Fiets, Kennisbank

E-bike onderhoud. Wat kun je hier zelf aan doen?

Sinds de laatste jaren is de E-bike erg in opkomst. Steeds meer mensen laten hun ”normale” fiets staan en kiezen voor een E-bike. Net zoals een normale fiets heeft ook de E-bike onderhoud nodig. Hij verdient juist meer aandacht, aangezien de aanschafwaarde van zo’n fiets ook veel hoger ligt. Doorgaans betaal je tussen de €1000,- en €4.000,- voor een goede E-bike. In dit artikel gaan we in op hoe onderhoud je een E-bike en verleng je de levensduur van jouw fiets.

Er zijn een aantal dingen waar je zelf aan het onderhoud van je e-bike kunt doen:

  1. Controleer regelmatig de bandenspanning en pomp de banden op als dat nodig is. Dit zorgt ervoor dat je e-bike gemakkelijker rijdt en minder energie verbruikt.
  2. Controleer ook regelmatig de remmen en vervang indien nodig de remblokjes. Dit is belangrijk voor je eigen veiligheid en voor het behoud van de remprestaties van je e-bike.
  3. Schoonmaken van de fietsketting en de tandwielen is ook belangrijk om de levensduur van deze onderdelen te verlengen en om ervoor te zorgen dat je e-bike soepel blijft rijden. Gebruik hiervoor een krachtige ketting ontvetter die hardnekkige vuilresten verwijderd. Na het schoonmaken moet je wel weer je ketting smeren met een kettingolie- of wax.
  4. Controleer regelmatig de werking van de verlichting en vervang indien nodig de lampen. Dit is belangrijk voor je eigen veiligheid en voor het zicht van andere weggebruikers.
  5. Als je e-bike een slot heeft, is het ook belangrijk om dit regelmatig te smeren zodat het goed blijft werken.

Het is ook aan te raden om je e-bike regelmatig na te laten kijken door een professionele fietsenmaker. Zij kunnen eventuele verborgen problemen opsporen en eventueel vervanging van onderdelen adviseren. Dit geldt dan met name voor de elektrische onderdelen, denk aan de gehele aandrijflijn en accu.