Auto, Kennisbank

Velgen schoonmaken in 5 stappen!

Een vieze auto ziet er niet uit, maar een schone auto met vieze velgen ook niet. Je doet er dus goed aan om ook je velgen schoon te maken tijdens een goede poetsbeurt. Ten eerste ziet het er een stuk netter uit, want zeg nou eerlijk, mooie velgen maken een auto af, en ten tweede is het belangrijk om goed te zorgen voor je lichtmetalen, stalen of aluminium velgen. Je velgen schoonmaken is niet lastig, toch delen we graag een aantal tips hoe je jouw velgen super strak en schoon krijgt. Dit alles lees je in onze blog: ”Velgen schoonmaken in 5 stappen”

Waarom is het belangrijk om je velgen schoon te maken en te beschermen?

  • Verontreinigingen zoals aangekoekt remstof kunnen corrosie veroorzaken
  • Wielen komen meer in contact met grof vuil en strooizout dan enig ander onderdeel van je auto
  • Omdat het beschermen van je eigen investering nooit een slecht idee is!

Vele detaillers kunnen er niet om heen en zeggen dat het schoonmaken van de velgen/wielen een van de belangrijkste taken is bij het detailleren van je auto. Of dit hét belangrijkste is laten we in het midden, maar het maakt de schoonmaakbeurt van je auto af! Als je het detailleringsproces bekijkt, dan is het schoonmaken van de velgen de eerste fase. Vaak begin je met de velgen en daarna volgt de rest van de auto. Maar welke producten kun je het beste gebruiken? Hoe pas je dit toe? En waarom zou je je velgen überhaupt wassen als ze steeds weer vuil worden? Nou, wij vertellen je alles over wat je van velgen moet weten.

Waarom is velgen schoonmaken belangrijk?

Als je erover nadenkt, zijn de velgen, wielen en banden de enige onderdelen van de auto dat daadwerkelijk in direct contact komt met de weg. Er is ook geen ander onderdeel dat bestand is tegen dergelijke extreme vervuiling en temperatuurschommelingen. Dit is ook de reden waarom de meerderheid van velgen geverfd of gepoedercoat zijn. Dit zorgt ervoor dat ze het hele jaar door bestemd zijn tegen de meest extreme weersomstandigheden. Op veel velgen wordt een beschermende verf-, poedercoating- of laklaag aangebracht. Dit beschermt je velgen tegen vuil, strooizout en andere afzettingen, waardoor schade door oxidatie wordt voorkomen. Maar dit werkt maar tot op zekere hoogte.. Als het om agressieve verontreinigingen (met name de ijzerdeeltjes zoals remstof) gaat, zullen ze na een langere tijd door deze beschermende lagen heen vreten, dit wil je natuurlijk voorkomen!

In het geval van wielen is het een probleem dat wordt verergerd door enorme contactvolume met verontreinigingen van hete metalen, strooizout en vuil. Dit kan de structuur aantasten wat vaak resulteert in onherstelbare schade. Vanzelfsprekend kan dit probleem exponentieel sneller optreden met specialistische afwerkingen (zoals blank metaal, chroom en geanodiseerde wielen). Dit komt omdat de velgen geen initiële lak- of poedercoatingbescherming hebben.

Het goede nieuws is echter dat dit alles kan worden vermeden door alle verontreinigingen effectief te verwijderen. De enige reden dat je hiervoor een geschikt schoonmaak product nodig hebt, is omdat veel van de hardcore verontreinigende stoffen niet kunnen worden verwijderd zonder krachtige velgenreinigers. Cleantle heeft deze in het assortiment.

Welke producten gebruiken voor velgen schoonmaken?

We weten dus dat je altijd een relatief krachtige reiniger nodig hebt om aangekoekt vuil en remstof te verwijderen, echter is pure kracht van een goede reiniger niet de enige overweging bij het vinden van de juiste producten. Aluminium velgen zijn weer heel anders dan stalen velgen. Kies dus de juiste producten voor de juiste afwerking.

Aluminium velgen schoonmaken

Voor de meeste vuilafzettingen, ervan uitgaande dat er geen corrosie of schade aan de beschermende lagen zijn, zijn de Cleantle Tire and Wheel Cleaner, het meest geschikt voor regelmatig gebruik. Deze krachtige reinigers lossen remstof, vuil en andere verontreinigingen gemakkelijk op, zodat ze met een hogedrukreiniger kunnen worden afgespoeld. Dit product is eveneens zacht voor oppervlakken en zullen geen wiel wax en afdichtingsmiddelen verwijderen.

