Auto, Kennisbank

Hoe voorkom ik bacteriegroei in diesel?

Sinds 1 oktober 2019 kan er alleen nog B7 getankt worden bij tankstations. Het tanken van B7 diesel heeft een aantal nadelen en dat geldt met name voor oudere voertuigen, klassieke auto’s en oldtimers en campers. Het grootste nadeel van de nieuwe diesel is dat de toegevoegde bio-ethanol hygroscopisch is en vocht aantrekt. B7 dieselbrandstof bevat minder zwavel dan vroeger en dit zorgt voor minder smering en meer vocht. Deze kleine hoeveelheden vocht kunnen schadelijk zijn voor de gevoelige injectoren/verstuivers. Het blijkt zo te zijn dat de nieuwe B7 biodiesel 6 tot 8x meer vocht aantrekt dan de oude normale dieselbrandstof. De Lindemann Service Cleaner Diesel kan jaarlijks worden toegevoegd om uw brandstofsysteem te reinigen.

Vocht in brandstoftank

Vocht in de brandstoftank kan ontstaan door donkere ruimtes, temperatuurschommelingen, meer zuurstof als gevolg van een tankdop die slecht is dichtgedraaid en een lange stilstand van het voertuig bijvoorbeeld in de wintermaanden. Het vocht gaat in de lucht condenseren, hierdoor komen er waterdruppels in de diesel terecht. Te veel vocht (condenswater) zal langzaam naar de bodem van de brandstoftank zakken en een waterlaag vormen. Dit condenswater kan er voor zorgen dat er bacteriegroei en schimmel ontstaat.

Gevolgen van bacteriegroei:

  • Verstopte brandstoffilter
  • Vervuilde brandstoftank die gereinigd moet worden
  • Corrosie en roest in de brandstoftank
  • Kleppen en injectoren kunnen schade oplopen
  • Machine stilstand

Vocht in diesel en bacteriegroei

De wintermaanden zijn weer aangebroken en dat betekent nattere en slechtere weersomstandigheden. De camper en/of klassieke oldtimer gaat weer voor een langere periode de schuur in. Om bacteriegroei te voorkomen adviseren wij om uw voertuig voor een lange stilstand helemaal vol te tanken en de Diesel Boost toe te voegen. Bij een volledig gevulde tank kan er geen lucht bij en dus ook geen condenswater dat bacteriegroei kan veroorzaken. Wel zult u na het ophalen van uw camper of oldtimer gelijk een rit moeten maken.

Lindemann Diesel Boost

Waarom de Diesel Boost? De Diesel Boost reinigt en smeert het hele brandstofsysteem en zorgt ervoor dat het uw motor en brandstofsysteem schoon en in goede conditie houdt. Doordat het product geen solventen bevat, is het uitermate geschikt om bacteriegroei te voorkomen. Lindemann Diesel Boost neemt geen condenswater op, maar omkapselt het en voorkomt dat het door de brandstoffilter gaat.