Fiets, Kennisbank

Racefiets ketting smeren? Zo doe je dat!

Iedere fietsketting heeft een goede laag met smeermiddel nodig, maar voor een racefiets is het misschien nog wel extra belangrijk. Net als de motor van een auto, kan een fietsketting niet zonder smeermiddel. Controleer dus regelmatig de ketting van jouw racefiets. Ziet hij er droog uit? Piept en kraakt hij? Breng dan direct een nieuwe laag wax of olie aan. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je dit kunt doen. 

Inhoudsopgave

Waarom racefiets ketting smeren?

Als je jouw racefiets ketting soepel en snel wilt laten draaien, moet hij schoon en goed gesmeerd zijn. Het zorgt voor meer comfort tijdens het fietsen en je kunt hogere snelheden bereiken. Een uitgedroogde fietsketting gaat piepen, kraken en haperen. Op een hoge snelheid kan een haperende ketting voor gevaarlijke situaties zorgen. Zorg dus altijd dat jouw ketting goed is ingevet. Je dient daar altijd speciale wax of lube voor te gebruiken, die is ontwikkeld voor een racefiets. Het smeren van de ketting zal de conditie van de gehele aandrijflijn verbeteren, het voorkomt bijvoorbeeld ook slijtage.

Hoe racefiets ketting smeren?

Het is belangrijk om te weten dat je de ketting eerst grondig dient te reinigen. Dit kun je doen met Velorest Chain Cleaner. Dit is een zeer grondige kettingreiniger die de ketting van jouw racefiets weer als nieuw maakt. Het is een multifunctionele reiniger die zeer sterk ontvet, waardoor hij geschikt is voor iedere fietsketting, zelfs die van een motorfiets. 

Benodigdheden racefiets ketting smeren

  • Kettingreiniger zoals Velorest Chain Cleaner;
  • Borstel;
  • Microvezeldoek;
  • Emmer met water of tuinslang;
  • Ketting wax of lube.

Stap 1
Spuit de ketting in met de kettingreiniger, laat het even inwerken maar laat het niet volledig opdrogen. Je moet rekening houden met een aantal minuten.

Stap 2
Begin nu met het verwijderen van het vuil, dit doe je het beste met een kleine borstel. Veeg ook goed tussen de schakels om al het vuil te verwijderen.

Stap 3
Spoel de ketting schoon met de emmer water of tuinslang.

Stap 4
Maak nu de ketting droog met een microvezeldoek.

Stap 5
Breng de wax of de lube aan op de ketting en begin aan het wiel te draaien. Laat het zo’n 15 minuten intrekken.

Stap 6
Verwijder de overtollige wax of lube met een microvezeldoek.

De ketting van jouw racefiets is nu weer fris en soepel. Het is verstandig om de ketting van jouw racefiets om de 250km te smeren. Zo blijft hij in de beste conditie. Als je een professionele wielrenner bent, zou je de ketting nog vaker kunnen smeren.

Welke producten gebruiken voor racefiets ketting smeren?

Voor het smeren van jouw racefiets ketting kun je Velorest Chain Wax of Velorest Chain Lube Wet gebruiken. Chain Wax is geschikt voor droge omstandigheden, zoals het fietsen in de lente en zomer. Echter, het is geen probleem om het ook op een regenachtige dag te gebruiken. Velorest Chain Wax geeft de ketting van jouw racefiets een vuil- en waterafstotende laag, zo kun je het grove vuil na een rit gemakkelijk met een borstel verwijderen. 

Velorest Chain Lube Wet kan beter overweg met natte en koude omstandigheden, het geeft jouw ketting een waterafstotende laag. Je kunt Lube Wet dus het beste gebruiken in de koudere en natte maanden. 

Zowel de wax als de lube, beschermen jouw ketting tegen roest en corrosie. Het voordeel van Velorest Chain Wax is de samenstelling van ingrediënten, het is namelijk 100% plantaardig en vrij van microplastics. Het is een biologisch afbreekbaar smeermiddel, die ook nog eens beschikt over een recyclebare verpakking. Door Velorest Chain Wax te gebruiken, draag je dus bij aan een gezond en veilig milieu voor mens en dier.

Wil jij nu direct klaar zijn voor het smeren van jouw racefiets ketting? Bestel dan de Velorest Chain Care Bundle, deze bestaat uit de Chain Wax, Chain Lube Wet en Chain Cleaner. Zo kun jij direct aan de slag. 

Wil je gelijk een totaalpakket voor het onderhouden van jouw fiets? Dan is de Velorest Total Bundle de beste optie!

 €51,75 

€36,95 Incl. BTW

Maak je fietsketting schoon met de Velorest Chain Cleaner en bescherm met de Velorest Chain Wax of Velorest Chain Lube Wet. Tevens ontvang je er ook 3 accessoires bij.

 €77,80 

 €49,95 Incl. BTW

Deze Total Bundle van Velorest bestaat uit 9 top producten; Bike Cleaner, Chain Cleaner, Bike Protector, Chain Wax, Chain Lube Wet en 4 accessoires