Fiets, Kennisbank

Hoe kun je zien of tandwielen versleten zijn?

Heb je het idee dat je problemen hebt met je tandwielen? Er zijn een aantal manieren waarop je kunt zien of tandwielen versleten zijn:

  1. Visueel inspecteren: Als je de tandwielen goed bekijkt, kun je misschien zien of er tanden zijn afgebroken of afgesleten. Dit kan een indicatie zijn van versleten tandwielen.
  2. Geluid: Als de tandwielen versleten zijn, kun je soms een krakend of knarsend geluid horen wanneer ze worden gebruikt. Dit kan een teken zijn van tandwielen die niet meer in goede staat zijn of dat de ketting gesmeerd moet worden. Gebruik hiervoor een ketting wax van bijvoorbeeld het merk Velorest.
  3. Trillingen: Als de tandwielen versleten zijn, kan dit leiden tot trillingen tijdens het gebruik. Als je dit opmerkt, kan dit een indicatie zijn van versleten tandwielen.
  4. Afwijkende prestaties: Als de tandwielen versleten zijn, kan dit leiden tot afwijkende prestaties van het apparaat waarin ze zijn geïnstalleerd. Als je bijvoorbeeld merkt dat een machine niet meer zo efficiënt werkt als voorheen, kan dit een teken zijn van versleten tandwielen.

Als je twijfelt of tandwielen versleten zijn, is het aan te raden om een professioneel te raadplegen. Zij kunnen de tandwielen nauwkeuriger inspecteren en beoordelen of ze vervangen moeten worden. Het is een feit dat je goed moet zorgen voor je ketting en tandwielen. Maak je ketting af en toe goed schoon met een ketting ontvetter en smeer het daarna goed in met een kettingolie.