Begrippen, Kennisbank

Wat is een lambda sonde (sensor)?

Het is een onderdeel wat wellicht wel eens ter sprake is gekomen tijdens een bezoek aan uw garage. De lambda sonde, ofwel lambda sensor is een onderdeel dat in de uitlaat terug te vinden is. Deze sensor meet het zuurstofgehalte van de uitlaatgassen en stuurt dit door naar het computersysteem van de auto. Met deze informatie kan de computer vervolgens iets zinnigs zeggen over de verhouding tussen zuurstof en brandstof. Een optimale verhouding hiertussen resulteert doorgaans in een schonere verbranding, comfortabelere loop van de motor en een optimaal vermogen.

Voorheen waren alleen benzinewagens uitgerust met een lambda sonde, maar bij dieselvoertuigen vanaf 2016 is het ook terug te vinden. Een goed werkende lambda sensor is dus van belang om comfortabel te kunnen rijden. Het komt alleen geregeld voor dat dit onderdeel vervuild raakt, bijvoorbeeld wanneer er te veel korte ritjes gemaakt wordt met de auto.

Gelukkig is het mogelijk om zonder enige technische kennis een lambda sensor te reinigen. Bij gebruik van een katalysator reiniger wordt ook de lambda sensor gereinigd. Belangrijk is om na toevoeging een lange rit te maken van minimaal 20 minuten, waarbij de motor goed op temperatuur komt. Door af en toe de motor op toeren te laten komen zal het vuil eenvoudiger loskomen. Voordeel hierbij is dat de rest van het brandstofsysteem ook gereinigd wordt!