Auto, Kennisbank

Hoe vaak moet ik mijn oliepeil controleren?

Motorolie is onmisbaar voor een voertuig en heeft een aantal belangrijke functies. De olie is een smeermiddel voor alle draaiende onderdelen binnenin een motorblok. Het is dus belangrijk om regelmatig het oliepeil te controleren. Met regelmatig bedoelen we minimaal één keer per maand. Je kunt dit combineren door gelijktijdig ook het niveau van de koelvloeistof te controleren. 

Hoe controleer ik het oliepeil?

Het controleren van het oliepeil is een simpel klusje en vergt weinig tijd. Het oliepeilen kun je het beste doen wanneer de motor koud is. Als je net een autorit hebt gemaakt, is het verstandig om de motor 10 tot 15 minuten te laten afkoelen. Daarna kun je de olie peilen. 

Tips voor oliepeilen:

  • Zorg ervoor dat je auto altijd op een vlakke ondergrond staat
  • Gebruik een oude doek om alvorens het oliepeilen de peilstop schoon te maken. Daarna stop je de peilstop weer terug in het motorblok en haal je hem er weer uit of het oliepeil te meten.
  • Je hebt 2 indicatoren op het peilstop, namelijk een minimum en maximumniveau. Het verschil is vaak 1 liter olie. Is het oliepeil onder het minimum, dan moet er olie bij. Is het oliepeil boven het maximum, dan zal je er wat olie uit moeten halen. Te veel olie kan namelijk problemen en schade veroorzaken.
  • Wanneer de auto meer olie dan normaal verbruikt, dan is het raadzaam om het oliepeil vaker te controleren. Zo weet je ook hoeveel je steeds moet bijvullen.