Auto, Kennisbank

Hoe controleer je het oliepeil?

Het is belangrijk om af en toe je oliepeil te controleren. Motorolie is een smeermiddel dat alle draaiende delen in een motor smeert. Zonder motorolie kan een verbrandingsmotor niet draaien en zullen de bewegende onderdelen gaan vastlopen, men noemt dit ook wel een ‘’vastloper’’. Olie is dus zeker een must en daarom is het ook belangrijk om af en toe het oliepeil te controleren. Het kan namelijk voorkomen dat je auto olie verbruikt of lekt. In dit geval adviseren we om nog vaker te checken en bij te vullen wanneer het olie niet op peil is.

Maar hoe check je het oliepeil? Het is belangrijk dat de auto zoveel mogelijk recht staat. Heb je net gereden, dan is het advies om minimaal 5 minuten te wachten voordat je het oliepeil gaat controleren. De motor kan dan afkoelen. Daarna kun je de motorkap openen en de oliepeilstok eruit halen. Zorg ervoor dat je de peilstok eerst schoonmaakt met een oude doek. Vervolgens stop je de peilstok terug in het motorblok en haal je hem er weer opnieuw uit. Als het goed is kun je nu het oliepeil checken. Op de peilstop staan strepen, zorg ervoor dat het oliepeil altijd op niveau is. Staat het onder het minimale niveau, dan zul je extra motorolie moeten toevoegen. Staat het boven het maximale niveau? Dan adviseren wij om er mogelijk iets uit te halen. Te veel olie zorgt voor een hogere druk in het motorblok en kan serieuze schade veroorzaken. 

Moet je vaak olie bijvullen? Dan kan duidt dit vaak op olieverbruik of olielekkage. In beide gevallen is het raadzaam om olie bij te vullen. Bij een te hoge olieverbruik of lekkage is het advies om een garage te raadplegen.

Voor minimale olieverbruik of olielekkage kun je een olie additief toevoegen. Dit is een additief dat olieverbruik en olielekkage verminderd. De Lindemann Engine Performance Treatment, Worn Engine Treatment en de Oil Stop zijn hiervoor uitermate geschikt.