Auto, Kennisbank

Wat te doen bij laag oliepeil?

Heb je geconstateerd dat het oliepeil te laag is en wil je weten wat te doen bij een laag oliepeil? Wij geven je graag meer informatie. Een laag oliepeil kan grote problemen veroorzaken, want motorolie zorgt er namelijk voor dat alle bewegende onderdelen in de motor voldoende worden gesmeerd. Zonder motorolie ontstaat er metaal-op-metaal contact en zal de motor in een korte tijd gaan vastlopen, dit wil je voorkomen aangezien een vast loper vaak een gigantische dure reparatie is. Vaak moet er zelf een compleet nieuwe motor worden ingezet… Voorkomen is dus beter dan genezen. Regelmatig het oliepeil controleren is zeker een aanrader. 

Terugkomend op wat je moet doen bij een laag oliepeil. Op een peilstok staan meestal 2 streepjes. De onderste geeft de minimale motorolie inhoud aan en de bovenste streep het maximale. Het verschil tussen beide streepjes is in de meeste gevallen 1 liter motorolie. Een gemiddelde auto heeft een olie inhoud van 4 tot 6 liter olie. Bij een laag oliepeil is het raadzaam om dit direct bij te vullen. Kijk goed welke type motorolie geschikt is voor jouw auto, want je hebt dikke, dunne en speciale soorten oliën. Motorolie is zowel online via een webshop of bij een tankstation, automaterialenwinkel te verkrijgen. Controleer het oliepeil en voeg olie bij wanneer nodig is. Een laag oliepeil duidt vaak op olieverbruik of olielekkage. Dit kan verschillende oorzaken hebben. 

Bij extreem laag oliepeil gaat er een rood lampje branden op het dashboard. Stop direct met rijden, want het doorrijden kan immers zorgen voor grote problemen. Vul als het kan direct olie bij totdat het olie weer op peil is. Twijfel je over de ernst van de situatie? Raadpleeg dan een garagist.