Auto, Kennisbank

Hoe herken je oude of vervuilde olie?

Er is vaak veel onduidelijkheid over wanneer je nou je olie moet gaan verversen. Wat betreft ons geldt hiervoor: hoe eerder, hoe beter. Het interval die door de fabrikant wordt aangeraden is in veel gevallen aanzienlijk langer dan goed is voor de motor. Op het moment dat de olie vervuild is zal de kwaliteit van de smering sterk afnemen. Daarnaast kan het te laat verversen van de olie resulteren in verscheidene problemen. Om te weten wanneer het tijd is om de olie te verversen is het belangrijk om zelf te kunnen herkennen wanneer de olie oud of vervuild is.

Gelukkig heb je hier niet veel technische kennis voor nodig. Door een klein beetje olie op je vingers te doen en vervolgens te wrijven kan je goed de structuur van de olie aanvoelen. Op het moment dat het korrelig aanvoelt betekent dit dat de olie vervuild is. Wanneer het dik en plakkerig aanvoelt is dit een teken dat de olie verouderd is. In beide gevallen is het goed om de olie te verversen. Het is aan te raden geregeld gebruik te maken van een motor flush, wanneer u de olie ververst. Hiermee reinigt u de motor inwendig en wordt ook alle vervuiling dat in de motor is achtergebleven meegenomen.

Het flushen van de motor hoeft niet iedere keer dat u de olie ververst. Wanneer u 1 op de 3 keer aanhoudt, zorgt u ervoor dat de motor in topconditie blijft!