Cleantle Tire and Wheel Cleaner is een spray product, ontworpen om te blijven zitten en vuil af te breken.

Cleantle Deiron Man een andere spray product is ook een krachtige velgenreiniger die paars kleurt. Dit product is met name ideaal voor gebruik bij zware neerslag tijdens periodieke ontsmettingswasbeurten. Iron Out is natuurlijk niet bedoeld voor elke keer dat je jouw velgen schoonmaakt. De Deiron Man is effectiever voor het verwijderen van ingesleten metaaldeeltjes op de velgen en ook voor het lakwerk (niet te vaak).

Soort of type velgen

Het laatste waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een velgenreiniger, is het wielontwerp, simpelweg omdat we allemaal weten dat sommige wielen veel ingewikkelder zijn dan andere. Vlakke en 5-spaaks wielontwerpen lenen zich bijvoorbeeld beter voor verschillende reinigingsprocessen en producten dan ingewikkelde meerspaaks wielen.

De Tire and Wheel Cleaner is een relatief dunne vloeistof die is ontworpen om zich fysiek een weg te banen in nauwe uitsparingen en vuil te verwijderen. Omgekeerd is de Deiron Man een dikkere vloeistof dat op oppervlakken blijft zitten om direct metaalafzettingen op te lossen en weg te spoelen.

 

Velgen schoonmaken met de Cleantle producten

Veel van jullie hebben een eigen methode voor het schoonmaken van de velgen. Echter hebben in de loop der jaren de perfecte, no-nonsense manier gevonden om het werk gemakkelijk en effectiever te doen. Wanneer je op zoek bent naar een professionele schoonmaakbeurt van je velgen, probeer eens deze producten en stappen te volgen.

Stap 1. Ontsmetting met de Cleantle Deiron Man
Hebben de wielen een diepe reiniging en ontsmetting nodig? Gebruik dan de Deiron Man van Cleantle, onze pH-neutrale velgenreiniger. We raden af ​​om deze uiterst krachtige formule bij elke onderhoudsbeurt te gebruiken, maar stel dat je jouw auto wekelijks wast, dan zou één keer per maand met Iron Out voldoende moeten zijn. Deiron Man werkt door te reageren op de ijzerdeeltjes die zichzelf inbranden in het oppervlak van verf, poedercoating of lak. Deze reactie lost alle metaalverontreinigingen chemisch op, markeert tijdelijk rood/paars en creëert een colloïde (vaste deeltjes gesuspendeerd in een vloeistof) die kunnen worden weggespoeld met een hogedrukreiniger.

De Deiron Man is eenvoudig in gebruik. Gewoon opspuiten,  al het werk laten doen en afspoelen.

Stap 2: Pre wash met de Cleantle Tire and Wheel Cleaner
Meestal zal dit natuurlijk stap 1 zijn. De Tire and Wheel Cleaner onze spray velgenreiniger is veilig voor regelmatig gebruik bij schoonmaakbeurten. Net als bij lakwerk hebben velgen/wielen altijd baat bij een beetje voorwas, dus verwijder eerst los vuil en modder door ze af te spoelen met je hogedrukreiniger. Daarna kun je de Tire and Wheel Cleaner royaal spuiten over de velgen en een paar minuten laten intrekken om vervolgens af te spoelen met de hogedrukreiniger. Een onmisbaar producten voor wanneer je de velgen gaat schoonmaken!

Stap 4. Velgen borstel 
Heel vaak is de binnenkant van de velgen het meest vuile deel van een wiel. Maak deze dus eerst grondig schoon met een Barrel Brush. Nadat alles is ontdaan van zware vervuiling, gaan we verder met de spaken, lippen, boutgaten en andere lastige plekken met behulp van een Detailing Brush. Pak als laatste een washandschoen en spoel al het vuil goed af!

 

 

Stap 5. Velgen drogen en beschermen
Het is belangrijk om je velgen goed te gaan drogen. Ophoping, watervlekken en lelijke uitdrogingsvlekken (die later moeten worden weggepoetst) kunnen worden voorkomen. De beste manier is om het water gewoon te verwijderen met een microvezeldoek.