Fiets, Kennisbank

Moet je een fietsketting smeren?

Ja! Het smeren van je fietsketting is een belangrijk onderdeel van het in goede conditie houden ervan. Zonder smering kan de wrijving tussen de ketting en de tandwielen extra slijtage veroorzaken. Dit verkort de levensduur van je fiets, verhoogt de onderhoudskosten en maakt het fietsen zwaarder. Gelukkig is het smeren van een fietsketting eenvoudig, je hoeft alleen maar wat kettingolie of kettingwax op de ketting aan te brengen.

Er zijn twee belangrijke soorten smeermiddelen die u kunt toepassen op een fietsketting: droog smeermiddel en nat smeermiddel. Droog smeermiddel is meestal dunner dan nat smeermiddel, waardoor vervuiling er gemakkelijker aan blijft plakken. Als je dit type smeermiddel gebruikt, moet je de ketting vaker opnieuw smeren dan wanneer je een nat smeermiddel gebruikt. Natte smeermiddelen zijn dikker en hechten beter aan de ketting. Met dit type smeermiddel kun je langer fietsen zonder de ketting opnieuw te smeren.

Ongeacht of je nu een droge of natte smeermiddelen voor je fietsketting gebruikt, zorg ervoor dat zowel de ketting als de tandwielen goed schoon zijn voordat je het smeermiddel aanbrengt. Overtollige vuilresten kan de goede werking van het smeermiddel belemmeren en ervoor zorgen dat de ketting juist meer vuil aantrekt.