In 1967 werd Lindemann opgericht in Denemarken door Brynjulf Lindemann in samenwerking met zijn zoon Søren Lindemann. Søren heeft een passie voor autotechniek en was zelf ook altijd monteur. Het familiebedrijf Lindemann is ooit begonnen als een importeur van reserveonderdelen voor personenauto’s, maar nadat Søren Lindemann het bedrijf van zijn vader overnam gingen ze zich volledig richten op additieven en smeermiddelen. Veel van deze additieven zijn op de markt gebracht onder de naam ABCON.

Lindemann additieven

In 1979 gaat Brynjulf Lindemann met pensioen en neemt zijn zoon Søren het bedrijf volledig over. Vanaf dat moment gaat Lindemann zich richten op additieven en smeermiddelen. Tot op de dag van vandaag is Lindemann nog gespecialiseerd in deze additieven en smeermiddelen. Naast de additieven voor personenauto’s produceren ze ook producten voor de marine, industriële machines en machines in de agrarische sector.

Hoe is ABCON ontstaan?
Abcon Engine Performance Treatment
Abcon Engine Performance Treatment

Buiten Denemarken om is de naam Lindemann nog niet zo bekend. Wat dat betreft is het merk ABCON een stuk bekender. Het is namelijk onderdeel van Lindemann. Midden jaren tachtig sloot Lindemann een deal met de Australische firma Nulon. Nulon is fabrikant van motorolien, smeermiddelen en additieven voor auto’s. Het duurt niet lang voordat Nulon-producten populair worden bij consumenten in zowel Denemarken als andere Europese landen. Naast de distributie van Nulon-producten in Europa, begint het bedrijf zijn eigen additieven en smeermiddelen voor motorvoertuigen, industriële oplossingen en de maritieme sector te ontwikkelen onder de naam ABCON. Een voorbeeld van een product van ABCON ziet u hier rechts.

De merknaam Nulon werd in Europa gebruikt in meerdere markten en dat zorgde voor verwarring. Lindemann besloot daarom met Nulon te stoppen en alleen nog zelf additieven en smeermiddelen te produceren en verkopen onder de naam ABCON.

Het jaar 1989

In 1989 kreeg Lindemann als eerste ter wereld toestemming van DuPont om teflon te gebruiken voor de vervaardiging van additieven en smeermiddelen. Lindemann biedt naast olieadditieven ook brandstofadditieven in zijn assortiment aan.

Lindemann neemt definitief afstand van de naam ABCON

In 2008 neemt alweer de derde generatie van de familie Lindemann het bedrijf over.  De zoon van Søren, Simon Lindemann, wordt directeur van Lindemann Performance Products. Søren blijft wel aan als technisch adviseur. In datzelfde jaar hebben ze besloten afscheid te nemen van de naam ABCON en verder te gaan onder de naam Lindemann. In datzelfde jaar breidt Lindemann zijn productiefaciliteiten uit en verhuist naar Allerord, 25 km ten noorden van Kopenhagen. De huidige Lindemann additieven zijn in de basis hetzelfde als de ABCON additieven. Door de jaren heen blijft Lindemann de additieven echter ontwikkelen.

Abcon Performance Products
Abcon Performance Products
Lindemann Performance Products
Lindemann Performance Products
Denemarken, België en nu ook Nederland

De producten van Lindemann zijn vooral bekend in Denemarken en België. De additieven worden in Denemarken en België in veel autoshops aangeboden. Zowel op de zakelijke als de consumenten markt. In Denemarken zijn de additieven van Lindemann te vinden in bijna alle 90 vestigingen van Thansen. Klanten uit België kunnen terecht bij de heer Philippe Gulinck, importeur van Lindemann in België. Daarnaast zijn de additieven sinds kort ook verkrijgbaar in Finland!

Sinds 6 november 2018 is Lindemann via Lindemann Nederland V.O.F. ook vertegenwoordigd in Nederland!