Auto, Kennisbank

Wat is de levensduur van een EGR-klep?

Het komt steeds vaker voor dat een foutcode of storing zich voordoet die betrekking heeft op de EGR-klep. In veel gevallen wordt het onderdeel vervolgens ten onrechte vervangen, met hoge kosten tot gevolg.

Een EGR-klep krijgt te maken met vervuilde uitlaatgassen. Wanneer er sprake is van een niet-optimale verbranding zullen de uitlaatgassen sterker vervuild raken. Dit gebeurt vaak wanneer u de auto vaak voor korte ritjes gebruikt of bij veel file rijden. Maar er zijn ook nog andere factoren die daar invloed op hebben.

Een feit is dat de auto’s tegenwoordig aan steeds strengere milieu-eisen moeten voldoen. Dit wordt onder andere opgelost door de uitlaatgassen meerdere malen door het EGR-systeem te laten gaan. Het resultaat, schonere uitlaatgassen, maar meer inwendige vervuiling.

Dit is dan ook direct een van de grootste oorzaken waarom een EGR-klep bijvoorbeeld niet meer goed sluit. Dit vaak met een storing, foutcode en een flinke rekening tot gevolg. Om concreet antwoord te geven op de vraag. De levensduur van een EGR-klep is doorgaans ongeveer 100.000 kilometer. Echter, u kunt de levensduur zelf aanzienlijk verlengen door de auto goed te onderhouden. Door zelf de EGR-klep te reinigen kunt u dergelijke problemen voorkomen en vaak zelfs oplossen. Voorkomen is alleen altijd beter dan genezen!