Begrippen, Kennisbank

Wat is black sludge?

Wat is black sludge?

Black sludge (in het Nederlands: zwarte slib of olie slib) is een gelvormige substantie die voor kan komen in verbrandingsmotoren. Het ontstaat bijvoorbeeld door mechanische problemen, zoals een niet goed werkende carterventilatie. Een andere veelvoorkomende oorzaak is het rijden van teveel korte-afstandsritten, waarbij de motor niet vaak genoeg op bedrijfstemperatuur komt. 

Wat zijn de gevolgen van black sludge?

Black sludge in de motorolie zorgt ervoor dat de olie zijn smerende werking verliest. Verder wordt de gelvormige substantie vrij snel hard, waardoor er verstoppingen kunnen ontstaan in de oliekanalen en er mechanische problemen kunnen optreden, zoals bijvoorbeeld vastzittende zuigerveren. Uiteraard zal er nog veel meer mechanische schade ontstaan wanneer oliekanalen gaan verstoppen, omdat de smering dan in bepaalde delen van de motor wegvalt. 

Wat kan ik doen om black sludge te voorkomen?

Black sludge-vorming moet u ten allen tijde proberen te voorkomen. De gevolgen kunnen immers ernstig zijn, zoals hierboven beschreven staat. Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om dit te voorkomen. Om te beginnen is het belangrijk om altijd op tijd de olie te verversen. Olie verliest na verloop van tijd de smerende werking, ook omdat er altijd enige vorm van vervuiling zal ontstaan. Te lange olieverversingsintervallen zijn vaak de oorzaak van problemen met de auto. Wij raden aan om iedere 10.000 kilometer de olie te verversen. 

Daarnaast kan het verstandig zijn om 1 op de 3 verversingen gebruik te maken van een engine flush. Deze kunt u zelf toepassen als u een beetje handig bent, maar u kunt het ook aanvragen bij uw garage. Tot slot adviseren wij, in het kader van voorkomen is beter dan genezen, om gebruik te maken van een olie additief, gebaseerd op teflon. Een dergelijk product legt binnenin de motor een teflonlaag aan. Deze teflonlaag heeft een tweezijdige werking. Enerzijds beschermt het de motor tegen slijtage, maar anderzijds zorgt het er ook voor dat vervuiling minder makkelijk hecht binnenin de motor. Oftewel, het voorkomt vervuiling en daarmee ook de vorming van “black sludge”.