Auto, Kennisbank

Motormanagement lampje brand. Wat te doen?

Als het motormanagementlampje op het dashboard van je voertuig brandt, kan dit duiden op een mogelijke storing in het motormanagementsysteem. Hier zijn stappen die je kunt overwegen als het motormanagementlampje brandt:

  1. Stop veilig: Verminder snelheid en stop het voertuig op een veilige plek, weg van het verkeer.
  2. Controleer andere waarschuwingslampjes: Kijk of er andere waarschuwingslampjes op het dashboard branden, aangezien deze kunnen helpen bij het identificeren van het probleem.
  3. Controleer de brandstofdop: Een losse of slecht afgesloten brandstofdop kan soms het motormanagementlampje activeren. Controleer of de brandstofdop goed is vastgedraaid.
  4. Controleer de accu: Een zwakke of defecte accu kan ook storingen veroorzaken. Controleer de accuklemmen op corrosie en zorg ervoor dat de accu goed is aangesloten.
  5. Controleer vloeistofniveaus: Controleer het oliepeil, de koelvloeistof en andere vloeistofniveaus. Onvoldoende olie of koelvloeistof kan problemen veroorzaken.
  6. Herstart de motor: Schakel de motor uit en wacht een paar minuten voordat je deze opnieuw start. Soms kan het motormanagementsysteem een tijdelijke storing hebben die na het herstarten wordt gewist.
  7. Laat de auto uitlezen: Als het motormanagementlampje blijft branden, is het raadzaam om het voertuig te laten uitlezen door een professionele monteur met behulp van een diagnostische tool. Hiermee kunnen foutcodes worden gelezen die aangeven welk specifiek probleem er is.
  8. Plan een onderhoudsbeurt: Als de oorzaak van het probleem niet duidelijk is, plan dan een onderhoudsbeurt bij een erkende autodealer of garage. Een deskundige monteur kan de nodige inspecties uitvoeren en eventuele reparaties uitvoeren.

Let op: Het motormanagementlampje geeft de ernst van het probleem niet altijd direct aan. Het is echter belangrijk om het niet te negeren, omdat sommige problemen, als ze niet worden aangepakt, kunnen leiden tot verdere schade aan de motor of andere systemen van het voertuig.

Als je niet zeker bent van wat te doen, is het altijd veiliger om professionele hulp in te schakelen. Het is beter om op tijd problemen aan te pakken om grotere schade te voorkomen.