Auto, Kennisbank

Hoeveel brandstof verbruikt mijn auto?

Wil je graag weten hoeveel je auto verbruikt? Dit kun je handig zelf berekenen. Tank de brandstoftank helemaal vol! Vaak kan er 35 tot 60 liter benzine of diesel in een brandstoftank. Het vol tanken kost bijvoorbeeld €60,- Zet vervolgens je trip kilometerteller op 0. De tank is vol en nu kun je gewoon gaan rijden. Na een x aantal gereden kilometer begint het lampje ‘’Tanken alstublieft’’ te branden. Op dat moment staat er 720 kilometer op de trip. 

Tankinhoud:     40 liter

Getankt voor:   €60,-

Gereden:           720 kilometer

In dit geval verbruikt de auto (720 kilometer / 40 liter) 1 op 18. Dit houdt in dat je met 1 liter brandstof 18 kilometer kunt rijden.

De ‘’nieuwere’’ auto’s van tegenwoordig hebben een ingebouwd systeem dat het brandstofverbruik bijhoudt er analyseert. Je hoeft niets te doen, want je kunt in een oogopslag het verbruik van je auto zien. De nieuwe motoren zijn allemaal geknepen en verbruiken hierdoor minder benzine of diesel brandstof. Heb je echt een zuinige auto, dan zit het verbruik op +/- 20 kilometer per liter.

Verbruikt je auto te veel benzine? 

De kans bestaat dat je last hebt van inwendige motorvervuiling zoals aanslag en andere vuilresten. Een veel voorkomend probleem zijn de injectoren. Op het moment dat deze vervuild raken zullen ze minder goed vernevelen met een toenemend brandstofverbruik als gevolg. Dit kun je zelf eenvoudig oplossen door het brandstofsysteem volledig te reinigen met een benzine of diesel reiniger. Alvorens het tanken toevoegen, daarna tanken zodat het zich goed kan mengen met de brandstof en daarna een korte rit maken. Na het leegrijden van je tank is het brandstofsysteem gereinigd en zal je verschil gaan merken!