Auto, Kennisbank

Wat is de levensduur van een auto?

Je koopt een nieuwe auto met de gedachte dat deze zeker 10 jaar meegaat. Het aantal auto’s op de wegen neemt alleen maar toe. Helemaal met de opkomst van elektrische en waterstof auto’s. Maar wat is nu de exacte levensduur van een auto? Dit is lastig te beoordelen, want het is afhankelijk van gigantisch veel factoren. Zo zijn er voorbeelden van auto’s met een miljoen kilometer op de teller, echter zijn er ook auto’s die naar 250.000 kilometer het begeven. 

Wij kennen in Nederland benzine- en dieselmotoren. Over het algemeen hebben benzinemotoren een levensduur tot +/- 300.000 kilometer. Bij een dieselmotor ligt dit op +/- 400.000 kilometer.

In Nederland kopen we het meeste gebruikte ofwel tweedehandse auto’s. Over het algemeen zijn deze auto’s gemiddeld 5 tot 15 jaar oud en hebben ze +/- tussen de 120.000 en 220.000 kilometer gelopen. Afhankelijk van de rijstijl en het gebruik kan een tweedehandse auto nog zeker wel 5 tot 10 jaar mee. Er is dus geen standaard dat een auto bij een x aantal kilometers kan worden afgeschreven.