Auto, Kennisbank

Wat betekenen de lampjes op het dashboard van de auto?

Je kent het wel. Op het moment dat je geen tijd hebt gaat er een vervelend lampje op het dashboard branden. Wat moet je doen? Wat betekent het lampje? Stoppen? Doorrijden? Naar de garage gaan? De lampjes op het dashboard van een auto geven vaak informatie over de werking van het voertuig en kunnen ook waarschuwingssignalen geven voor eventuele problemen of onderhoudsbehoeften. Hieronder staan enkele voorbeelden van lampjes die je op het dashboard van een auto kunt zien en wat ze betekenen:

  • Motorolielampje: dit lampje geeft aan dat er een probleem is met de olie- of koelvloeistofniveaus in de motor. Het is belangrijk om dit lampje serieus te nemen, aangezien een tekort aan olie of koelvloeistof kan leiden tot ernstige schade aan de motor.
  • Remlampje: dit lampje geeft aan dat er een probleem is met het remsysteem van de auto. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er te weinig remvloeistof is of dat er problemen zijn met de remklauwen of remschijven.
  • Oliedruklampje: dit lampje geeft aan dat er een probleem is met de oliedruk in de motor. Als dit lampje brandt, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een garage te gaan, aangezien een tekort aan oliedruk kan leiden tot ernstige schade aan de motor.
  • Koelvloeistoflampje: dit lampje geeft aan dat er een probleem is met de koelvloeistof in de auto. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er te weinig koelvloeistof is of dat er problemen zijn met de koeler.
  • Batterijlampje: dit lampje geeft aan dat er een probleem is met de batterij of het elektrische systeem van de auto. Als dit lampje brandt, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een garage te gaan om het probleem te laten verhelpen.
  • Oliepeillampje: dit lampje geeft aan dat er een probleem is met het oliepeil in de motor. Het is belangrijk om dit lampje serieus te nemen, aangezien een tekort aan olie kan leiden tot ernstige schade aan de motor.

Het is belangrijk om op te letten wat elk lampje op het dashboard betekent en om zo snel mogelijk naar een garage te gaan als er een lampje brandt. Zo kun je problemen op tijd oplossen en de levensduur van je auto verlengen. Het is meestal niet aanbevolen om te blijven rijden met een brandend dashboardlampje, omdat dit kan wijzen op een technisch probleem met uw voertuig. Het is het beste om zo snel mogelijk een professioneel mechanicus te raadplegen om het probleem te diagnosticeren en op te lossen. Dit kan ervoor zorgen dat u veilig kunt blijven rijden en verdere problemen kunt voorkomen. Bovendien kan het rijden met een brandend dashboardlampje leiden tot verdere schade aan uw voertuig en kan het ook tot gevaarlijke situaties leiden op de weg. Als u niet zeker weet wat het lampje betekent, kunt u het beste de handleiding van uw voertuig raadplegen of contact opnemen met de dealer of een professioneel mechanicus voor advies.