Gasklephuis reinigen

Alle benzinemotoren hebben een gasklep. Een gasklephuis regelt de hoeveelheid lucht die de motor binnenstroomt. Zonder zuurstof zal de motor niet kunnen draaien. Een gasklephuis is dus een belangrijk onderdeel van de meeste benzinemotoren. Het gasklephuis bevindt zich meestal tussen het luchtfilter en het inlaatspruitstuk. Het gaspedaal speelt in dit geval een belangrijke rol in het proces van de luchtstroom. Hoe verder je het gaspedaal intrapt, hoe meer lucht er wordt doorgelaten met als gevolg een krachtigere verbranding in de cilinders. Dit proces heeft invloed dus invloed op het vermogen van de motor. Een gasklephuis regelt dus de hoeveelheid lucht.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen diesel- en benzinemotoren. Zo heeft een gasklep bij dieselmotoren een andere functie dan bij benzinemotoren. Een gasklep staat bij een dieselmotor altijd volledig open bij een draaiende motor en zorgt er in dit geval voor dat een motor blijft draaien. Zodra de gasklep sluit is er geen luchtstroom meer en gaat de motor uit. Een andere benaming hiervoor is ‘’smoorklep’’. Daarnaast heeft de smoorklep nog een andere functie, namelijk de werking van de EGR-klep verbeteren. 

De volgende onderwerpen zullen we bespreken in deze blog:

 • De symptomen van een vervuild gasklephuis
 • Vervuild gasklephuis voorkomen
 • Gasklephuis laten reinigen door garage
 • Gasklephuis zelf reinigen met een additief

Symptomen vervuild gasklephuis

Er zijn drie mogelijke oorzaken van een defecte of slecht werkende gasklephuis.

 1. Interne vervuiling
 2. Vacuüm lekken
 3. Niet goed afgestelde gaskleppositiesensor

Een vervuild gasklephuis is de meest voorkomende oorzaak. Het gasklephuis krijgt veel te maken met verschillende dampen en gassen die uit de motor komen. Hierdoor kan het gasklephuis vervuild raken met alle gevolgen van dien. Je  kunt een gasklephuis reinigen met een gasklep reiniger. Onderaan in deze blog komen we hierop terug!

De onderstaande symptomen kunnen wijzen op een vervuild gasklephuis.

 • De motor heeft last van vermogensverlies
 • Toenemend brandstofverbruik
 • De motor gaat stotteren
 • Motorstoringslampje gaat branden
 • De motor accelereert niet goed meer
 • Schommelde toerental van de auto

Deze symptomen hoeven niet altijd de reden zijn waarom een gasklephuis vervuild is geraakt. Het kan best zo zijn dat u een van de symptomen niet direct herkent, maar dat het tijdens een grote beurt of APK keuring wordt ontdekt door een garagist. Een monteur kan tijdens een controle zien of er problemen zijn met een gasklephuis.

Vervuild gasklephuis voorkomen

Vervuiling in de gasklephuis kun je voorkomen door niet alleen maar korte ritten te maken. Wanneer je met een dieselmotor korte stukken rijdt komt de motor niet op temperatuur. Op deze manier zal er namelijk onvolledige verbranding plaatsvinden, waardoor alleen nog maar meer inwendige vervuiling in de gasklephuis ontstaat. 

Verder kun je vervuiling voorkomen door preventief de Lindemann Diesel Boost toe te voegen bij iedere tankbeurt. Eén flesje Diesel Boost van 400ml is goed voor 100 liter dieselbrandstof. Door gebruik te maken van dit additief zullen er schonere uitlaatgassen ontstaan en kan inwendige vervuiling voorkomen worden. Daarnaast zorgt de Diesel Boost voor een betere verbranding. Kortom een goede optie om een vervuild gasklephuis te voorkomen.

Kosten gasklephuis laten reinigen

Wanneer je de bovenstaande symptomen van een vervuild gasklephuis herkent kun je ervoor kiezen om je gasklephuis te laten reinigen door een professional. Op dat moment wordt je gasklephuis gedemonteerd, schoongemaakt en weer gemonteerd. Na het reinigen van de gasklephuis werkt hij weer normaal en zal je auto geen last meer hebben van de genoemde symptomen.

Mocht het voorkomen dat een gasklephuis dermate vervuild of beschadigd is, dan kun je een gasklephuis laten vervangen voor een nieuwe. Een garage weet precies hoe dit gedaan moet worden en kan dit voor je uitvoeren. Afhankelijk van het type gasklephuis en het merk kunnen de kosten behoorlijk oplopen. U kunt ook zelf een nieuwe gasklephuis vervangen. Echter kan het voorkomen dat de motor na het monteren van de gasklephuis last heeft van een verhoogt stationair toerental. Een professional zal er dan naar moeten kijken en kan de gasklephuis inleren. Een monteur kan verkeerd afgestelde gaskleppositiesensor beter afstellen.

Gasklephuis reinigen met additief

Zelf je gasklephuis reinigen met een additief? Ben je een professional of heb je voldoende technische kennis om een gasklephuis te reinigen? Dan kun je dit het beste doen met de Lindemann Instant Power. Deze gasklep reiniger is geschikt voor het schoonmaken van het gasklephuis. Het is een spuitbus die eenvoudig leeggespoten kan worden in het inlaatsysteem.

Het product heeft het zowel reinigende- als beschermende eigenschappen en bevat teflon. De teflon voorkomt dat er in de toekomst vervuiling ontstaat. Viezigheid en koolafzettingen gaan niet kleven aan de teflonmoleculen en hierdoor houdt je het gasklephuis en het inlaatsysteem schoon!

De Lindemann Diesel Boost kun je bestellen bij eigen shop via de knop “Bestel hier” of via één van onze dealers. De gasklep reiniger is niet verkrijgbaar bij de wederverkopers of onze eigen shop. Wanneer je interesse hebt in de Instant Power kun je contact met ons opnemen!

Geef een reactie