te doen? Als u het korte antwoord wilt: ja, je moet je ketting na elke (grote) rit smeren. Dit geldt dan alleen voor racefietsen en mountainbikers. Een gewone stadsfiets is hiervoor uitgezonderd. Gelukkig het zelf smeren van je fietsketting een eenvoudige klus.

Het smeren van je ketting speelt een belangrijke rol bij het soepel en efficiënt laten lopen van je fiets. Het smeren van de schakels van je ketting helpt roest voorkomen en vermindert de wrijving tussen de onderdelen in je aandrijving, waardoor ze vrijer kunnen bewegen. Na verloop van tijd voorkomt dit slijtage van de onderdelen van je fiets en helpt het alles optimaal te laten functioneren. Zorg er wel voor dat je alvorens het smeren, de fietsketting af en toe eens goed schoonmaakt met een ketting ontvetter.

Als je je ketting niet vaak genoeg smeert of als je een smeermiddel kiest dat niet goed is voor je fiets, dan kun je de aandrijflijn beschadigen en voortijdige slijtage veroorzaken. Dus als je zo lang mogelijk wilt blijven genieten van je fiets, is het belangrijk om je ketting na elke rit te smeren.