Auto, Kennisbank

Motorruimte reinigen? Wij leggen uit hoe je dit zelf doet!

Het is niet iets waar je aan denkt tijdens het schoonmaken van je auto, de motorruimte. Veel mensen vergeten om zo nu en dan ook eens het motorblok en de motorruimte schoon te maken. In deze blog over motorruimte reinigen leggen wij uit hoe je snel en veilig de motorblok kunt reinigen en welke producten je hiervoor nodig hebt. Kortom, waarom je tijd besteden moet aan het reinigen van de motorruimte.

Waarom motorruimte reinigen?

Zoals beschreven vergeten veel mensen om de motorruimte te reinigen tijdens een schoonmaakbeurt. Water op een motorblok waar kabels zitten, kan dat wel? Tast ik niks aan? Misschien gaat mijn auto wel kapot? Allemaal vragen met als gevolg dat men het vaak overslaat. Daarnaast denken veel mensen dat het overbodig is, want wie doet nou zoiets? Even een aantal feiten op een rijtje:

  • De motorruimte ziet er weer als nieuw uit!
  • Het verlengd de levensduur van de motorblok en alle componenten
  • Goed schoonmaken en houden zorgt voor minder roestvorming en aanslag
  • Het is sneller en gemakkelijker dan de meeste mensen denken.
  • Je motorblok reinigen kost minder dan 20minuten vrije tijd.

Motorruimte reinigen in zeven stappen!

Een schone motorruimte is echt een geweldige finishing touch voor elk detailer. Het vreemde is echter dat er maar één ding lijkt te zijn dat de meeste mensen ervan weerhoudt om de motorruimte schoon te maken, namelijk angst! De afgelopen jaren zijn auto’s en ook motoren verder doorontwikkeld en zijn ook de motorruimtes en onderdelen beter beschermd, waardoor het schoonmaken een stuk veiliger is dan vroeg (toen alles nog open en bloot lag)

Wanneer je de volgende 7 stappen doorloopt tijdens het reinigingsproces, weten wij zeker dat jouw motorblok en ruimte er weer als nieuw uitziet! Aan de slag dus.

Stap 1: Beoordeel en bescherm 

Zorg er altijd voor dat de motorruimte (motorblok etc.) koel is. We beginnen het schoonmaakproces altijd met een grondige beoordeling van de motorruimte. Sommige oudere voertuigen, die weinig of geen bescherming hebben voor hun elektra, lenen zich misschien niet zo goed voor het volgende proces. In deze gevallen is het een effectieve methode om een ​​beetje Cleantle APC rechtstreeks op een microvezeldoek te spuiten en in te werken om vuil te verwijderen. Het is ook handig voor het opknappen van motoren waar alleen lichte vervuiling aanwezig is. Voor aangepaste voertuigen wordt vaak een open conusfilter gebruikt voor powertuning en het is geen goed idee om deze nat te maken, dus zal je het moeten beschermen, hetzij door plastic zeilen als afdekking te gebruiken of ze volledig in te pakken.

Stap 2: Voorspoelen motorruimte

We zijn klaar om te gaan schoonmaken. Dit kan met een hogedrukreiniger, want het is belangrijk om vuil en puin te verwijderen. Voorspoelen is een belangrijke stap voordat je begint met het reinigen van de motorblok. Het is echter van cruciaal belang dat je geen water sproeit rechtstreeks op blootgestelde elektrische apparaten, kabels, zekeringenkasten, de accu of dynamo. Deze gebieden zijn meestal beschermd, maar wees voorzichtig met het richten van je hogedrukreiniger.

Tip: Vergeet ook de onderkant van de motorkap niet, want vuile stukjes worden hier maar al te vaak over het hoofd gezien.

Stap 3: Motorruimte reinigen. Gebruik hiervoor wederom Cleantle APC

Zoals altijd beginnen we bovenaan en werken we naar beneden. Een 1:20 verdunning van de Cleantle APC is ideaal voor gebieden zoals de onderkant van de motorkap en vervuilde panelen. Gewoon royaal opspuiten, inwrijven met een detailing borstel of microvezeldoek en het vuil wegspoelen.

Stap 4: Diepe reiniging en ontvetting met de Cleantle APC

Wanneer je de motorblok grondig wilt reinigen kun je dit het beste doen met onze Cleantle APC. Misschien wel het beste van deze veelzijdige motorblok reiniger is dat het effectief werkt en geschikt is voor alle onderdelen, van kunststoffen en rubbers, tot blank metaal en geverfde gebieden. Het is belangrijk om het product royaal over de hele motorruimte aan te brengen en het een paar minuten te laten weken. Dit zorgt ervoor dat zelfs het meest hardnekkige vuil loslaat. Kortom dit product is uitermate geschikt om de motorruimte mee schoon te maken. We raden in deze een verdunning aan van 1:10., omdat dit vaak hardnekkiger vuil betreft.

Stap 5: Inborstelen met borstel of microvezeldoek

Detailen is de volgende fase, en dit geeft de Cleantle APC in feite nog meer bite, waardoor het de meest vastzittende verontreinigingen verwijdert. Het enige dat hier nodig is, is een detailingborstel of doek. Het is heel eenvoudig om het product lichtjes in te borstelen naar alle gebieden onder de motorkap. Je zult zien dat het effectief schuimt, waardoor het een serieuze reinigingskracht krijgt. Hier schrob je letterlijk het vuil, vet en olie weg.

Stap 6: Nog een keer naspoelen 

Eenmaal alle gebieden geborsteld te hebben kunnen we doorgaan naar de laatste spoeling. Vergeet niet dat het vuil al van de oppervlakken weggespoeld. Spoel de motorruimte voorzichtig schoon met een hogedrukreiniger. Let wederom op de tastbare componenten.

Stap 7: Afwerking met een microvezeldoek

Je motorruimte zal nu vlekkeloos schoon zijn. Het beste is om even te drogen met een microvezeldoek. Dus drogen en klaar! Eén smetteloze motorruimte, met slechts 3 producten, en dat allemaal in minder dan 20 minuten.

Producten motorruimte reinigen

Heb je alle 7 stappen doorlopen? Dan is je motorruimte grondig gereinigd en weer als nieuw!

In principe heb je alleen deze twee producten nodig: