Auto, Kennisbank

Autoruit schoonmaken in 7 stappen!

Autoruiten zijn een behoorlijk belangrijk en niet te missen onderdeel van jouw auto! Juist daarom is het van belang om ze schoon en sprankeland te houden. Vaak wordt een autoruit even snel meegenomen met een doekje en wat water en dan ook nog eens alleen de buitenkant. De binnenkant is minstens zo belangrijk! Met goede producten houd je de autoruiten in een goede conditie.  In deze blog lees je hoe je effectief jouw autoruit kunt schoonmaken en welke producten je nodigt hebt om een topresultaat te behalen.

Even een aantal voordelen van een schone autoruit op een rijtje:

  • Beter zicht staat altijd gelijk aan meer veiligheid
  • Kristalhelder glas is de perfecte en meest opvallende finishing touch voor elk detail
  • Door de juiste producten te gebruiken, is het gemakkelijker om een autoruit schoon te maken dan de meeste mensen denken.

Buitenkant autoruit schoonmaken

Je autoruit er fris uit laten zien is een pluspunt. Echter is het ook erg belangrijk om het schoon te houden. Veiligheid speelt hierin een belangrijke rol! Als het gaat om buitenglas, zijn de vier dingen waar je op moet letten; veilige vuilverwijdering, restauratie/decontaminatie (indien nodig), afwerking en bescherming.

Autoruit schoonmaken

Het is duidelijk dat buitenglas lijdt onder blootstelling aan weersinvloeden, de belangrijkste reden dat het in veel gevallen zelfs vaker moet worden schoongemaakt dan het lakwerk. Maar door het gebruik van de juiste producten is het mogelijk om vuil snel en veilig te verwijderen. Het is dus belangrijk om af en toe je autoruit schoon te maken.

Zoals bij elk ander aspect van detaillering, is de hoeveelheid te verwijderen vuil belangrijk. Zwaar vervuilde autoruiten moeten tijdens de gebruikelijke schoonmaakbeurt worden gewassen met Cleantle Daily Shampoo. Het is belangrijk dat de autoruiten effectief worden gewassen en gedroogd. Het is goed om te weten dat vensterglas veel sterker is dan lak, maar ook op glas kunnen krasjes ontstaan.

Met een top product zoals de Cleantle Glass Cleaner kunnen licht vervuilde autoruiten direct worden gereinigd. Dat is perfect voor onderhoudsbeurten tussendoor en voor volledige detailing. De op alcohol gebaseerde reinigingsmiddelen zijn ontworpen om vuil chemisch op te lossen voordat het verdampt. Op microscopisch niveau is glas niet echt glad, het oppervlak is gekarteld en hier kunnen vuil en zelfs watermoleculen aan vast komen te zitten. De Cleantle Glass Cleaner dringt door op het oppervlak en maakt je autoruit schoon.

Binnenkant autoruit schoonmaken

Aan de binnenkant van je autoruit is een effectieve reiniging nog steeds van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je zicht tijdens het rijden niet wordt aangetast. De binnenkant van je autoruit wordt niet blootgesteld aan de weersinvloeden van buitenaf, echter zal ook de binnenkant zo nu en dan schoongemaakt moeten worden. Op een goede winterdag moet je waarschijnlijk eerst de autoruiten krabben. Men zet de verwarming vol aan, maar toch duurt het wachten op wat zicht vrij lang. Veel mensen vegen het vocht weg met hun handen of een doek. Hierdoor ontstaan vettige vingerafdrukken en die zijn niet aangenaam om continue naar te kijken. Goed nieuws! Vuil en vingerafdrukken kunnen effectief worden verwijderd met de Cleantle Glass Cleaner.

Het product bestaat uit een milde mix van gedestilleerde oplosmiddelen. Deze zijn uiterst effectief in het afbreken van vettige vlekken, zodat ze kunnen worden weggeveegd. Cleantle Glass Cleaner is ook perfect voor gebruik op getinte ruiten, wat vooral belangrijk is omdat gevoelige tintfilms altijd aan de binnenkant worden aangebracht. Heb je een autoruit met getint glas waarbij zicht bijzonder belangrijk is? Maak je geen zorgen, onze Glass Cleaner is ook veilig op lichtgewicht polycarbonaat en acryl motorsportruiten.

Tips voor eigen autoruit schoonmaken

We hebben 7 tips voor je op een rijtje gezet. Wanneer je deze stappen volgt is het zeker dat je straks heldere en glanzende autoruiten hebt. Probeer het zelf eens uit!

1. Ramen open doen.
Velen vergeten deze stap, maar bij sommige auto’s is het logisch om je ramen open te doen wanneer je begint met het schoonmaken van je autoruit. Hierdoor kunnen de verborgen stukken glas ook grondig schoongemaakt worden. Het is ook een goed idee om dit te doen tijdens het drogen, vooral bij auto’s die zijn uitgerust met windgeleiders. Zo kom je bij al het glas.

2. Autoruiten altijd drogen voordat je begint met het schoonmaken
Het drogen van uw glas na het gebruik van Citrus Foam of Daily Cloth, en voordat u een glasreiniger gebruikt, is altijd een must. Droog altijd grondig om watermerken te voorkomen. Gebruik hiervoor een drooghanddoek, bij voorkeur de Looper Drying Towel of de Soaker Drying Towel. Beide handdoeken zijn extreem en nemen 3 tot 4 liter water op!

3. Gebruik goede doeken!
Kortpolige microvezeldoeken zijn het beste te gebruiken met glasreinigers. Voor de ultieme glasreiniging, gebruik echter een doek die speciaal voor het schoonmaken van je autoruit is ontworpen. We hebben hier een tweetal geweldige doeken voor, beide hebben een speciaal geweven ontwerp dat vuil  vasthoudt, zodat het bij het afvegen niet meer in aanmerking met je autoruit komt. Onze superzachte Streakless Glass Cloth is geweldig om de Cleantle Glass Cleaner mee af te nemen.

4. Werk van buiten naar binnen
Let op bij autoruiten schoonmaken dat je van buiten naar binnen werkt. Spray de Glas Cleaner over het glas en begin met het vegen langs de randen, gevolgd door het middengedeelte. Hierdoor pak je de hele autoruit goed aan.

5. Zet de verwarming aan
Tip! Zorg ervoor dat je autoruiten van binnen een beetje warm zijn voordat je ze schoonmaakt. Hierdoor verdampen de oplosmiddelen nog sneller en krijg je een beter resultaat! Doe je voordeel ermee:)

6. Gebruik verschillende veegbewegingen
Probeer een beweging van links naar rechts aan de buitenkant en van boven naar beneden aan de binnenkant. Op deze manier kun je, als je vegen achterlaat, gemakkelijker identificeren waar de veegstrepen zitten.

7. Vergeet de rest niet schoon te maken!
We hebben het over je spiegels en mogelijk je koplampen. Onze producten zijn immers ‘glas’ reinigers, ze zijn net zo effectief op de andere gebieden als autoruiten.

Producten autoruit schoonmaken

Hopelijk kun je iets met onze tips. Uiteraard is het ook handig om hiervoor producten aan te schaffen. In deze blog over ”autoruit schoonmaken” zijn een aantal producten onmisbaar, waaronder de Cleantle Glass Cleaner en de Streakless Glass Cloth.